Cine este Andreea Moldovan. Deciziile şi declaraţiile care au dus la demiterea ei din Ministerul Sănătăţii

De Cornel Preda.
Publicat: 14.04.2021, 12:07.
Actualizat: 14.04.2021, 12:07

Andreea Moldovan a fost demisă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii de către premierul Florin Cîţu, care a înaintat de asemenea către preşedintele României, Klaus Iohannis, documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Vlad Voiculescu.

Reclamă
Andreea Moldovan a fost demisă din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății

Andreea Moldovan a fost demisă din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății

Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Premierul Florin Cîţu a anunţat într-o postare pe Facebook că a decis demiterea din funcţia de secretar la ministerul Sănătăţii a doamnei Andreea Moldovan, decizia urmând să fie publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.

De ce a fost demisă Andreea Moldovan

Ministerul Sănătăţii a publicat marţi seara un ordin privind noi criterii de carantinare a localităţilor. Premierul Florin Cîţu nu şi-ar fi dat acordul pe acest ordin de ministru, care a fost semnat chiar de secretarul de stat Andreea Moldovan.

Reclamă

Andreea Moldovan a declarat la Digi24 că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU. Andreea Moldovan a mai declarat că ordinul respectiv intră în atribuţiile ei „și era normal ca eu să-l semnez”..

Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial.

Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile. Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Reclamă

Andreea Moldovan, declarații controversate despre carantina în București și la nivel național

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că o carantină de două săptămâni la nivel național "ar face minuni" pentru stoparea pandemiei. Aceasta a adăugat că înțelege totuşi de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură.

''Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an'', a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Reclamă

Premierul Florin Cîţu i-a dat replica a doua zi și a anunțat că nu va exista un lockdown general. Şeful Executivului a adăugat că mergem spre direcţia unei relaxări, însă condiţia principală este cea ca lumea să se vaccineze.

Am avut o discuţie cu doamna secretar de stat şi doamna secretar de stat vă dădea un exemplu teoretic. Ştiţi foarte bine că anul trecut toate discuţiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni pentru că aceasta era discuţia despre virus. Ai virusul, trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus. Era o discuţie teoretică, nu era o discuţie ipotetică, nu era o propunere în acest sens. Ca să vă răspund mai clar - nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown în România generalizat, nu va exista nicio carantinare. Mergem, aşa cum vedeţi, în direcţia relaxării economiei, dar cu această condiţie – aceea să ne vaccinăm cu toţii. Este foarte important să înţelegem cu toţii că 1 iunie se va întâmpla doar dacă ne vaccinăm. Altfel nu avem şanse”, a declarat Florin Cîţu.

Andreea Moldovan a spus că oamenii stau prea mult la cumpărături

Reclamă

Andreea Moldovan a mai afirmat că „aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor” provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor şi face apel la populaţie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. „Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere”, afirmă medicul.

Cred că este un moment, pentru noi toţi, să ne reconsiderăm modul de a face cumpărături, pentru că dacă ne gândim la alte ţări, magazinele se închid în mod obişnuit, fără pandemie, la ora şapte. (...) Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere. Ce ne sperie este aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor”, a declarat Andreea Moldovan.

Aceasta a explicat că prin restricţionarea circulaţiei după anumite ore autorităţile încearcă să reducă mobilitatea excesivă sau formarea de aglomerări în spaţii mici unde transmiterea virusului se poate face uşor.

„Rog încă să mai avem răbdare, să respectăm aceste reguli, pentru că cu cât le vom respecta acu mai ferm şi mai strict fiecare dintre noi, cu atât vom scurta acest interval de restricţii şi ne vom îndrepta spre acel moment în care să ajungem la acea libertate pe care ne-o dorim”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

Andreea Moldovan, despre masca de protecție la orele de sport

Andreea Moldovan a declarat că în timpul orelor de sport este necesară purtarea măştii de protecţie de către elevi, pentru a împiedica răspândirea SARS-COV-2 dar şi pentru a nu compromite întregul efort din restul şcolii.

