Antena Meniu Search
x

Video Marcel Ciolacu, după negocierile cu PNL privind formarea guvernului: Cred că suntem pe un drum corect

Marcel Ciolacu a declarat că nu va discuta în cadrul negocierilor cu PNL despre propunerea lor de premier, întrucât aceasta se face la Cotroceni conform Constituţiei, în schimb va discuta cu liberalii despre măsurile pe care PSD le consideră urgente.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.11.2021, 18:40

Vezi și

UPDATE 18:30 - Marcel Ciolacu a declarat la finalul întâlnirii cu PNL că discuţiile arată că "suntem pe un drum corect" şi că a existat o propunere pentru ca funcţia de premier să fie deţinută prin rotaţie de cele două partide.

"Am încercat să găsim lucrurile care ne aseamănă", a mai spus Marcel Ciolacu. "Cred că suntem pe un drum corect şi dacă vom fi şi cinstiţi, şi patrioţi, acesta este un drum care va duce către formarea unei majorităţi”, a declarat Ciolacu, subliiniind din nou că PSD va merge la discuţiile de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

”Am avut o primă întâlnire cu colegii de la PNL. De la început, atât eu, cât şi colegii mei, am cerut să fie o întâlnire serioasă, aplicată pe nevoile românilor. Nu am avut discuţii în ceea ce priveşte funcţiile din Guvernul României. Credem că prioritatea numărul unu este stabilizarea României pe care au adus-o prin această guvernare de dreapta. Printr-un efort comun şi printr-un program de guvernare coerent, să încercăm să ajungem într-un ritm aşteptat de români. Eu cred că suntem pe un drum corect şi dacă vom fi şi cinstiţ,i şi patrioţi, acesta e drumul către formarea unei majorităţi”, a declarat Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

Întrebat în legătură cu deţinerea funcţiei de premier prin rotaţie, Ciolacu a declarat: ”A fost o discuţie privind propunerea de premier. Ne menţinem decizia PSD de a merge la consultări cu o propunere de premier. Atunci au venit mai multe soluţii pe care o să le analizăm fiecare dintre noi în interiorul partidului. A fost printre ele şi această soluţie, de a veni prin rotaţie. Presupun că de aceea avem consultări, ca să mergem cu o soluţie comună”.

UPDATE 16:30 - Delegaţia PNL a ajuns la biroul lui Sorin Grindeanu de la Camera Deputaţilor, unde are loc prima discuţie oficială dintre delegaţiile PNL şi PSD. Cei de la PSD par dispuşi să intre la guvernare, însă pun condiţii grele pe masă. În primul rând vor ca premierul să vină din partea social-democraţilor, vor şi aproximativ jumătate din numărul ministerelor şi îşi doresc şi şefia Camerei Deputaţilor, lucru de neacceptat de PNL care îşi doresc să aibă ei propunerea de premier.

Un cuvânt important de spus îl are şi preşedintele Klaus Iohannis, cel care a avut chiar ieri o discuţie cu mai mulţi liberali şi le-a transmis că va convoca consultări abia în momentul în care se va forma o majoritate guvernamentală, astfel încât să se poată forma un nou guvern. Astăzi la ora 18:00, preşedintele Klaus Iohannis va face şi o declaraţie de presă în care ne aşteptăm să vină cu noi lămuriri şi cu o eventuală rezolvare a crizei politice, transmite reporterul Observator Larisa Bernaschi.

PSD va face propunere de premier la Cotroceni

Liberalii negociază, astăzi, cu PSD pentru formarea unui nou guvern. Problema este că atât PNL, cât şi social-democraţii vor să facă propunerea de premier. Florin Cîţu vrea chiar el să fie propus. Aşa că niciuna dintre tabere nu pare să renunţe la condiţii. Mai mult, PSD vrea şi majoritatea ministerelor importante.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că merge la negocierile cu PNL cu măsurile pe care social-democraţii le consideră urgente, reiterând că PSD va avea o propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni.

„O să mergem cu programul de guvernare, o să mergem cu măsurile pe care considerăm noi că trebuiesc luate urgent şi chiar suntem optimişti că trebuie să venim cu o soluţie şi românii, noi considerăm că s-au săturat de clasa politică fără să aibă nicio soluţie în acest moment. Noi vom merge cu propunere de premier la Cotroceni. Aşa este constituţional. Cu funcţia de premier mergi la Cotroceni, la consultări. Nu am avut nicio discuţie despre nicio funcţie. Toate discuţii au fost pe măsurile care trebuie luate”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la sediul PSD.

Ciolacu convins că Iohannis va respecta Constituţia

Întrebat cum crede că vor evolua discuţiile, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis le-ar fi transmis liberalilor că propunerea de prim-ministru trebuie să vină de la PNL, Ciolacu a răspuns: "Nu cunosc aceste detalii. Cu funcţia de premier mergi la Cotroceni, la consultări". Chestionat ce va face dacă preşedintele Klaus Iohannis va desemna un premier de la PNL, Ciolacu a precizat: "Sunt ferm convins că şi eu şi domnul Iohannis vom respecta Constituţia României".

De asemenea, liderul PSD a spus că discuţiile cu PNL au vizat măsurile urgente. "Nu am avut nicio discuţie despre nicio funcţie, toate discuţiile au fost pe măsurile urgente care trebuie luate", a afirmat Ciolacu.

Reprezentanţii PNL şi cei ai PSD se reunesc, joi, pentru a purta discuţii în vederea ieşirii din criza guvernamentală care durează deja de mai mult de două luni. Întâlnirea vine în contextul în care PNL a anunţat că încearcă să contureze o majoritate în jurul unui premier liberal, în timp ce PSD intenţionează să meargă la Cotroceni cu o propunere proprie.

Întâlnirea vine în contextul în care liderul PNL Florin Cîţu a afirmat, miercuri seară, că mandatul este de a contura o majoritate în jurul unui premier liberal. Tototdată, Cîţu a declarat, după întâlnirea cu liderii USR, că şansele refacerii coaliţiei sunt mari. Surse politice susţin că preşedintele liberal a avansat propriul nume pentru a preluat şefia Guvernului, fiind însă refuzat de către liderii USR. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Marcel Ciolacu, după negocierile cu PNL privind formarea guvernului: Cred că suntem pe un drum corect