Alegeri prezidențiale 2019. Ce nu trebuie să faci la vot în turul 2
Duminică se deschid secțiile de vot pentru turul 2 la alegerile prezidențiale. Este dreptul fiecărui român de a merge la vot şi în turul II şi de a decide pe cine vrea în fruntea ţării pentru următorii 5 ani.
Duminică se deschid secțiile de vot pentru turul 2 la alegerile prezidențiale. Este dreptul fiecărui român de a merge la vot şi în turul II şi de a decide pe cine vrea în fruntea ţării pentru următorii 5 ani. Acest drept însă vine şi cu obligaţii, iar dacă legea nu este respectată poliţiştii vor fi vigilenţi şi de această dată. În primul tur au fost date amenzi de peste 14.000 de lei şi au fost deschise şi 42 de dosare penale.
În primul tur, de la deschiderea secțiilor de votare și până la finalul zilei, au fost înregistrate 210 sesizări de posibile incidente electorale. Este adevărat cu 30% mai puţine faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din anul 2014.
Campioni au fost judeţul Dolj şi Bucureştiul. Cu câte 22. În principal vorbim despre sesizări privind: comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în preajma secţiilor de votare, nerespectarea dispozițiilor privind prezența altor persoane în cabina de vot sau continuarea propagandei electorale. Pentru toate acestea poliţiştii au dat 16 amenzi în valoare de peste 17.000 de lei.
Dincolo de aceste contravenţii, au fost deschise şi mai multe dosare penale pentru posibila săvârşire a mai multor infracţiuni: 42 la număr. Aici vorbim despre: persoane care au votat deşi nu aveau acest drept ca urmare a unor decizii date de către instanţele de judecată, de coruperea alegătorilor sau de falsificarea documentelor.
Ce nu trebuie să faci la vot
Şi în turul II poliţiştii vor fi la datorie. Aşadar, mare atenţie la legea electorală. Cei care înscriu cu bună știință pe liste persoane care nu există sau nu au drept de vot riscă cele mai mari amenzi, de până la 10.000 de lei. La fel de sever sunt sancționați și membrii secțiilor de votare care, spre exemplu, nu aplică pe actul de identitate ștampila sau autocolantul cu mențiunea "VOTAT".
Iar ziua votului poate însemna chiar şi riscul de a ajunge în spatele gratiilor. Până la 7 ani de inchisoare riscă cei care împiedică spre exemplu în vreun fel procesul de votare.
Coruperea alegătorilor este şi ea aspru pedespită. Astfel că, cei care oferă diferite bunuri, în schimbul votului pentru un anumit candidat riscă până la 3 ani de închisoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