Avem statistici internaţionale în care se arată mai multe variante adoptate de ţări. Sunt ţări care nu au mai făcut deloc ore de educaţie fizică, ceea ce nu ne dorim. Sunt alte ţări care au făcut cu mască, sunt alte ţări care au făcut fără mască. Dar este interesant de văzut la ţările care au făcut fără mască orele de sport, e o creştere suplimentară a numărului de cazuri. Nu spun că de la orele de educaţie fizică, dar poate fi şi acesta un argument”, a declarat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a explicat că, dacă un elev este depistat bolnav, toţi cei care au stat în preajma acestuia, fără mască, sunt consideraţi contacţi direcţi. Secretarul de stat a vorbit şi de un alt studiu, care arată că, în timpul orelor de sport, elevii sunt mai expuşi în faţa virusului, dacă nu au masca de protecţie.

Andreea Moldovan a mai argumentat, în favoarea purtării măştii la orele de sport, prezenţa tulpinii din Marea Britanie care este mult mai contagioasă. „Ultimul argument pe care îl aduc în acest sens este prezenţa tulpinii din Marea Britanie care, spre deosebire de tulpina iniţială, are o rată de transmisibilitate şi o contagiozitate mai mare la copii, ceea ce înseamnă că ei sunt mai vulnerabili să răspândească infecţia cu această tulpină”, a declarat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan l-a contrazis pe Vlad Voiculescu după incidentul de la Victor Babeș

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că a aflat de incidentul de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală în jurul orei 18.30, însă secretarul de stat Andeea Moldovan afirmă că ministrul a fost la spital la ora 17.00. Raed Arafat a precizat că a fost sunat de Voiculescu după ora 18.00.

Vlad Voiculescu nu a fost prezent la conferința de presă organizată la Palatul Victoria, la care au participat premierul Florin Cîțu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Ministrul Sănătății nu a făcut declarații despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” până la acest moment, singura reacție fiind postarea de pe Facebook, de luni noaptea.

Marți dimineața, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a spus că ministrul Vlad Voiculescu a fost la Spitalul „Babeș” în jurul orei 17.00, ceea ce contrazice afirmațiile atât ale ministrului, cât și pe cele ale lui Arafat.

Andreea Moldovan, avertisment și pentru manifestanţi

Andreea Moldovan a lansat un avertisment pentru manifestanţi, spunând că protestele sunt mediul ideal în care se poate transmite virusul. Şi asta pentru că oamenii nu poartă măşti, strigă şi astfel este eliminată o cantitate mare de salivă.

Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare - dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși

Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă. Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus”, a explicat fostul secretar de stat.

Cine este Andreea Moldvovan

Andreea Moldovan a absolvit Medicina la Târgu Mureș, este medic primar cu specializarea în boli infecțioase și medic specialist în epidemiologie, iar în anul 2009 a devenit Bursieră de Excelență a Societății Internationale de Boli Infecțioase, după cum a scris ministrul Vlad Voiculescu, într-o prezentare postată pe Facebook.

De asemenea, potrivit ministrului, Andreea Moldovan a făcut un stagiu la Geneva, unde a lucrat în același spital cu profesorul universitar Didier Pittet. Considerat părintele modern al igienei mâinilor, măsurile propuse de echipa lui Didier Pittet, răspândite mondial, au condus la scăderea importantă a ratei infecțiilor nosocomiale din spitale și salvarea de vieți omenești.

S-a reîntors în țară, iar în 2013, spitalul în care Andreea Moldovan a fost coordonator al Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale a câștigat premiul de Cel mai curat spital din Europa, premiu acordat de Organizația Mondială a Sănătății. De anul trecut a preluat funcția de director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi COVID. S-a implicat, alături de alți voluntari, în cursuri și campanii de informare despre importanta igienei mâinilor, igienei generale, consumului de antibiotice și prevenirii infecțiilor atât pentru cadre medicale cât și pentru studenți, populație generală sau copii”, potrivit lui Vlad Voiculescu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
recomandari pe a1.ro
Dormea liniștit când a simțit că ceva se mișcă lângă el, în pat. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era acolo
Dormea liniștit când a simțit că ceva se mișcă lângă el, în pat. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era acolo
Reclamă
Top știri
Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend
1
Eveniment • ieri la 11:23

Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend

Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend
O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''
2
Mapamond • ieri la 08:26

O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''

O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
3
Extern • pe 24.10 la 17:38

Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA

Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Adolescent mort într-un BMW, pe un drum din Argeș. Prietenul lui cumpărase recent mașina și l-a invitat o plimbare 
4
Eveniment • ieri la 07:36

Adolescent mort într-un BMW, pe un drum din Argeș. Prietenul lui cumpărase recent mașina și l-a invitat o plimbare 

Adolescent mort într-un BMW, pe un drum din Argeș. Prietenul lui cumpărase recent mașina și l-a invitat o plimbare 
Trei copii au fost găsiți abandonați într-un apartament, alături de rămășițele umane ale fratelui lor mai mic, în SUA
5
Mapamond • ieri la 09:01

Trei copii au fost găsiți abandonați într-un apartament, alături de rămășițele umane ale fratelui lor mai mic, în SUA

Trei copii au fost găsiți abandonați într-un apartament, alături de rămășițele umane ale fratelui lor mai mic, în SUA
RECOMANDĂRI
Nicuşor Dan, despre posibila creştere de 20% a prețului gigacaloriei în Bucureşti: ''Mai aveţi răbdare o săptămână''
Economic • la 08:23
Video

Nicuşor Dan, despre posibila creştere de 20% a prețului gigacaloriei în Bucureşti: ''Mai aveţi răbdare o săptămână''

Preţul gigacaloriei ar urma să crească cu aproximativ 20 de procente, în Bucureşti, însă primăria Capitalei este...

Nicuşor Dan, despre posibila creştere de 20% a prețului gigacaloriei în Bucureşti: ''Mai aveţi răbdare o săptămână''
Ludovic Orban şi-a anunţat retragerea din grupul parlamentar PNL
Politic • la 10:40

Ludovic Orban se retrage din grupul parlamentar PNL. Fostul lider liberal şi-a anunţat demisia în plen

Ludovic Orban se retrage din grupul parlamentar PNL. Fostul lider liberal şi-a anunţat demisia în plen
Preţurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor trei ani, din cauza ofertei limitate la nivel global
Economic • la 07:46

Preţurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor trei ani, din cauza ofertei limitate la nivel global

Preţurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor trei ani, din cauza ofertei limitate la nivel global
Previziunile analiştilor economici pentru următoarele 12 luni
Economic • la 10:15

Ce se întâmplă cu rata inflației şi deprecierea leului. Previziunile analiştilor economici pentru următoarele 12 luni

Ce se întâmplă cu rata inflației şi deprecierea leului. Previziunile analiştilor economici pentru următoarele 12 luni
PARTENERI
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
spynews.ro
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
Un fenomen nou bate și la ușile României: de ce femeile educate își găsesc tot mai rar partener?
libertatea.ro
Un fenomen nou bate și la ușile României: de ce femeile educate își găsesc tot mai rar partener?
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
De câte ori te vei îndrăgosti în viață în funcție de zodia în care te-ai născut. Află ce spun astrele
CaTine.ro
De câte ori te vei îndrăgosti în viață în funcție de zodia în care te-ai născut. Află ce spun astrele
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
gandul.ro
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Ziare.com
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Povestea lui Sirin din "Femeie în înfruntarea destinului". Ce spune Seray Kaya despre celebrul personaj
tvhappy.ro
Povestea lui Sirin din "Femeie în înfruntarea destinului". Ce spune Seray Kaya despre celebrul personaj
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
money.ro
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Rețeaua socială a lui Donald Trump deja întâmpină probleme. De ce riscă să fie dată în judecată
UseIT
Rețeaua socială a lui Donald Trump deja întâmpină probleme. De ce riscă să fie dată în judecată
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 22:04
Video

Observator de bine, 25 octombrie 2021. Fiica lui Paul Walker, condusă la altar de Vin Diesel

Observator de bine, 25 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 25 octombrie 2021. Fiica lui Paul Walker, condusă la altar de Vin Diesel
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 22.10 la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 21.10 la 22:39
Video

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie