Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 245. Ruşii promit că nu vor folosi armele nucleare în Ucraina: "Nici nu intră în discuţie"

Război Rusia - Ucraina, ziua 245 LIVE TEXT. Ruşii se străduiesc să recupereze regiunea Herson, iar pentru a-şi asigura reuşita avansează pe două fronturi. Potrivit unui oficial ucrainean, citat de Reuters, Kremlinul se pregătește pentru "cele mai grele bătălii" în această regiune. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia ar face o "greşeală gravă, gravă" dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina. De altfel, Statele Unite ale Americii au transferat în Ucraina primele două sisteme de rachete NASAMS.

de Redactia Observator

la 26.10.2022 , 21:31

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1 - 50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 21:30. Ameninţările nucleare ale Rusiei nu vor descuraja sprijinul pentru Ucraina, afirmă secretarul general al Alianţei

Ameninţările nucleare din partea Rusiei nu intimidează NATO să susţină Ucraina, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează dpa, citată de Agerpres. "NATO nu va fi intimidată sau descurajată să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare atât timp cât este necesar", a afirmat Jens Stoltenberg după întrevederea cu premierul României, Nicolae Ciucă.

Articolul continuă după reclamă

"Majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor" şi NATO ştie ce poate obţine Ucraina prin negocieri, depinde de succesul ţării pe câmpul de luptă, a menţionat Stoltenberg. "Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât este mai probabil să avem o soluţie politică care să asigure că Ucraina prevalează ca o naţiune suverană independentă în Europa", a adăugat responsabilul NATO.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 18:20. Preşedinţia ucraineană a anunţat că a recuperat de la armata rusă cadavrul unui voluntar american ucis în Ucraina

Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri că a recuperat de la armata rusă cadavrul unui voluntar american ucis la sfârşitul lunii august în Ucraina, în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Moscova, relatează AFP, citat de Agerpres. "A fost predat şi cadavrul unui voluntar american, un veteran al armatei americane, Joshua Alan Jones, care a luptat pentru Ucraina şi a murit într-o luptă împotriva ocupanţilor", a declarat pentru Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene Andrid Iermak. Potrivit presei americane, care o citează în special pe mama soldatului american, Joshua Alan Jones, în vârsta de 24 de ani, a fost ucis de armata rusă la sfârşitul lunii august.

Andrid Iermak a mai indicat că "zece soldaţi ucraineni", între care "un ofiţer şi nouă soldaţi şi sergenţi" au fost eliberaţi în schimbul cu Rusia. Oficialul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a indicat pe Telegram ca aceşti soldaţi eliberaţi "au servit în special în brigăzile 60, 57, 28 şi în diferite unităţi militare". "Cel mai în vârstă combatant eliberat are 55 de ani, iar cel mai tânăr 21", a spus el, însoţindu-şi mesajul de o fotografie a celor zece bărbaţi, toţi îmbrăcaţi în haine militare în faţa a ceea ce părea a fi o benzinărie. Rusia şi Ucraina au efectuat schimburi multiple de prizonieri de la începutul războiului, în februarie.

UPDATE 17:50. Kievul spune că a exhumat în jur de 1.000 de cadavre în teritoriile eliberate din nord-estul ţării

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că au fost exhumate deja aproximativ 1.000 de cadavre în teritoriile eliberate în cursul contraofensivei actuale împotriva forţelor ruse în nord-estul ţării, relatează EFE, citând Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din cadrul guvernului de la Kiev. Potrivit acestuia, Oleg Kotenko, comisarul pentru persoanele dispărute, este responsabil de căutarea locurilor de înmormântare în teritoriile eliberate.

'În cadrul căutărilor, aproximativ 1.000 de cadavre de eroi şi civili căzuţi au fost deja exhumate', indică ministerul citat. Aproape jumătate dintre acestea, 450, au fost descoperite într-o groapă comună în Izium (regiunea Harkov /nord-est/), după ce oraşul a fost recucerit de forţele ucrainene la 10 septembrie, a precizat sursa citată. 'Printre cei morţi nu sunt doar militari, ci şi civili, adulţi şi copii. Dar datele exacte vor fi cunoscute doar la finalul cercetărilor', a subliniat ministerul.

Contraofensiva ucraineană lansată la începutul lunii septembrie în estul ţării a permis Kievului să recucerească sute de localităţi ocupate de armata rusă în regiunile Harkov şi Doneţk. Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastârski, informase la 17 octombrie despre exhumarea a 600 de cadavre în regiunea Harkov, inclusiv din morminte descoperite la Izium. Patru zile mai târziu, poliţia ucraineană anunţase că după finalizarea lucrărilor de exhumare la Liman, trupurile a 111 civili şi 35 de militari au fost exhumate în acest oraş din regiunea Doneţk, notează EFE, citată de Agerpres.

UPDATE 17:47. Ramzan Kadîrov: "Teritoriul nostru este Odesa, Kiev, Harkov (...). Ucraina ne aparţine toată"

Aliatul cecen al preşedintelui rus Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov, vorbeşte ca despre un ”jihad” despre Războiul rus în Ucraina, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe canalul său pe Telegram, relatează AFP, citat de news.ro.  ”Vă dau cuvântul meu. îi atacăm zilnic (...). Nu-i vom lua prizonieri pe aceşti şeitani (demon, în arabă)”, anunţă el. ”Îi vom arde. Teritoriul nostru este Odesa, Kiev, Harkov (...). Ucraina ne aparţine toată”, să asigurări Kadîrov.

UPDATE 17:20. Ruşii promit că nu vor folosi arme nucleare în Ucraina

Andrey Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a declarat că Rusia nu va folosi armele nucleare pe frontul din Ucraina. "Rusia nu va folosi arme nucleare. Nici nu intră în discuţie", a declarat Kelin pentru CNN, într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour. Declaraţiile lui Kelin vin în aceeaşi zi în care Rusia a efectuat un exerciţiu nuclear, simulând răspunsul armatei ruse la un atac nuclear inamic.

UPDATE 17:10. Şefa canalului de ştiri rus RT, Margarita Simonian, anunţă că i-a fost interzisă intrarea în Armenia

Margarita Simonian, şefa canalului de ştiri rus RT, a anunţat marţi că i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Armeniei, alături de un important parlamentar rus, informează miercuri Reuters, citat de Agerpres. "Lui Konstantin Zatulin, care a fost vreme de mulţi ani un susţinător fervent al Armeniei, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Armeniei de actualul lider al Armeniei. Şi mie, apropo", a scris Simonian pe Telegram.

Media armene au informat că lui Zatulin, care conduce în cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) un comitet pentru relaţiile cu fostele state sovietice, i-a fost interzisă intrarea în Armenia din cauza criticilor sale la adresa guvernului condus de prim-ministrul Nikol Paşinian. Simonian, de etnie armeană născută în Rusia, apare frecvent în mass-media ruse drept un comentator virulent anti-Occident şi a acuzat adesea guvernul de la Erevan că nu este suficient de loial Moscovei.

UPDATE 16:03. Rusia a simulat "Armaghedonul" sub privirile lui Vladimir Putin

Rusia a desfăşurat un exerciţiu militar neobişnuit. Potrivit TASS, în timpul exerciţiilor forţelor nucleare strategice, Rusia a simulat un atac nuclear ca răspuns la o lovitură nucleară inamică pe teritoriul său. Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a asistat la acest antrenament. "Sub conducerea comandantului suprem al Forţelor armate Vladimir Putin, forţele de reacţie strategică terestre, maritime şi aeriene au efectuat un antrenament şi lansări practice de rachete balistice şi de croazieră", anunţă într-un comunicat Kremlinul.

UPDATE 14:40. Ministerul Apărării britanic: Sabotajele feroviare, o problemă tot mai mare pentru Rusia

Ministerul Apărării de la Londra, care publică zilnic un buletin informativ de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a comunicat miercuri că în Rusia au avut loc în ultimele luni mai multe sabotaje împotriva reţelei feroviare, autorii fiind cetăţeni ruşi care se opun războiului. Deteriorarea unei căi ferate în apropierea frontierei ruso-belaruse, săptămâna aceasta, a fost a şasea acţiune de acest gen revendicată din iunie până acum de un grup anti-război numit Opriţi Vagoanele, a arătat ministerul conform dpa, potrivit Agerpres.

