Antena Meniu Search
x

Marcel Ciolacu cere revizuirea Constituției: Mai poate funcționa în România acest sistem în care președintele este o struțo-cămilă?

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, în cadrul şedinţei solemne dedicate împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, că ”trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituţionale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a ţării”.

de Redactia Observator

la 06.12.2021, 17:22

Marcel Ciolacu cere revizuirea Constituției: Mai poate funcționa în România acest sistem în care președintele este o struțo-cămilă?
Marcel Ciolacu - Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în Constituţie ar trebui să existe o clarificare a atribuţiilor preşedintelui, dar şi introdusă moţiunea de cenzură constructivă, potrivit Agerpres. Şi liderul liberal Florin Cîţu a spus că ar dori ca vârsta celor care votează să fie coborâtă la 16 ani, menţionând că o modificare a Constituţiei în acest sens ar fi un lucru bun.

"La nivel general, cred că Legea fundamentală trebuie să întărească instituţiile, astfel încât să avem un stat capabil să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. (...) În al doilea rând, consider că un sistem de guvernare eficient este acela care generează un control reciproc între puterile statului şi nu permite niciunui actor instituţional să concentreze puterea în mâinile sale. Din păcate, acest principiu fundamental nu şi-a găsit întotdeauna şi aplicarea în practică în România. Am asistat de multe ori la un proces de personalizare a puterii. Cei care au ajuns să ocupe diferite funcţii în stat au modelat instituţia conform propriilor dorinţe şi interese. În final, această forţare a dus la o perturbare a echilibrului între puterile statului şi la conflict. Din această perspectivă, o clarificare a atribuţiilor preşedintelui cred că se impune. Trebuie să ne gândim dacă e momentul să depăşim angoasa dictaturii comuniste în ceea ce priveşte statul şi rolul preşedintelui", a spus Ciolacu în şedinţă solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea Constituantă.

El a adăugat că acum trei decenii a fost stabilit un sistem echilibrat prin care cetăţenii să îşi aleagă direct preşedintele, însă puterile sale au fost limitate ca să nu devină 'un dictator'.

"Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constituţiei să se pronunţe dacă acest sistem în care preşedintele este o struţo-cămilă între un preşedinte francez, de exemplu, şi un monarh spaniol mai poate funcţiona în România. Rolul preşedintelui a fost gândit ca un producător de consens. Din păcate, a sfârşit de multe ori ca un producător de tensiune în societate. Nu de puţine ori am văzut cum preşedintele şi-a depăşit rolul de mediator şi a intervenit brutal peste celelalte puteri constituţionale. Astfel, relaţiile dintre preşedinte şi premier au balansat în ultimii 30 de ani între conflict şi obedienţă. Am văzut că atunci când majoritatea parlamentară a fost favorabilă preşedintelui, acesta a ajuns şeful de facto al guvernului, premierul a devenit o marionetă. În cealaltă extremă, a coabitării, preşedintele a fost mai degrabă izolat de către prim-ministru, care a preluat toată puterea executivă. Aceasta nu este o normalitate", afirmat şeful Camerei Deputaţilor.

Pe acelaşi subiect

Ciolacu a menţionat că în plan parlamentar şi-ar dori să existe un anumit interes pentru reglementarea moţiunii de cenzură constructive, pe modelul german. "În România, partidele politice au transformat moţiunile de cenzură într-un instrument de imagine şi prilej de atacuri politice la adresa adversarilor. De aceea, eu cred că moţiunea de cenzură trebuie să fie clară şi nu numai pentru retragerea încrederii, ci şi acordarea ei unei alte persoane, care să îşi asume de la bun început acest rol. Demiterea premierului trebuie să conducă automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum două luni fără guvern dacă am fi avut acest instrument în Constituţie. În plan guvernamental, cred că viitoarea Constituţie trebuie să găsească mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonanţelor de urgenţă. Parlamentul nu este o anexă a Guvernului, ci un partener instituţional", a mai afirmat el. 

Nicolae Ciucă: Voi lua toate măsurile necesare pentru a trece ţara prin această criză

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei, prim-ministrul a mai precizat, în plenul reunit de luni, „oamenii au aşteptări legitime de la politicieni şi anume să cultive respectul faţă de lege, să apere adevărul, dreptatea, unitatea socială şi solidaritatea, iar decidenţii politici trebuie să livreze toate aceste lucruri.

