Antena Meniu Search
x

Florin Cîţu: Certificatul verde Covid nu este mort, e la Camera Deputaţilor. Din păcate, nu a fost susţinut de partenerii de coaliţie

Florin Cîţu dă vina pe PSD pentru tergiversarea adoptării proiectului de lege privind Certificatul verde COVID, iniţiativă blocată la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor. ”Din păcate, nu a fost susținut de actualii parteneri de coaliție atunci când a fost în Parlamentul României”, a spus Florin Cîțu.

de Redactia Observator

la 11.01.2022, 22:43

Florin Cîţu: Certificatul verde Covid nu este mort, e la Camera Deputaţilor. Din păcate, nu a fost susţinut de partenerii de coaliţie
Florin Cîţu: Certificatul verde Covid nu este mort, e la Camera Deputaţilor. Din păcate, nu a fost susţinut de partenerii de coaliţie - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că PSD deține „cheia” certificatului verde Covid, pentru că există un proiect depus în Parlamentul României, semnat de el și de alți parlamentari PNL și UDMR.

Florin Cîțu spune că UDMR susține proiectul lui pentru certificatul verde Covid

„Vă aduc aminte că este un proiect de lege în Parlamentul României care a făcut să ducă rata de vaccinare la 100.000 pe zi. Nu este mort. Este la Camera Deputaților. Din păcate, nu a fost susținut de actualii parteneri de coaliție atunci când a fost în Parlamentul României. Eu cred în continuare că e varianta de compromis cea mai bună dacă se dorește în coaliție. Nu pot doar eu singur să îl susțin. Noi l-am votat atunci. Proiectul este acolo, întotdeauna va fi pe masa coaliției. Noi îl susținem. UDMR îl susține, l-au semnat cu mine”, a spus Florin Cîțu, la TVR.

Coaliția va relua discuția pe certificatul verde Covid

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu a spus că în cazul certificatului verde Covid tot ce contează este voinţa personală, apoi cea politică. Mai mult, el l-a invitat pe Alexandru Rafila să depună un proiect dacă are unul.

„Când am vrut să fac un proiect de lege pentru certificatul verde l-am făcut și l-am depus în Parlamentul României. Nu l-am trecut prin guvern, nu l-am trecut pe nicăieri. Dacă vă uitați acest proiect, a fost semnat de mine, de câțiva senatori deputați, PNL, UDMR și l-am depus în Parlamentul României. E foarte simplu și pentru domnul deputat Rafila să vină să depună un proiect dacă are unul. În coaliție, voi aduce acest subiect din nou pe pe masă. Vom chema specialiștii de la Ministerul Sănătății și vrem să vedem dacă există interes sau nu pentru această variantă”, a mai spus Florin Cîțu.

Ce cuprinde proiectul lui Rafila privind certificatul electronic COVID-19

Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19, asumat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prevede că angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect. 

Când se ridică obligativitatea prezentării certificatului la locul de muncă

Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

a) scădere timp de 3 săptamâni consecutive a numărului de cazuri la nivel naţional

b) incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie

15 vouchere pentru nevaccinaţi, plătite de stat

Proiectul prevede că personalul care nu e vaccinat anti-COVID beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul ELECTRONIC COVID-19, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu: Certificatul verde Covid nu este mort, e la Camera Deputaţilor. Din păcate, nu a fost susţinut de partenerii de coaliţie