Sabotajele se încadrează într-o campanie mai amplă de atacuri împotriva infrastructurii feroviare din Rusia şi Belarus, afirmă Londra. Armata rusă depinde în foarte mare măsură de o reţea de peste 33.000 de kilometri de căi ferate pentru a transporta trupe în Ucraina, iar securizarea liniilor împotriva sabotajelor este dificilă în regiunile slab populate. Conform aceleiaşi surse, conducerea Rusiei este tot mai îngrijorată că opoziţia faţă de război, chiar şi a unui grup mic de cetăţeni, poate fi atât de vehementă încât să ducă la sabotaje fizice. Moscova îi acuză pe britanici că folosesc astfel de comunicate în cadrul unei campanii de dezinformare cu obiective stabilite clar.

UPDATE 14:20. Atac cu rachete, în Dnipro. Cel puţin doi morţi

Cel puţin două persoane au murit, iar alte patru au fost rănite într-un atac rusesc cu rachete care a lovit oraşul Dnipro, din centrul Ucrainei, în noaptea de marţi spre miercuri, susţin autorităţile locale, potrivit CNN. Cele două victime sunt un bărbat şi o femeie însărcinată, prinşi în incendiul izbucnit la o benzinărie în urma atacului, a precizat Serviciul Ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. Miercuri, sirenele antiaeriene au răsunat în mare parte din ţară, excepţie făcând regiunile vestice şi zonele anexate de Rusia, au adăugat oficialii ucraineni.

UPDATE 14:00. Ucraina cere apărare antiaeriană drept garanţie a securităţii pe viitor

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Iermak, a făcut apel miercuri la livrarea imediată a unui număr suficient de mijloace de apărare antiaeriană, pentru a respinge din ţara sa "teroarea rachetelor ruseşti", transmite dpa, potrivit Agerpres. Apărarea împotriva dronelor şi rachetelor este considerată de Ucraina o garanţie de securitate pe viitor, a arătat oficialul după discuţii la Kiev cu consilieri pentru securitate naţională din Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa.

Iermak a afirmat că în cadrul unui grup internaţional de experţi continuă dezbaterea privind modul în care ar putea exista pe viitor Ucraina, ca vecină cu Rusia, cu ajutorul unor garanţii. Una dintre acestea ar putea fi un sistem de apărare antiaeriană, a susţinut el. Oficialul a respins din nou, ca nefondate, acuzaţiile Rusiei că Ucraina ar putea folosi o "bombă murdară", care răspândeşte materiale radioactive cu ajutorul unei explozii convenţionale. El a insistat că este vorba de o campanie de dezinformare dusă de preşedintele rus Vladimir Putin. Ucraina este dispusă să permită accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), astfel încât aceştia să se poată convinge singuri de falsitatea acuzaţiilor.

La detonarea aşa-numitelor "bombe murdare" nu se produce o reacţie nucleară în lanţ, ca la armele atomice. Rusia s-a referit la o astfel de posibilitate duminică, iar Ucraina, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au dezminţit prompt orice intenţie în acest sens. Cu toate acestea, Moscova insistă - fără a prezenta vreo probă - că Kievul deţine o bombă de tipul respectiv şi urmează să o utilizeze. Agenţia dpa menţionează că ruşii sunt de fapt cei suspectaţi că pregătesc lansarea unei "bombe murdare" în Ucraina. 

UPDATE 13:00. Un oficial din Consiliul de Securitate al Rusiei cere "desatanizarea" Ucrainei 

Un membru al Consiliului de Securitate al Rusiei pledează în favoarea unei misiuni de "desatanizare" a Ucrainei, după luni întregi în care Moscova a justificat invazia printr-o nevoie de "denazificare" a teritoriului respectiv. Oficialul rus Aleksey Pavloc a declarat că "desatanizarea" este o urgență deoarece, susține el, "sute de secte" operează pe teritoriul Ucrainei. "Cred că odată ce operațiunea militară specială continuă, devine din ce în ce mai urgent să facem desatanizarea Ucrainei, sau, aşa cum a spus liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, completa desatanizare", a precizat el. 

Pavlov susține că "Biserica lui Satan s-a răspândit în Ucraina", adăugând că este "una dintre religiile înregistrate în mod oficial în Statele Unite ale Americii". "Tot acest satanism găsește un răspuns viu și înțelegere de la autoritățile ucrainene", a insistat el, fără a prezenta dovezi, transmite CNBC.