Sunt deosebit de onorat să particip astăzi la această şedinţă solemnă, prin care marcăm 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, act juridic şi politic fundamental al statului - garant al libertăţilor democratice ale cetăţeanului. La referendumul naţional desfăşurat pe 8 decembrie 1991, românii s-au pronunţat pentru democraţie, libertate şi stat de drept, pentru o societate în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic, supremaţia legii şi statul de drept să fie valori supreme, garantate de stat. Prima şi singura Constituţie adoptată după căderea comunismului, actuala Constituţie a României, reprezintă piatra de temelie a societăţii noastre democratice, fiind inspirată şi legitimată de idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989, de sacrificiul şi jertfa celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în acele zile. Această Constituţie este cea de-a doua cea mai longevivă Constituţie a României, după cea din 1866. Acum, la trei decenii de la adoptare şi după revizuirea necesară aderării la Uniunea Europeană, în anul 2003, consider că este necesară în continuare reformarea statului şi a administraţiei publice pentru a pune în centrul preocupărilor cetăţeanul, pentru a creşte eficienţa şi calitatea serviciilor publice oferite contribuabililor şi pentru a creşte responsabilitatea deţinătorilor funcţiilor publice”, a afirmat Nicolae Ciucă, în şedinţa solemnă de luni a Camerei şi Senatului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea Constituantă.

El a adăugat că va luat toate măsurile pentru a trece prin criza cauzată de pandemie. „Pandemia COVID -19 a arătat încă o dată cât de importantă este asigurarea echilibrului dintre libertăţile democratice şi dreptul la viaţă, pe care statul trebuie să-l asigure tuturor – inclusiv prin servicii medicale, de care toţi cetăţenii români trebuie să beneficieze în mod egal. Starea de alertă este, alături de limitările legale şi legitime ale libertăţilor cetăţenilor, pe o perioadă restrânsă, la fel de importantă ca şi nevoia de prezervare a drepturilor şi libertăţilor care dau esenţa statului democratic. Nevoia acestui echilibru este evidentă, astăzi, când traversăm o perioadă de criză sanitară, în care sunt necesare  unele reglementări pentru combaterea COVID-19. Trebuie să traversăm cu bine, împreună, această perioadă şi voi lua toate măsurile necesare pentru a trece ţara prin această criză, cu sprijinul experţilor şi a personalului de specialitate, al instituţiilor statului, în colaborare cu partenerii europeni şi internaţionali, dar mai ales cu sprijinul tuturor cetăţenilor României. Aşa cum am subliniat de la această tribună şi cu prilejul acordării votului de învestitură, în centrul preocupărilor Guvernului se află cetăţeanul român şi binele comun. Alături de toţi miniştrii din acest Guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situaţia economică, socială şi sanitară a românilor să se îmbunătăţească”, a mai spus premierul.

Acesta a mai spus că politicienii trebuie să aibă ca obiectiv implementarea măsurilor care să asigure dezvoltarea şi prosperitatea ţării.

„Oamenii au aşteptări legitime de la noi: să cultivăm respectul faţă de lege, să apărăm adevărul, dreptatea, unitatea socială şi solidaritatea. Lucrăm pentru cetăţeni, luând la timp, cu bună credinţă şi nepărtinitor decizii care să ducă la o viaţă în siguranţă, la dezvoltare, la respectarea demnităţii fiecăruia şi la o viaţă mai bună. Obiectivul nostru este ca prin măsurile pe care le vom implementa să asigurăm dezvoltarea şi prosperitatea ţării noastre. Valorile şi libertăţile constituţionale există în fiecare dintre noi, ne unesc, ne fac mai puternici ca naţiune, iar idealurile comune reprezintă liantul între cetăţeni şi instituţiile statului. De aceea, vă cer sprijinul, atât dumneavoastră, dar şi tuturor cetăţenilor, pentru a construi o ţară mai puternică şi prosperă, aducându-i pe oameni împreună în jurul unui obiectiv comun: dezvoltării şi bunăstării României şi românilor. În calitate de cetăţean român şi de prim-ministru al României, voi milita întotdeauna pentru respectarea literei şi spiritului Constituţiei şi pentru domnia legii. Vă mulţumesc!”, a conchis şeful Guvernului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Marcel Ciolacu cere revizuirea Constituției: Mai poate funcționa în România acest sistem în care președintele este o struțo-cămilă?