Antena Meniu Search
x

CSAT se întruneşte, miercuri, la Palatul Cotroceni. Discuţii despre situaţia din Afganistan şi o posibilă cotă de refugiaţi în România

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de preşedintele Kllaus Iohannis săptămâna trecută, se întruneşte astăzi, de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi se află situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 25.08.2021, 07:17

CSAT se întruneşte, miercuri, la Palatul Cotroceni. Discuţii despre situaţia din Afganistan şi o posibilă cotă de refugiaţi în România - Presidency.ro

"Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 25 august 2021, începând cu ora 16:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica referitoare la situația de securitate din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România", anunţa, în 17 august, Administraţia Prezidenţială.

Premierul Florin Cîţu, care va fi prezent la şedinţă, a afirmat că discuţiile cu privire la o posibilă cotă de refugiaţi afgani în România vor avea loc în CSAT, la nivelul Comisiei Europene şi al UE.

Românii din Afganistan care au solicitat repatrierea au fost salvaţi din Kabul

Ultimul cetăţean român care solicitase repatrierea din Afganistan a fost evacuat în siguranţă din Kabul, duminică. Potrivit MAE, el a ajuns în siguranţă la Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.

Pe acelaşi subiect

"Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că în cursul zilei de astăzi (duminică n.r.), 22 august 2021, ultimul cetăţean român care a solicitat sprijin pentru repatriere autorităţilor române a reuşit evacuarea din Kabul şi a ajuns în siguranţă pe Aeroportul Internaţional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, bărbatul, care lucra pentru un program ONU şi avea dublă cetăţenie, a României şi a Republicii Moldova, a fost evacuat şi ajutat să ajungă în siguranţă în Aeroportul internaţional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaţionali, în pofida condiţiilor extrem de dificile din teren. Ulterior, a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaţionali.

"Cetăţeanul român evacuat astăzi era ultimul dintre cetăţenii români aflaţi în Afganistan care îşi exprimase dorinţa de a fi evacuat. Astfel, la acest moment, toţi cetăţeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităţilor române se află în siguranţă în afara teritoriului afgan. Celula de criză interinstituţională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare", a mai precizat MAE.

Totodată, Celula de criză interinstituţională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetăţenilor afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România şi nu au putut fi încă evacuaţi din cauza situaţiei de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul. În prezent, toți cetățenii români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan.

Președintele SUA a decis să nu prelungească misiunea de evacuare după 31 august

Președintele Joe Biden a decis să nu prelungească termenul de 31 august pentru actuala misiune de evacuare a cetățenilor americani și a aliaților afgani din Afganistan, a anunțat, marți, un oficial al administrației SUA. El a optat pentru finalizarea misiunii până în ziua de marți, săptămâna viitoare, când a fost de altfel stabilit termenul limită în negocierea cu talibanii.

Ulterior, liderii G7 au emis un comunicat prin care au îndemnat la "calm şi reţinere" şi au subliniat că Afganistanul nu ar trebui "să redevină niciodată un refugiu pentru terorism şi o sursă pentru atacuri teroriste împotriva altor ţări". "Vom continua să luptăm împotriva terorismului cu hotărâre şi solidaritate, indiferent unde se află acesta", se spune în comunicatul comun, difuzat la finalul reuniunii la care au participat de asemenea secretarii generali ai ONU şi NATO.

G7 au stabilit drept "prioritate imediată" evacuarea compatrioţilor lor şi afganilor care au lucrat pentru ei, cerând totodată "oricărui guvern afgan" să "respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale ale Afganistanului în materie de apărare împotriva terorismului" şi de "apărare a drepturilor omului pentru toţi afganii, în special pentru femei, copii şi minorităţi"

Evacuările se desfășoară în ”ritm de război”, în timp ce forțele străine încearcă să respecte termenul convenit anterior cu talibanii, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters. Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în împușcături și busculade de când s-a declanșat haosul pe aeoport. Peste 10.000 au fost evacuați luni, dar timpul se scurge, deoarece termenul de 31 august se apropie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » CSAT se întruneşte, miercuri, la Palatul Cotroceni. Discuţii despre situaţia din Afganistan şi o posibilă cotă de refugiaţi în România