Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Odiseea formării noului Guvern continuă cu o nouă rundă de negocieri. Bătălia se dă pe cele mai înalte funcţii în stat

Odiseea formării noului Guvern continuă, după o încă o repriză de negocieri eşuată. Deşi a demisionat de foarte puţin timp, Ludovic Orban pare că vrea cu tot dinadinsul să se întoarcă la Guvern. Doar că nu mai e în graţiile partenerilor de la USR-PLUS, care îl vor fie pe Florin Cîţu, fie pe Dacian Cioloş.

de Adrian Lupușor

la 10.02.2021 , 14:44

  • Ultimul episod al negocierilor s-a consumat la Vila Lac, însă fără să se ajungă la un acord.
  • Dacă ieri s-a negociat programul de guvernare, astăzi se reiau discuţiile şi pentru împărţirea Puterii în Parlament.

Chiar dacă discuţiile bat pasul pe loc, politicienii ne promit că vom avea guvern cu puteri depline pânâ la sfârşitul anului.

Ultimul episod al negocierilor s-a consumat la Vila Lac. Nici de această dată nu a ieşit fum alb, aşa că urmează încă o rundă.

Liderii coaliţiei au căzut de acord asupra unui singur lucru: să facă declaraţii împreună.

Vezi și

Ludovic Orban, preşedinte PNL:Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, care să ducă la învestirea unui guvern”.

Dacă discursul public a fost promiţător, în spatele porţilor înalte de la vila de protocol au existat din nou contre. Fiecare partid a venit cu propriile propuneri pentru cele mai înalte funcţii în stat şi nu a fost loc de compromisuri.

Guvernarea, în viziunea PNL

În primul scenariu lansat de PNL, USR-PLUS trebuie să fie mulţumit doar cu şefia Senatului, în timp ce premier ar fi Florin Cîţu. 

Varianta doi provoacă un deja vu: Ludovic Orban, din nou prim-ministru. Dan Barna ar deveni preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Guvernarea, în viziunea USR-PLUS

Alianţa USR-PLUS nu mai vrea să-l mai vadă pe Orban la cârma Executivului, aşa că le-a propus liberalilor două variante: 

  • În prima, PNL rămâne la Palatul Victoria şi obţine doar preşedinţia Senatului. 
  • În celălalt caz, conduce ambele Camere ale Parlamentului, dar cu Dacian Cioloş premier.

Dan Barna, preşedinte USR: ”În întâlnirea de astăzi, fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tarâm comun ca aplicare, să constituim coaliţia”.

Guvernarea, în viziunea UDMR

Şi UDMR tânjeşte după cele două funcţii prestigioase din Legislativ. Cât despre postul de premier, maghiarii merg pe mâna unui liberal.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: ”Pânâ la sfârşitul anului, vom avea un guvern funcţional. Intenţia noastră e să avem o guvernare responsabilă”.

În plus, PNL mai are un moft: dacă pentru cele mai râvnite trei funcţii încă negociază, în privinţa ministerelor nu acceptă concesii. Concret, aliaţii nu vor putea interveni asupra numelor de miniştri propuse de liberali.

Dacă ieri s-a negociat programul de guvernare, astăzi se reiau discuţiile şi pentru împărţirea Puterii în Parlament.

Adrian Lupușor Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » Odiseea formării noului Guvern continuă cu o nouă rundă de negocieri. Bătălia se dă pe cele mai înalte funcţii în stat