Antena Meniu Search
x

Video Românii amanetează din ce în ce mai mult. Roata de rezervă, bijuteriile sau chiar dinţii, lăsate în schimbul banilor

Verighete, instrumente muzicale, jocuri video sau chiar dinți. Sunt doar câteva dintre obiectele... uneori prea personale... pe care românii le lasă la amanet pentru câteva sute de lei. Însă în spatele acestui fenomen se află sărăcia pe care o resimt tot mai mulţi și pe care speră să o rezolve, măcar temporar, renunţând la ce mai au prin casă.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 23.01.2022, 20:39

Vezi și

Nevoia îi împinge pe mulţi să renunţe, măcar temporar, la obiecte care, în mod normal, sunt considerate indispensabile. Pentru ei, casele de amanet sunt salvarea dintr-o situaţie grea. 

Client: Am o boxă, dar nu vreau să o dau acum...

Reporter: Ce ați mai adus de obicei?

Client: Un telefon. Ce mai e pe acasă...

Pe acelaşi subiect

Reporter: Ce faceți cu banii?

Client: Mâncăm, bem... Mai datorii...

Iar când neajunsurile sunt mari, pentru câteva sute de lei, chiar şi dragostea e amanetată.

Aici avem verighete, una de damă și una de bărbat... Le-a lăsat o doamnă, îi trebuiau bani...Sunt inscripționate. O să le topim pentru că nu se pot vinde inscripționate.

Românii, tot mai des pe la casele de amanet

Valentin are 35 de ani și, alături de asociatul său, se ocupă de o casă de amanet aflată pe una dintre cele mai importante artere din Capitală. De-a lungul timpului, mulți oameni i-au trecut pragul. S-a şi obişnuit deja să primească polizoare, bormaşini, jocuri video sau telefoane. Recunoaşte însă că a avut şi oferte cel puţin bizare. 

Valentin Loghin, proprietar amanet: O pereche de dinți. Erau dinți de aur, presupun că persoana care i-a avut a decedat și urmașii s-au gândit să îi valorifice.

În jur de 2700 de lei a plătit casa de amanet pentru dinții din aur. Cum nu era vorba de un obiect care putea fi revândut în aceeaşi formă, dinţii au fost topiţi, iar aurul refolosit. 

Reporter: De câte ori veniți la amanet pe lună?

Client: De două ori...

Ca să-şi recupereze obiectele amanetate, oamenii trebuie să plătească suma pe care au obţinut-o iniţial, la care se adaugă un procent, diferit de la magazin la magazin. Doar că foarte mulţi renunţă să-şi mai ia bunurile, nu pentru că n-ar mai avea nevoie de ele, ci pentru că nu-şi le mai permit. În astfel de cazuri, casa de amanet le scoate la vânzare, la preţuri mult sub cele de pe piață.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Românii amanetează din ce în ce mai mult. Roata de rezervă, bijuteriile sau chiar dinţii, lăsate în schimbul banilor