Interviu Andreea Raicu: "Vedem atât de multe figuri perfecte pe Instagram, totul e perfect pe Instagram... o minciună foarte mare"
Andreea Raicu este una dintre persoanele publice care nu a aşteptat o lege pentru a renunţa la editarea fotografiilor. A făcut-o în urmă cu câţiva ani. Despre motive, cum s-a simțit și câtă durere e în spatele unui selfie supra-editat ne-a povestit într-un interviu în exclusivitate.
Perfecţiunea afişată de influenceri pe reţelele de socializare a produs efecte devastatoare în rândul fanilor. Mulţi au început să-şi deteste corpul sau faţa, alţii au recurs la operaţii estetice pentru a atinge ceea ce considerau a fi "perfecţiune". În Norvegia, acest fenomen va înceta, pentru că autorităţile au dat o lege prin care le impun influencerilor să anunţe dacă și-au retușat fotografiile pentru a scăpa de imperfecţiuni. Noul act normativ îi afectează atât pe actori, cât şi pe cântăreţi. La rândul lor, aceştia vor fi obligaţi să recunoască dacă şi-au editat fotografiile.
De multă vreme tu spui asta, că e necesar, mai ales persoanele tinere, să renunțe la aplicațiile de editare. De ce ai ales să faci pasul ăsta atât de public?
Andreea Raicu: În primul rând a pornit de la mine și de la nevoia mea, pe care o aveam în urmă cu mulți ani, să îmi photoshop-ezi toate fotografiile și am înțeles de unde vine. E ceva în interiorul nostru care nu ne lasă să ne acceptăm și să ne arătăm exact așa cum suntem. Ni s-a indus acest sindrom al perfecționismului, trebuie să fie totul bine, frumos, perfect, fără greșeală... Vedem pe Instagram atât de multe figuri perfecte, totul e perfect pe Instagram... ceea ce este o minciună foarte mare. Ne dorim să ne arătăm lumii într-un mod perfect pentru că vrem să fim acceptați și vrem să fim iubiți, vrem să fim perfecți.
Când ai spus tu stop?
Andreea Raicu: Am pus stop când am intrat în depresie. Pentru că era o diferență foarte mare între cine arătam că sunt și ceea ce eram înăuntrul meu. Era această diferență atât de mare că nu mai puteam să trăiesc în această minciună, pentru că nu poți să trăiești toată viața așa. Ce e diferit e că atunci puteam să photoshop-ez fotografiile... acum sunt fete de 16, 18, 20 de ani care se duc cu filtrele, cu pozele cu filtre, la diverși medici esteticieni, și spun: "eu vreau să arăt așa". Pentru că diferența e foarte mare între realitate și pozele filtrate.
*Interviul integral, în materialul video de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