Antena Meniu Search
x

Consilierul onorific al lui Cîţu îi răspunde lui Putin după ce preşedintele Rusiei a spus că România a ocupat Basarabia: "O denaturare a adevărului istoric"

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, susţine că Basarabia nu a fost ocupată de România în 1918, aşa cum afirmă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice şi realităţi istorice, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 21.07.2021, 17:10

Alexandru Muraru, consilierul onorific al lui Cîţu, îi răspunde lui Putin: "O denaturare a adevărului istoric. Bucovina şi Basarabia au dintotdeauna ale României"
- Profimedia

Deputatul liberal Alexandru Muraru precizează, într-un comunicat de presă, că "revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că naraţiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federaţia Rusă".

"Articolul de opinie al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, intitulat «Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor» (articol publicat pe 12 iulie pe site-ul oficial al preşedinţiei ruse – n.r.), în care face trimitere şi la Bucovina de Nord şi Basarabia, iar despre cea din urmă spune că «a fost ocupată de către România în 1918», la finalul Primului Război Mondial - reprezintă o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric şi o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate şi democraţie pentru Basarabia. Bucovina a făcut parte din ţinutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la Bucureşti din 1812 de către Imperiul Rus”, afirmă deputatul Alexandru Muraru.

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei adaugă că "desăvârşirea unităţii naţionale a românilor la 1918 s-a înfăptuit prin actele de unire de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în timp ce tratatele de pace care le-au dat consacrarea internaţională au fost semnate în anii 1919-1920".

"Aşadar, România nu a «ocupat» Basarabia şi nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit în urma unor procese democratice prin care populaţia majoritar românească din aceste provincii şi-a exprimat dorinţa de unire cu Regatul României. Spre deosebire de raptul teritorial la care ruşii au recurs atunci când au anexat samavolnic teritoriul dintre Prut şi Nistru, unirea cu Regatul României de la 1918 s-a realizat pe baza dreptului autodeterminării şi în urma votului Sfatului Ţării care era cel mai reprezentativ organism politic al cetăţenilor din Basarabia. Acest vot a fost liber şi democratic”, mai precizează Alexandru Muraru.

El consideră că Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939 pe care "tezele centrale şi discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească".

"Aceste puncte de vedere enunţate de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut şi denaturarea adevărului istoric fac parte din recuzita istoriografică cunoscută post-sovietică rusă de aproape 100 ani, un semnificativ război hibrid, şi au rolul de a construi naraţiuni istorice false pentru a-şi justifica visele post-imperiale, expansioniste, care încearcă să conteste realităţile geopolitice stabilite prin tratatele internaţionale şi principiile democratice pe baza cărora s-au construit şi funcţionează statele şi instituţiile secolelor XX-XXI”, adaugă deputatul Alexandru Muraru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Consilierul onorific al lui Cîţu îi răspunde lui Putin după ce preşedintele Rusiei a spus că România a ocupat Basarabia: "O denaturare a adevărului istoric"