Antena Meniu Search
x

Liberalii îi acuză pe social-democraţi că vor să pedepsească diaspora

Senatorii fac un pas înapoi pentru declanşarea alegerilor anticipate. Comisia juridică a respins Ordonanța de Urgență care ar fi permis românilor plecați din țară să voteze timp de trei zile și care ar fi dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora.

Oana Iancu
de Oana Iancu

la 18.02.2020, 20:29

Vezi și
  • Liberalii îi acuză pe social-democraţi că vor să pedepsească diaspora
  • Alegerile anticipate ar putea fi organizate înainte de cele locale

Senatorii fac un pas înapoi pentru declanşarea alegerilor anticipate. Comisia juridică a respins Ordonanța de Urgență care ar fi permis românilor plecați din țară să voteze timp de trei zile și care ar fi dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în comisie este un semnal ferm al PSD care şi-a propus să dea peste cap planurile Guvernului pentru anticipate. Ordonanţa de Urgenţă adoptată cu o zi înainte ca Executivul Orban să fie demis prin moţiune de cenzură a fost repinsă în Comisia Juridică a Senatului. 

Parlamentarii au dat acest vot în primul rând pentru că actul normativ nu avea toate avizele.

Această Ordonanţă ar fi redus termenele pentru organizarea acestui tip de scrutin. În plus, potrivit modificărilor, românii care locuiesc în altă localitate ar fi putut vota pe liste suplimentare, iar cei din diaspora vreme de trei zile.

În mare sunt modificări ce ţin de organizare. Ceea ce înseamnă că, dacă planul Guvernului Orban va fi dus la capăt, atunci, da, putem avea alegeri anticipate. Asta după ce preşedintele Iohannis va decide să dizolve Parlamentul.

Despre acest vot de respingere, liberalii - iniţiatorii acestor modificări - sunt de părere că, în continuare, PSD nu renunţă la vechea obsesie de a pedepsi diaspora pentru înfrângerile usturătoare suferite la alegerile din ultimii ani.

PSD, Pro România şi cei de la ALDE au anunţat că vor sesiza Avocatul Poporului în legătură cu această ordonanţă. Argumentul este acela că modificările aduse la Legea electorală nu au caracter de urgenţă, astfel că aceste modificări ar fi trebuit să se facă în Parlament.

Dacă ajungem la anticipate, acestea cel mai probabil nu se vor organiza odată cu localele ci înainte.

Şi, spuneau liberalii, mai în glumă, mai în serios, că ar fi prea multe buletine de vot îngrămădite în aceeaşi zi în braţele bietului alegător care el nu ştie oricum cu cine votează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Liberalii îi acuză pe social-democraţi că vor să pedepsească diaspora