Antena Meniu Search
x

Vinul, preferatul românilor. Record doborât de producătorii autohtoni

O zi de vară toridă se stinge cu un pahar de vin. Roşu, alb sau rose, demi-sec sau dulce, e savurat la aproape orice masă, pentru că românii sunt mari amatori de licori bahice. Anul trecut, am avut producţie record de vin nobil.

O zi de vară toridă se stinge cu un pahar de vin. Roşu, alb sau rose, demi-sec sau dulce, e savurat la aproape orice masă, pentru că românii sunt mari amatori de licori bahice. Anul trecut, am avut producţie record de vin nobil. Un vin pe care câţiva bucătari din Capitală l-au deschis astăzi, special pentru a-l servi alături de o porţie generoasă de paella cu fructe de mare.

Toate aromele Spaniei se împletesc într-o porţie fierbinte de paella tradiţională. 

Marian Dinu, bucătar:

Midii, calamar, tentacule de caracatiţă şi un orez super special! Aici avem o paella cu fructe de mare! Aceste reţete le-am învăţat cu ani în urmă, undeva într-un oraş elegant din Benidorm!

Paella se stinge cel mai bine cu un pahar de vin rece. Iar românii au de unde alege. Cifrele oficiale arată că în 2017 am avut o producţie de 2,7 milioane de hectorlitri, în creştere faţă de 2016. Recordul a fost acum un deceniu, când am produs aproape dublu. 

Consumăm din ce în ce mai mult vinuri roşii şi seci. Aproape 60% dintre români preferă acest sortiment, arată statisticile. Astăzi, însă, rose-ul a fost la putere. 

Un pahar de vin roze se serveşte întotdeauna rece, la o temperatură cuprinsă între 8 şi 12 grade. Paharul de vin nu se cuprinde integral de cupă şi nici de picior. Întotdeauna de talpă, astfel încât temperatura vinului să nu fie schimbată.

Merge perfect şi alături de o porţie de cartofi copţi pe jar sau legume pe plită.

Florin Dumitrescu, bucătar:

Avem roşii coapte, ardei, ceapă, dovlecel, vânâtă! Cartofii la jar sunt mai ceruţi! 

Nu doar paella i-a dus cu gândul la vacanţă pe cei care au mers la festivalul din nordul Capitalei. Muzica i-a purtat într-o călătorie până-n Mexic. 

Statisticele arată că românii sunt iubitori de vinuri roşii. Iar asta se vede tot în cifre. Anul trecut, aproape 710.000 de hectolitri a fost producţia de vin roşu, 205.000 de hectolitri a fost înregistrată de soiul roze, în timp ce 1.800 de hectolitri a fost producţia de vin alb.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Vinul, preferatul românilor. Record doborât de producătorii autohtoni