UPDATE 12:35. Gazprom testează livrările de gaze spre China din zăcământul Kovykta

Grupul rus Gazprom a început testarea livrării de gaze din zăcământul Kovykta, cel mai mare din estul Siberiei, către conducta Power of Siberia, care transportă gaze spre China, relatează Reuters, citat de Agerpres. La finalul lui 2019, Gazprom a început să livreze Chinei gaze din zăcământul Chanayda. Atât Chanayda, cât şi Kovykta, alimentează conducta Power of Siberia, a cărei capacitate anuală este de 38 miliarde metri cubi (bcm). Conducta este crucială pentru eforturile Moscovei de a redirecţiona fluxurile sale de energie din Occident, unde guvernele au impus sancţiuni în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Gazprom a precizat că în decembrie zăcământul Kovykta şi noile facilităţi de transport pentru gaze vor fi deplin operaţionale.

UPDATE 12:10. SUA au transferat în Ucraina primele două sisteme de rachete NASAMS

Potrivit NEXTA, Statele Unite ale Americii au livrat în Ucraina două sisteme sofisticate de rachete NASAMS, cu rază medie şi lungă de acţiune. Sistemul de rachete sol-aer NASAMS, considerat foarte performant, este fabricat de compania americană Raytheon şi de grupul norvegian Kongsberg.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00. Putin vrea echipamente "moderne și comode" pentru militari

Într-o reuniune a consiliului de coordonare a guvernului care a abordat nevoile armatei ruse, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi să li se garanteze trupelor ruse care luptă în Ucraina, ţară vecină pe care Moscova a invadat-o la 24 februarie, accesul la echipamentul ''cel mai modern, comod şi eficient'', transmite EFE. 'Nu doar că trebuie să garantăm echipamentul utilizat în operaţiunea militară specială (...) ci acesta trebuie să fie modern, comod şi eficient'', a insistat Putin la reuniune. Putin a cerut să se reducă birocraţia care provoacă întârzieri în aprovizionarea cu echipamente a trupelor ruse care luptă în Ucraina. ''A fost creată cine ştie în ce vremuri şi în condiţii complet diferite. De aceea atrag atenţia: regulile sunt reguli, dar haideţi să le schimbăm sau să le modificăm rapid (...), uitându-ne la situaţia reală, la nevoile reale'', a insistat şeful statului rus, potrivit Agerpres.

UPDATE 10:00. Biden avertizează Rusia să nu folosească o armă nucleară tactică: Ar fi o greşeală gravă, gravă

Joe Biden a declarat că Rusia ar face o "greşeală gravă, gravă" dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina, acesta fiind cel mai recent avertisment adresat preşedintelui Vladimir Putin, potrivit CNN. Citeşte aici ce este o bombă murdară  şi ce s-ar putea ascunde în spatele declaraţiilor făcute de Rusia.

"Permiteţi-mi să spun doar că Rusia ar face o greşeală incredibil de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică", a declarat Biden. "Ar fi o greşeală gravă, gravă", a adăugat el. Fără a furniza nicio dovadă, Moscova susţine că există instituţii ştiinţifice în Ucraina care au tehnologia necesară pentru a crea o bombă murdară şi acuză Kievul că plănuieşte să o folosească. 

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că deţine informaţii care arată că Kievul plănuieşte o provocare legată de detonarea unei bombe murdare. Afirmaţiile Rusiei au fost respinse de Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi NATO, care, la rândul lor, au acuzat Moscova că încearcă să lanseze propria operaţiune sub steag fals. 

Oficialii americani au declarat că nu văd dovezi că Rusia se pregăteşte în prezent să folosească o armă neconvenţională, cum ar fi o bombă murdară, pe câmpul de luptă din Ucraina. De asemenea, nu văd nici dovezi că Putin a decis să folosească una. 

Însă retorica Rusiei a provocat o îngrijorare profundă că Moscova s-ar putea pregăti pentru o escaladare bruscă pe teren. SUA "monitorizează cât de bine pot" orice potenţiale pregătiri pentru utilizarea unei bombe murdare în Ucraina, dar nu văd în prezent nimic care să indice utilizarea iminentă a unei astfel de arme, a declarat luni Casa Albă. 

