Antena Meniu Search
x

Curs valutar

A fost adoptată propunerea de modificare a legii magistraților: Statul, obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă

Propunerea de modificare a legii 303/2004 potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte împotriva judecătorilor care au săvârșit o eroare a fost adoptată.

de Redactia Observator

la 06.12.2017 , 23:46

Protest în Camera Deputatilor, unde se discuta legea privin modificarea statutului magistratilor - Foto: Hepta

Propunerea de modificare a legii 303/2004 potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte împotriva judecătorilor care au săvârșit o eroare a fost adoptată.

Update ora 22:45 - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

”Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

Articolul continuă după reclamă

S-a aprobat formularea statul e ”obligat” în loc de ”are dreptul”

Miercuri seară, după îndelungi dezbateri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

Iniţial, comisia specială privind legile justiţiei a respins această propunere în favoarea unui amendament formulat de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit căruia statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că PSD va susţine în plenul Camerei Deputaţilor propunerea respinsă săptămâna trecută ca, în cazul săvârşii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligaţia de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

Sursa: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » A fost adoptată propunerea de modificare a legii magistraților: Statul, obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă