Exclusiv Marcel Boloş, ministrul de Finanţe, despre creşterea salariului minim: "Încercăm să fim alături de cei care câştigă puţin"
Marcel Boloş, ministrul de Finanţe, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Observator, interviu în timpul căruia a vorbit în special despre situaţia economică a României şi despre o nouă mult-aşteptată creştere a salariului minim pe economie.
- Marcel Boloş, ministrul de Finanţe, anunţă creşterea salariului minim, dar şi creşteri de taxe.
Concret, Marcel Boloş susţine că autorităţile îşi doresc "să fim alături de cei care câştigă puţin", mai ales că "aceştia nu sunt puţini. Vorbim despre 1,9 milioane de angajaţi cu salariul minim".
Marcel Boloş speră ca planul de măsuri fiscal bugetare să fie aprobat cât mai repede în coaliţie, poate chiar luni, şi ca acest plan să aducă o creştere a salariului minim de la 1 septembrie 2023. Salariul minim ar urma să ajungă la 3.300 de lei, în general, şi la 4.500 de lei, în domeniul construcţiilor.
Pe de altă parte, ministrul de Finanţe vorbeşte despre posibilitatea ca anumiţi angajaţi să achite 10% contribuţie la Sănătate. Este vorba despre angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară.
Marcel Boloş susţine că la baza acestei decizii stă ideea conform căreia "ar fi o acţiune de bun simţ, plata contribuţiei la sănătate. Oricare dintre noi care este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate plăteşte pentru ca să beneficieze de serviciile medicale. Nu poţi avea pretenţia ca să plătească altcineva în locul tău aceste contribuţii la asigurările sociale de sănătate şi apoi statul să suporte costul acestor servicii medicale".
Nu în ultimul rând, ministrul de Finanţe a dat asigurări că mega pachetul de taxe pregătit de Guvern are ca scop "este necesar, pentru că traversăm o perioadă destul de grea pentru finanţele publice. Nu ne putem permite să avem un deficit bugetar scăpat de sub control".
Astfel, România ar urma să aibă creşteri de TVA şi accize la diferite produse şi servicii. Se mizează pe o creştere a fondurilor avute la dispoziţie pentru Educaţie, Sănătate, Ordine Publică, dar şi pe reducerea consumului unor produse considerate a fi dăunătoare, precum tutunul, alcoolul sau sucurile ce conţin zahăr.
Ministrul Finanţelor speră ca, prin creşterea unor taxe, autorităţile să obţină un plus de şapte miliarde de lei pentru restul anului 2023 şi un plus de 31 de miliarde de lei pentru anul viitor.
În final, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a anunţat că 2024 ar urma să fie un an extrem de complicat pentru că "trebuie să reducem ţinta de deficit bugetar de la 4,4% din PIB la 3% din PIB, respectiv o reducere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de lei".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