Antena Meniu Search
x

BREAKING NEWS: Radu Câmpeanu, primul preşedinte al partidului PNL după 1989, a MURIT! Iliescu: "Am găsit în Câmpeanu un partener pentru reconstrucţia instituţională a României"

Radu Câmpeanu a MURIT. Fostul lider liberal a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

Radu Câmpeanu a MURIT. Fostul lider liberal a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

”Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă PNL.

Iliescu: Am găsit în Radu Câmpeanu un partener pentru reconstrucţia instituţională a României

"Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii lui Radu Câmpeanu, fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, om politic ce a marcat anii de început ai revenirii României la democraţie. A fost un om dedicat ideii de servire a interesului public, un continuator al valorilor şi proiectelor liberalismului românesc interbelic. Am găsit în Radu Câmpeanu un partener pentru reconstrucţia instituţională a României, pentru construirea unui climat politic normal, pentru revenirea României în concertul european, unde ne este locul", scrie Ion Iliescu pe blogul său.

Fostul şef al statului afirmă că i-a respectat acestuia punctele de vedere, colaborând atât în CPUN, cât şi în Parlament.

"Dezbaterea noastră, a celor trei candidaţi la Preşedinţia României, în mai 1990, a fost un model de demers public, în care fiecare şi-a susţinut cu decenţă şi tărie proiectele şi viziunile despre viitorul ţării", rememorează Iliescu dezbaterea la care a participat alături de Radu Câmpeanu şi de Ion Raţiu.

Iliescu transmite condoleanţe familiei şi apropiaţilor lui Radu Câmpeanu, încheind cu formula "Dumnezeu să-l odihnească!".

Quintus: Moartea lui Radu Câmpeanu, o dureroasă pierdere pentru PNL. Să ni-l amintim ca pe unul din marii conducători ai partidului

”Îl cunosc de o viaţă politică pe Radu Câmpeanu şi îmi este foarte greu, am fost luat prin surprindere de sfârşitul lui. (…) Este o mare pierdere, o grea şi dureroasă pierdere pentru partidul nostru tocmai acum, când ar fi trebuit să fim cât mai mulţi împreună şi să ne folosim de experienţa lui, dar aşa a fost să fie. Sunt foarte trist, Dumnezeu să-i dea odihna pe care nu prea a avut-o în viaţă şi să ni-l amintim întotdeauna ca pe unul din marii conducători ai partidului nostru”, a spus preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.

Întrebat care să fie lecţia pe care tinerii politicieni ar trebui să o înveţe de la cel care a fost Radu Câmpleanu, Quintus a declarat că lecţia pe care el şi Radu Câmpeanu le-o dau noii generaţii de politicieni este aceea că politica nu se face din interes, ci din credinţă în nişte valori.

”Această lecţie o dăm împreună, şi Radu Câmpeanu şi eu, în sensul că să le atragem atenţia tinerilor că politica nu se face din interes, cum din păcate se cam întâmplă astăzi, că trebuie să ai o credinţă într-un program, în nişte valori ale unui partid de care să te alături. Din păcate, foarte puţini tineri vin din credinţe politice şi foarte mulţi, sau o parte din ei, se gândesc la interese de alt fel”, a mai spus Mircea Ionescu Quintus.

Liderul liberal a precizat că a colaborat pe plan politic cu Radu Câmpeanu la începutul anilor '90 şi că acesta a ajutat foarte mult la ”reaşezarea” PNL.

”Întorcându-se în ţară, am folosit împreună experienţa lui democratică pe care noi nu o mai trăiserăm din cauza comunismului. A ajutat foarte mult la reaşezarea partidului în anii '90, '91, '92, până la începutul anului '93”, a spus Quintus.

Acesta a ţinut să menţioneze că, la congresul PNL din 1993,de la Braşov, atunci când Radu Câmpeanu a candidat la şefia partidului, Câmpeanu nu a fost înlăturat, aşa cum s-a spus la acea vreme.

”El a candidat, iar eu am fost propus de pământenii români ca să zic aşa, adică m-au socotit că eu am rămas aici şi că aş fi mai potrivit să preiau conducerea parridului. Aşa s-a întîmplat , nu cum zic unii că a fost înlăturat. A fost un congres corect, liberal, o diferenţă mică în favoarea mea, dar trebuie să spun că după ce am fost ales am colaborat perfect neţinând seama care e preşedinte, care e vicepreşedinte, ne-am înţeles aşa cum întotdeauna fruntaşii liberali s-au înţeles între ei”, a mai spus Mircea Ionescu Quintus.

Radu Anton Câmpeanu s-a născut în 28 februarie 1922, în Bucureşti. În studenţie, a fost şef al Tineretului Liberal.

Radu Câmpeanu a fost arestat în 1948, iar după mai mulţi ani în închisorile comuniste este eliberat şi emigrează în Franţa.

A fost primul preşedinte al PNL după căderea regimului comunist, deţinând funcţia timp de trei ani.

Radu Câmpeanu a fost candidatul PNL la Preşedinţia României, în 1990, obţinând 10,64% din voturi.

În 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieşirea din Convenţia Democrată din România, iar la alegerile de la finalul anului partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » BREAKING NEWS: Radu Câmpeanu, primul preşedinte al partidului PNL după 1989, a MURIT! Iliescu: "Am găsit în Câmpeanu un partener pentru reconstrucţia instituţională a României"