Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Târgul de Crăciun din Salzburg, oraşul lui Mozart, a adunat în jurul bradului români cu dorul de casă în ochi. "Unde suntem, creăm colţuri de România"

Arome, istorie, arhitectură, magie. Iată câteva cuvinte care pot descrie atmosfera unuia dintre cele mai frumoase târguri de Craciun din Europa. La Salzburg, în orașul lui Mozart, echipa Observator a fost cucerită!

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 17.12.2023 , 20:11

La Salzburg, nu prea știi unde să te uiți. La dreapta, istorie. La stanga, artă, iar in faţa ta ai orașul ce l-a dat lumii pe Wolfgang Amadeus Mozart. Urmărim luminile de sărbătoare și intrăm într-un loc de basm. "Târgul de Crăciun se desfășoară în centrul istoric al Salzburgului, în Domplatz şi Residenzplatz, care sunt parte din patrimoniul mondial UNESCO", spune Iulia Pop, reporter Observator.

Cum arată Târgul de Crăciun din Salzburg

Târgul de Crăciun din Salzburg are ceva din farmecul pieţelor bavareze, tradiţionale, iar colindele răsuna la tot pasul. În căsuţele din lemn, decorate festiv, artizanii locali îşi expun cu mândrie creaţiile: de la jucării tradiţionale, ornamente şi lumânări lucrate manual, până la bijuterii unice şi îmbrăcăminte tradiţională. Iar turta dulce îţi cam face cu ochiul.  

Vezi și

"În patria lui Mozart dulciurile sunt la putere, iar cele cu marţipan, astea trebuie neapărat încercate", adaugă Iulia Pop, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Românii din Austria, cu dor de casă

Nu trece mult şi auzim vorbindu-se româneşte. Raluca, Rebeca, Adriana şi Alessia sunt de 15 ani în Salzburg și știu să ne spună exact ce bunătăţi locale să gustăm. 

  • Român din Salzburg: Puteţi să probaţi cartofi copţi umpluţi cu brânză, puteţi să probaţi vin fiert, kaiserschmarrn – un fel de clătită cu sos de vanilie.
  • Reporter: Cum e să trăieşti în oraşul ăsta care e ca o bijuterie?
  • Român din Salzburg: E un oraş de vis, e foarte frumos. În perioada sărbătorilor creşte dorul de casă, dar un fel de acasă am făcut aici. Unde suntem, creăm colţuri de România.

Cu microfonul în mână nu ne-a fost greu să gasim oameni care se bucură să vorbească româneşte. "Suntem aici de 5 ani şi parcă în fiecare an magia Crăciunului e puţin diferită. Noi venim din Linz, aşa că facem rapid diferenţa. E mult mai turistic, cu mult mai multă lume, mai ofertant, şi este cu siguranţă un loc care merită vizitat. Are alt vibe, altă energie", mărturiseşte un român.

"Extraordinar, foarte, foarte deosebit. Erau ceva ani de când ne gândeam să venim încoace, dar anul ăsta a fost cel potrivit", spune altcineva, din Suceava, care locuieşte acum în Italia.

Târgul de Crăciun de la Salzburg poate fi vizitat până în 1 ianuarie. Un loc de locul întâi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Inedit » Târgul de Crăciun din Salzburg, oraşul lui Mozart, a adunat în jurul bradului români cu dorul de casă în ochi. "Unde suntem, creăm colţuri de România"