Cine este Andreea Moldovan. Deciziile şi declaraţiile care au dus la demiterea ei din Ministerul Sănătăţii
Andreea Moldovan a fost demisă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii de către premierul Florin Cîţu, care a înaintat de asemenea către preşedintele României, Klaus Iohannis, documentele de revocare din funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Vlad Voiculescu.
Premierul Florin Cîţu a anunţat într-o postare pe Facebook că a decis demiterea din funcţia de secretar la ministerul Sănătăţii a doamnei Andreea Moldovan, decizia urmând să fie publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.
De ce a fost demisă Andreea Moldovan
Ministerul Sănătăţii a publicat marţi seara un ordin privind noi criterii de carantinare a localităţilor. Premierul Florin Cîţu nu şi-ar fi dat acordul pe acest ordin de ministru, care a fost semnat chiar de secretarul de stat Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan a declarat la Digi24 că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU. Andreea Moldovan a mai declarat că ordinul respectiv intră în atribuţiile ei „și era normal ca eu să-l semnez”..
Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial.
Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile. Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.
Andreea Moldovan, declarații controversate despre carantina în București și la nivel național
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că o carantină de două săptămâni la nivel național "ar face minuni" pentru stoparea pandemiei. Aceasta a adăugat că înțelege totuşi de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură.
''Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an'', a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Premierul Florin Cîţu i-a dat replica a doua zi și a anunțat că nu va exista un lockdown general. Şeful Executivului a adăugat că mergem spre direcţia unei relaxări, însă condiţia principală este cea ca lumea să se vaccineze.
„Am avut o discuţie cu doamna secretar de stat şi doamna secretar de stat vă dădea un exemplu teoretic. Ştiţi foarte bine că anul trecut toate discuţiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni pentru că aceasta era discuţia despre virus. Ai virusul, trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus. Era o discuţie teoretică, nu era o discuţie ipotetică, nu era o propunere în acest sens. Ca să vă răspund mai clar - nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown în România generalizat, nu va exista nicio carantinare. Mergem, aşa cum vedeţi, în direcţia relaxării economiei, dar cu această condiţie – aceea să ne vaccinăm cu toţii. Este foarte important să înţelegem cu toţii că 1 iunie se va întâmpla doar dacă ne vaccinăm. Altfel nu avem şanse”, a declarat Florin Cîţu.
Andreea Moldovan a spus că oamenii stau prea mult la cumpărături
Andreea Moldovan a mai afirmat că „aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor” provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor şi face apel la populaţie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. „Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere”, afirmă medicul.
„Cred că este un moment, pentru noi toţi, să ne reconsiderăm modul de a face cumpărături, pentru că dacă ne gândim la alte ţări, magazinele se închid în mod obişnuit, fără pandemie, la ora şapte. (...) Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere. Ce ne sperie este aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor”, a declarat Andreea Moldovan.
Aceasta a explicat că prin restricţionarea circulaţiei după anumite ore autorităţile încearcă să reducă mobilitatea excesivă sau formarea de aglomerări în spaţii mici unde transmiterea virusului se poate face uşor.
„Rog încă să mai avem răbdare, să respectăm aceste reguli, pentru că cu cât le vom respecta acu mai ferm şi mai strict fiecare dintre noi, cu atât vom scurta acest interval de restricţii şi ne vom îndrepta spre acel moment în care să ajungem la acea libertate pe care ne-o dorim”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
Andreea Moldovan, despre masca de protecție la orele de sport
Andreea Moldovan a declarat că în timpul orelor de sport este necesară purtarea măştii de protecţie de către elevi, pentru a împiedica răspândirea SARS-COV-2 dar şi pentru a nu compromite întregul efort din restul şcolii.
„Avem statistici internaţionale în care se arată mai multe variante adoptate de ţări. Sunt ţări care nu au mai făcut deloc ore de educaţie fizică, ceea ce nu ne dorim. Sunt alte ţări care au făcut cu mască, sunt alte ţări care au făcut fără mască. Dar este interesant de văzut la ţările care au făcut fără mască orele de sport, e o creştere suplimentară a numărului de cazuri. Nu spun că de la orele de educaţie fizică, dar poate fi şi acesta un argument”, a declarat Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan a explicat că, dacă un elev este depistat bolnav, toţi cei care au stat în preajma acestuia, fără mască, sunt consideraţi contacţi direcţi. Secretarul de stat a vorbit şi de un alt studiu, care arată că, în timpul orelor de sport, elevii sunt mai expuşi în faţa virusului, dacă nu au masca de protecţie.
Andreea Moldovan a mai argumentat, în favoarea purtării măştii la orele de sport, prezenţa tulpinii din Marea Britanie care este mult mai contagioasă. „Ultimul argument pe care îl aduc în acest sens este prezenţa tulpinii din Marea Britanie care, spre deosebire de tulpina iniţială, are o rată de transmisibilitate şi o contagiozitate mai mare la copii, ceea ce înseamnă că ei sunt mai vulnerabili să răspândească infecţia cu această tulpină”, a declarat Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan l-a contrazis pe Vlad Voiculescu după incidentul de la Victor Babeș
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că a aflat de incidentul de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală în jurul orei 18.30, însă secretarul de stat Andeea Moldovan afirmă că ministrul a fost la spital la ora 17.00. Raed Arafat a precizat că a fost sunat de Voiculescu după ora 18.00.
Vlad Voiculescu nu a fost prezent la conferința de presă organizată la Palatul Victoria, la care au participat premierul Florin Cîțu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Ministrul Sănătății nu a făcut declarații despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” până la acest moment, singura reacție fiind postarea de pe Facebook, de luni noaptea.
Marți dimineața, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a spus că ministrul Vlad Voiculescu a fost la Spitalul „Babeș” în jurul orei 17.00, ceea ce contrazice afirmațiile atât ale ministrului, cât și pe cele ale lui Arafat.
Andreea Moldovan, avertisment și pentru manifestanţi
Andreea Moldovan a lansat un avertisment pentru manifestanţi, spunând că protestele sunt mediul ideal în care se poate transmite virusul. Şi asta pentru că oamenii nu poartă măşti, strigă şi astfel este eliminată o cantitate mare de salivă.
„Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare - dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși
Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă. Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus”, a explicat fostul secretar de stat.
Cine este Andreea Moldvovan
Andreea Moldovan a absolvit Medicina la Târgu Mureș, este medic primar cu specializarea în boli infecțioase și medic specialist în epidemiologie, iar în anul 2009 a devenit Bursieră de Excelență a Societății Internationale de Boli Infecțioase, după cum a scris ministrul Vlad Voiculescu, într-o prezentare postată pe Facebook.
De asemenea, potrivit ministrului, Andreea Moldovan a făcut un stagiu la Geneva, unde a lucrat în același spital cu profesorul universitar Didier Pittet. Considerat părintele modern al igienei mâinilor, măsurile propuse de echipa lui Didier Pittet, răspândite mondial, au condus la scăderea importantă a ratei infecțiilor nosocomiale din spitale și salvarea de vieți omenești.
“S-a reîntors în țară, iar în 2013, spitalul în care Andreea Moldovan a fost coordonator al Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale a câștigat premiul de Cel mai curat spital din Europa, premiu acordat de Organizația Mondială a Sănătății. De anul trecut a preluat funcția de director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi COVID. S-a implicat, alături de alți voluntari, în cursuri și campanii de informare despre importanta igienei mâinilor, igienei generale, consumului de antibiotice și prevenirii infecțiilor atât pentru cadre medicale cât și pentru studenți, populație generală sau copii”, potrivit lui Vlad Voiculescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