Antena Meniu Search
x

Liberalii cer bani Guvernului pentru Monumentul Marii Uniri şi pentru zona istorică din Alba Iulia

Liberalii au făcut un apel către coaliţia PSD-ALDE să aloce de urgenţă banii necesari pentru marcarea, în 2018, a centenarului Marii Unirii, spunând că este nevoie de 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri şi 50 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii istorice de la Alba Iulia.

Liberalii au făcut un apel către coaliţia PSD-ALDE să aloce de urgenţă banii necesari pentru marcarea, în 2018, a centenarului Marii Unirii, spunând că este nevoie de 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Marii Uniri şi 50 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii istorice de la Alba Iulia.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, şi deputatul liberal de Alba, Florin Roman, au explicat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului, că, dacă lucrările la monument şi la reabilitarea infrastructurii istorice din Alba Iulia nu vor începe până la jumătatea acestui an, centenarul va prinde oraşul Marii Unirii ca pe un mare şantier.

”Monumentul Unităţii Naţionale, monumentul Marii Uniri, făcut de sculptorul Buculei, este agreat de Ministerul Culturii. Există şi o lege adoptată de Senatul României, dar care din păcate este blocată de doi ani de zile la comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor. Amplasat în faţa Catedralei reîntregirii neamului de la Alba Iulia, un edificiu înalt de 28 de metri şi care reprezintă cel mai bun element pentru a simboliza Marea Unire. Acest monument nu va putea fi făcut dacă nu va fi aprobat până la mijlocul acestui an, pentru că construcţia lui durează circa un an de zile, un an şi ceva. Dacă nu mişcăm acest lucru până la mijlocul anului, acest proiect foarte bun şi dorit de toţi românii din păcate nu poate fi realizat la 100 de ani de la Marea Unire”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.

El a spus că solicită sprijin financiar pentru infrastructura care ţine de Marea Unire: Muzeul Naţional al Unirii, Palatul Principilor, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, lucrări de reabilitare pentru Catedrala Încoronării, lucrări de reabilitare la imobilul Casa avocat doctor Camil Velican, care a fost primul primar român al oraşului Alba Iulia, lucrări de reabilitare la Casa de Cultură a Sindicatelor şi la Monumentul Obeliscul Horea, Cloşca şi Crişan.

Pentru aceste lucrări, a mai spus Roman, ar fi nevoie de 50 de milioane de euro, iar pentru Monumentul Unităţii Naţionale, de 15 milioane de lei.

”Alba Iulia nu stă cu mâna întinsă la Guvern. Nu aşteptăm milă de la absolut nimeni. Tot ceea ce cerem este ca acest centenar să fie tratat ca un centenar al tuturor românilor, nu doar al celor din Alba (…) Sper ca şi dânşii (guvernanţii – n.r.) să înţeleagă că, aşa cum a înţeles Ceauşescu în 1968, un regim comunist, să aloce bani pentru reabilitarea infrastructurii Unirii de la Alba Iulia, aşa cum Adrian Năstase a înţeles la 80 de ani de la Marea Unire să aloce sume importante de bani pentru reabilitare, şi acum e nevoie de un consens pe care ni-l dorim cu toţii”, a mai spus Roman.

La rândul său, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a întărit faptul că problema este una urgentă şi cere rezolvare rapidă.

”Cerem majorităţii parlamentare PSD-ALDE, tuturor partidelor parlamentare, voinţă politică pentru ca problema să fie repede tranşată în Parlament , printr-o soluţie legislativă care să prevadă finanţarea monumentului. Cerem apoi Guvernului Grindeanu ca, în cooperare cu autorităţile locale, să se ocupe de finanţarea şi derularea la timp a lucrărilor. PNL are datoria morală să facă acest demers faţă de înaintaşii săi, faţă de toţi cei care au înfăptuit actul de naştere al României moderne. Lor le suntem datori cu Monumentul Marii Uniri”, a spus Turcan.

Ea a făcut şi o paralelă cu politicienii de la 1918, despre care a spus că au pus mai presus de orice interesele ţării.

”Tocmai de aceea, având aceste ilustre exemple, PNL consideră că aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire trebuie onorată cu decenţă, de o clasă politică reformată, integră şi capabilă să construiască viitorul în continuitate cu idealurile generaţiei care a pus bazele statului român modern şi democratic”, a conchis Raluca Turcan.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Liberalii cer bani Guvernului pentru Monumentul Marii Uniri şi pentru zona istorică din Alba Iulia