Antena Meniu Search
x

Video Culisele unui scandal politic: Câte voturi sunt necesare pentru ca moţiunea să treacă

Destrămarea coaliției de guvernare e aproape inevitabilă. Ministrul Justiției a fost schimbat după ce nu şi-a dat acordul pentru ca primarii să primească 50 de miliarde de lei printr-un program guvernamental.

de Larisa Bernaschi

la 02.09.2021, 20:20

Vezi și

"Ori pleacă Florin Cîțu, ori plecăm noi", amenință cei de la USR-PLUS. Însă liberalii nici nu se gândesc să-l schimbe pe şeful Guvernului, chiar dacă sunt ameninţaţi cu moțiunea de cenzură. 

Florin Cîţu, premierul României: "Am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Stelian Ion. Nu poți șantaja..."

Ionuț Moșteanu - liderul deputaților USR: "Orice discuție în coaliție începe de la demisia premierului Florin Cîțu. Și apoi discutăm orice!"

Revolta USR a început azi-noapte, după o ședință lungă, în care s-a pus problema ieșirii de la guvernare.

Pe acelaşi subiect

Ionuț Moșteanu - liderul deputaților USR: "E foarte periculos să îl lăsăm pe Cîțu cu toată puterea pe mână, pentru că am văzut că nu știe s-o folosească".

Premierul, susținut necondiționat de cea mai mare parte a liberalilor, nici nu se gândește să abdice.

Rareș Bogdan - vicepreședinte PNL: "S-a votat în unanimitate, nicio abținere, niciun vot împotrivă, susținerea lui Florin Cîțu ca premier".

Aseară, toată lumea aștepta ședința de guvern în care urma să se aprobe Ordonanța de Urgență privind PNDL 3. Un program care urma să ofere primarilor sume uriaşe pentru diferite proiecte. După ședință - surpriză! - proiectul n-a fost adoptat. Liderii USR-PLUS nu au fost de acord, pe motiv că este doar o metodă de îmbogăţire a baronilor locali. Iritat de eşec, Florin Cițu, după o consultare cu președintele Klaus Iohannis, dă lovitura de grație: 

Florin Cîţu, premierul României: Am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Stelian Ion.  

Culisele unui scandal politic

Astăzi, Klaus Iohannis a semnat revocarea dar și numirea interimară a lui Lucian Bode, ministrul de Interne.

Lipsa avizului de la Justiție pentru PNDL 3 ar fi fost doar un pretext. Miza reală a remanierii ar fi numirea procurorilor-șefi. Potrivit surselor Observator, ministrul nu s-ar fi înțeles cu șeful statului asupra persoanelor care ar urma să ocupe funcţiie importante din justiţie. De câteva luni, între cei doi nu există niciun fel de comunicare.

Stelian Ion - ministrul demis al Justiției: Îmi doresc și mi-am dorit întotdeauna un dialog cu președintele. N-am simțit o presiune, dar am simțit o tăcere. Pentru că aș fi vrut să mă consult pe anumite aspecte.

Decizia premierului i-a impulsionat pe liderii USR-PLUS. Sunt gata să scoată la atac și arma care poate fi letală Executivului: moțiunea de cenzură.

Ionuț Moșteanu - liderul deputaților USR: "Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament"

Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem, clamează liberalii, care cer o nouă propunere pentru portofoliul de la Justiție şi spun că nu se tem de răsturnarea Guvernului. 

Alina Gorghiu - vicepreședinte PNL: USR-PLUS nu are la acest moment suficiente semnături pentru a depune acest document.

Când în Coaliție e supărare, în Opoziție e sărbătoare. PSD și AUR au pregătit fiecare câte o moțiune de cenzură. 

Dialog George Simion - Sorin Grindeanu: George Simion: Sunt dispuși să semneze?

Sorin Grindeanu: Haideți... să semneze USR cu AUR, bine?

George Simion: Bun. Și PSD?

Grindeanu: Avem textul motiunii, avem numărul necesar de parlamentari

George Simion: Dar sunteți singur, nu o să aveți cum singur.

Sorin Grindeanu: Dacă nu vreți să dați jos Guvernul, nu o să avem.

George Simion: Vrem să dăm jos Guvernul, de-asta prin această moțiune, singura existentă, trebuie să semneze și USR, și PSD.

Sorin Grindeanu: Hai, semnați!

Ca să cadă Guvernul Cițu, e nevoie ca PSD, AUR şi USR să voteze de aceeaşi parte a baricadei. 

Ce şanse sunt ca moţiunea  de cenzură să treacă

 Este greu să dărâme Guvernul condus de Florin Cîţu, asta pentru că în acest moment se discută deja de două moţiuni de cenzură. E nevoie de cel puţin 234 de senatori şi deputaţi, care să voteze moţiunea de cenzură. Însă, în acest moment, USR a bătut palma cu cei de la AUR şi vor depune o moţiune de cenzură, cel mai probabil luni, asta în condiţiile în care sunt persoane în USR care şi-ar dori ca această moţiune de cenzură să fie depusă chiar mai repede. Însă, mâine, va avea loc o şedinţă de coaliţie, acolo unde liderii USR îi vor cere lui Florin Cîţu şi faţă în faţă demisia. 

Pe de altă parte, mai avem moţiunea de cenzură pe care o pregătesc cei de la PSD. Într-adevăr numeric cei de la PSD sunt mult mai mulţi şi pot singuri să depună o moţiune de cenzură. e nevoie de semnătura a cel puţin 112 parlamentari. Însă, calculele politice nu se opresc aici. e nevoie ca cel puţin 234  senatori şi deputaţi să voteze. Astfel, toate partidele din opoziţie, dar şi USR-PLUS trebuie să bată palma şi să voteze împreuna pentru ca această moţiune de cenzură să treacă. Pe de altă parte nu pare de înduplecat Florin Cîţu, nu ne aşteptăm la o demisie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Culisele unui scandal politic: Câte voturi sunt necesare pentru ca moţiunea să treacă