Antena Meniu Search
x

NOUA CONSTITUTIE: Mandatul presedintelui, redus la patru ani

Comisia de reviziure a Constitutiei a adoptat un amendament prin care mandatul presedintelui ar putea fi redus la patru ani

Potrivit Mediafax, un amendament al PNL adoptat in Comisie prevede ca "mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului".

De altfel, "presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii", a fost amendamentul liberalilor, adoptat cu 16 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere.

In plus, Parlamentul se va putea dizolva singur. Iar actualul articol 89 din Constitutie ar urma sa fie modificat si sa devina: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a presedintilor partidelor, aliantelor sau formatiunilor parlamentare, Presedintele Romaniei dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru investitura Guvernului, in termen de 30 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin a unei solicitari de investitura".

In ceea ce priveste referendumul, a fost aprobata si o serie de amendamente, printre care actualul articol 90: "Presedintele Romaniei sau cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot pot cere poporului sa-si exprime vointa, prin referendum, cu privire la probleme de interes national, cu exceptia celor referitoare la revizuirea Constitutiei. Initierea referendumului se aproba de Parlament, prin hotarare, cu votul majoritatii membrilor sai".

Mai mult, CSAT ar urma sa-si schimbe numele in Consiliul National de Securitate.

Foto: Intact Images

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » NOUA CONSTITUTIE: Mandatul presedintelui, redus la patru ani