”Dacă un actor ar vrea să comită un atac cu bombă murdară, o mare parte din capacitatea noastră de detectare ar fi determinată de o serie de factori, inclusiv de perioada de timp în care autorul ar urma să se pregătească sau de comunicaţiile pe care le-ar implica acest lucru, precum şi de mărimea şi locaţia", a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate. 

UPDATE 08:45 NATO avertizează Rusia să nu folosească pretexte false pentru escaladarea conflictului din Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că "Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea ulterioară" a conflictului din Ucraina, informează dpa, potrivit Agerpres"Rusia susţine acum în mod fals că Ucraina se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' radiologică pe propriul teritoriu", a spus secretarul general al NATO la bordul portavionului USS George HW Bush. "Aliaţii NATO resping această afirmaţie în mod clar falsă"."Rusia îi acuză adesea pe alţii de ceea ce intenţionează să facă ei înşişi. Am mai văzut acest model. Din Siria până în Ucraina". "Lumea urmăreşte cu atenţie", a mai spus Stoltenberg.

Moscova a susţinut recent că Ucraina plănuieşte să detoneze o "bombă murdară" radioactivă în încercarea de a discredita Rusia. Portavionul american conduce în prezent exerciţiul NATO Neptune Strike 2022, în care sunt implicate peste 80 de avioane, 14 nave şi aproximativ 6.000 de soldaţi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi ţări partenere. Neptune Strike "testează disponibilitatea noastră de descurajare şi de apărare în zona euro-atlantică", a afirmat Stoltenberg.

UPDATE 07:15 Rusia se pregătește pentru "cele mai grele bătălii" în Herson - oficial ucrainean

Forțele ruse se pregătesc pentru "cele mai grele bătălii" în regiunea strategică sudică Herson, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, în timp ce Kremlinul se pregătește să apere cel mai mare oraș aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Forțele rusești din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate împotriva malului vestic al râului Nipru. Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni. Autoritățile instalate de Rusia evacuează locuitorii pe malul estic, dar Oleksiy Arestovych, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu există niciun semn că forțele rusești se pregătesc să abandoneze orașul.

"Cu Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo", a declarat Arestovici într-o înregistrare video online, marți seara târziu. "Aceasta înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea dintre bătălii va avea loc pentru Herson".

Dintre cele patru provincii pe care președintele rus Vladimir Putin a proclamat că le-a anexat în septembrie, Herson este cea mai importantă din punct de vedere strategic. Controlează atât singura rută terestră către peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o în 2014, cât și gura de vărsare a Niprului, vastul fluviu care taie Ucraina în două.

Iuri Sobolevsky, membru al consiliului regional pro-ucrainean destituit din Herson, a declarat că autoritățile instalate de Rusia exercită presiuni tot mai mari asupra locuitorilor din Herson pentru a pleca. "Procedurile de căutare și filtrare se intensifică, la fel ca și perchezițiile mașinilor și locuințelor", a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.

În regiunea Mykolaiv, la nord și la vest de orașul Herson, duelurile de artilerie au făcut ravagii pe tot parcursul zilei de marți, potrivit unei postări de pe linia frontului pe Rybar, un canal pro-rus de pe Telegram. Aceasta a precizat că armata ucraineană se pregătește pentru o înaintare pe toată lungimea liniei frontului.

Un reporter Reuters aflat într-un cătun izolat din apropierea unei părți a liniei de front din Herson a declarat că locuitorii speră că forțele rusești se vor retrage în curând.

Rusia a anunțat SUA că va organiza exerciții cu forțele nucleare strategice

Pentagonul a informat marţi că Rusia a anunţat Statele Unite despre planurile de a organiza exerciţii ale forţelor sale nucleare, refuzând să ofere detalii suplimentare despre aceste exerciţiile care este de aşteptat să includă teste ale unor rachete balistice, notează Agerpres

"SUA au fost notificate şi, aşa cum am subliniat anterior, acesta este un exerciţiu anual de rutină al Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-un briefing de presă."Aşadar, în acest sens, Rusia îşi respectă obligaţiile de control al armelor şi angajamentele de transparenţă în a face aceste notificări".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 245. Ruşii promit că nu vor folosi armele nucleare în Ucraina: "Nici nu intră în discuţie"