Antena Meniu Search
x

Foto Primul mesaj al premierului desemnat Nicolae Ciucă: "Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade"

Nicolae Ciucă, candidatul desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma un cabinet, a transmis un prim mesaj pe Facebook. "România are nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează", a argumentat militarul, în prezent ministru interimar al Apărării.

de Redactia Observator

la 21.10.2021, 17:41

militarul Nicolae Ciucă
Primul mesaj al premierului desemnat Nicolae Ciucă - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)

"Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. De aceea, chem toți actorii politici responsabili să susțină formarea guvernului și să ne sprijine pentru a depăși cât mai curând criza medicală și pe cea economică. România are nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a trece cât mai bine și mai repede dincolo de acest val al pandemiei și de iarna care urmează", a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nicolae Ciucă, desemnat oficial pentru funcţia de premier

Pe acelaşi subiect

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării noului premier, după ce Parlamentul a respins varianta unui guvern exclusiv USR, condus de Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier făcută de PNL şi l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.

"Tocmai am încheiat consultările cu formaţiunile parlamentare, consultări pentru găsirea unei soluţii guvernamentale. Discuţiile au fost considerabil mai bune decât după ultimele discuţii. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum, criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, iarna bate la uşă, preţurile cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline, pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit. Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. Analizând întreaga situaţie, am decis să îl desemnez drept candidat pe domnul Nicolae Ciucă", a declarat Klaus Iohannis.

Cine este Nicolae Ciucă. Fost şef al Statului Major

Nicolae Ciucă este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A terminat Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985 şi apoi a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare şi instrucţie, pentru ca în 1993 să ajungă ofiţer de stat major în biroul operaţii.

De ce nu a fost propus Cîţu premier. Klaus Iohannis: "Nu se poate, Florine"

PNL a insistat zile la rând că Florin Cîţu este singura propunere a partidului pentru funcţia de premier. Mesajul a fost transmis de mai mulţi lideri inclusiv după ce Guvernul Cioloş a fost respins la vot în Parlament. Însă azi PNL a schimbat total strategia şi l-a propus, cu unanimitate, pe Nicolae Ciucă, care a şi fost desemnat de Klaus Iohannis.

De altfel, preşedintele ar fi cel care a provocat această schimbare, în urma unor discuţii care au avut loc aseară între Klaus Iohannis, Florin Cîţu şi cei patru vicepreşedinţi PNL, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur, a transmis reporterul Larisa Bernaschi. Conform surselor Observator, când a fost adusă în discuţie nominalizarea lui Florin Cîţu, preşedintele Klaus Iohannis ar fi răspuns scurt "Nu se poate, Florine!". Astfel, în această dimineaţă, PNL a anunţat că merge la consultări cu propunerea lui Nicolae Ciucă şi un guvern minoritar PNL-UDMR cu susţinerea PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Primul mesaj al premierului desemnat Nicolae Ciucă: "Țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade"