Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cristian Pîrvulescu, despre un guvern minoritar: PNL ar rămâne singur, e un guvern de sinucidere politică

Coaliţia partidelor pro-europene s-a dezintegrat, riscând să arunce România într-o criză fără precedent. PSD a anunţat că nu mai intră în guvernare şi trece în opoziţie. Supărat, Marcel Ciolacu spune că nu mai suportă jignirile partenerilor de discuţie şi lasă liberă calea unui guvern minoritar de dreapta.

de Marius Gîrlaşiu

la 19.12.2024 , 19:12

"Laşitate", strigă în cor liderii USR, care îi acuză pe social-democraţi că vor să le pună în cârcă măsurile fiscale nepopulare care trebuie luate în 2025. Varianta lor: alegeri parlamentare anticipate. PNL, pe de altă parte, anunţă că îşi asumă guvernarea, dar e neclar dacă singuri sau în alianţă cu alte partide. În plin scandal, Klaus Iohannis face apel la partide să se împace, iar liderul UDMR le recomandă să se răcorească într-un lighean cu apă rece. Şi, în timp ce partidele politice se răfuiesc, bursa s-a prăbuşit din nou astăzi. 

PSD trece în Opoziţie

Dacă seara trecută se vorbea de un guvern fără USR, azi a picat alt bombă. Marcel Ciolacu a anunţat că PSD trece în Opoziţie

Vezi și

"După ce stai la masă ore în şir, zile în şir, unii dintre partenerii cu care stai la masă, să posteze că îi este silă şi că se murdăreşte de PSD, dar asta este, trebuie să facă cu PSD ul guvernare. Eu în acest film nu vreau să mai fiu. Dar, fiind responsabili, vom vota în Parlament un guvern de dreapta fără vreo reţinere", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Pe acelaşi subiect

Reacţia lui Ciolacu a venit după ce, în timpul negocierilor, preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, i-ar fi spus că nu mai are rezerve de credibilitate, spun surse Observator. Au contribuit şi declaraţiile publice ale liberalului Ciprian Ciucu. 

"PSD nu dorea USR la masă, iar USR nu voia neapărat să stea la masă, ca să nu se murdărească de pesedism", a declarat acesta, într-o emisiune TV.

Ciolacu a propus un guvern minoritar format din USR, PNL, UDMR şi celelalte minorităţi. Formaţiunile au împreună 182 de parlamentari, în condiţiile în care este nevoie de minimum 233 pentru a avea o majoritate în Parlament. Un astfel de executiv ar avea nevoie de susţinerea celor 122 de parlamentari social-democraţi pentru învestitură sau pentru a supravieţui unei moţiuni de cenzură.

PNL - 72 

USR - 59

UDMR - 32

MINORITĂŢI - 19

Total 182. Necesar: 233

Mutarea lui Ciolacu a stârnit iureş în USR.

"Ceea ce face Marcel Ciolacu este cel mai de jos punct al politicii pe care eu mi-l aduc aminte după Revoluţie. Noi putem să începem negocierile cu Partidul Naţional Liberal, dar împreună avem 25% din Parlament. Eu nu am văzut undeva în lumea asta un guvern care să aibă 25%. Alegerile anticipate pot fi o soluţie în astfel de momente de criză", a declarat Cătălin Drulă, lider USR. 

Liderii USR i-au acuzat pe social-democraţi că vor, de fapt, să evite asumarea unor măsuri nepopulare în noul guvern.

"În Ministerul Finanţelor este pregătită o ordonanţă cu măsuri fiscale , care spune Ministerul Finanţelor că trebuie dată şi a fost o notă confidenţială în Guvern ca să nu se prăbuşească finanţele ţării de la 1 ianuarie şi Marcel Ciolacu refuză să dea această ordonanăţă. După ce el a creat acest dezastru. Eu mai rar am văzut un asemenea act de laşitate", a declarat Cătălin Drulă, lider USR.

Un guvern de sinucidere politică

Doar preşedintele interimar al PNL a anunţat că liberalii sunt dispuşi să îşi asume guvernarea. 

"Un guvern aşa-zis de dreapta, USR-PNL nu este în momentul de faţă posibil sau probabil pentru că cele 8 cereri ultimative care au fost propuse de USR nu sunt deloc în măsura să ducă spre o astfel de concluzie. Practic PNL ar rămâne singur. Ar fi un guvern nu de servicu, ci un guvern de sinucidere politică", a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic.

UDMR a transmis deja că nu îşi doreşte un guvern minoritor. Kelemen Hunor a făcut apel la liderii de partid să se întoarcă la negocieri.

"Un guvern minoritar nu rezolvă problemele. Să se liniştească toată lumea, să-şi ia un lighean cu apă rece, să pună picioarele fiecare în apă rece şi mâine să ne întoarcem la masa negocierilor", a declarat Kelemen Hunor, preşedinte UDMR.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la partide să reia discuţiile.

"Mă adresez tuturor liderilor politici, partidelor care vor intra în Parlament: nu este momentul unor certuri mărunte!", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Acelaşi mesaj a venit şi din partea lui Nicuşor Dan, care şi-a anunţat deja candidatura la alegerile prezidenţiale.

"Eu sper să fie o reacţie emoţională şi sper ca PSD-ul să revină la discuţii pentru că România are o situaţie economică dificilă", a declarat Nicuşor Dan.

Criza între partidele pro-europene le-a activat însă pe cele suveraniste. 

"AUR are abilitatea, capacitatea, voinţa şi ştiinţa de a prelua guvernarea în România. Propunerea făcută de AUR în Consiliul Naţional de Conducere este domnul Petrişor Peiu", spune George Simion, preşedintele AUR.

Polul suveranist contează în prezent pe 162 de parlamentari. 

AUR - 92

SOS - 38

POT - 32 

Total 159. Necesar 233.

"Eu cred că da. Ca să ia AUR 35% să nu mai fie probleme", a declarat Gigi Becali, AUR.

"Alegerile anticipate sunt o condiţie ipotetică dificil de realizat datorită Constituţiei care prevede că preşedintele poate convoca, nu este obligat să le convoace", a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic.

"Eu sper că nu ajungem la aşa ceva (alegeri anticipate). Mă gândesc că în final, înţelepciunea va prevala", a declarat Klaus Iohannis.

Criza a venit la două zile înainte de expirarea mandatului actualului executiv. De sâmbătă, dacă nu este învestit unul nou, actualul guvern devine interimar şi cu puteri diminuate, inclusiv de a stabili bugetul. Soluţia?

"Partidele politice să-şi asume bugetul, să propună legea bugetului, care a fost lucrată însă de Ministerul de Finanţe şi să o treacă prin Parlament", a declarat Cristian Pîrvulescu, analist politic. 

Este doar unul dintre motivele pentru care bursa a picat din nou. În doar câteva minute de la anunţul trecerii PSD în opoziţie, capitalizarea companiilor listate a scăzut cu 5,2 miliarde de lei.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Comparați prețurile produselor pe mai multe site-uri înainte de a le cumpăra?
Observator » Ştiri politice » Cristian Pîrvulescu, despre un guvern minoritar: PNL ar rămâne singur, e un guvern de sinucidere politică