Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Revoluţia fiscală poate muta războiul pentru salarii în instanţă! Analiştii anunţă un val de zeci de mii de procese

Revoluţia Fiscală poate declanşa război în instanţă! Zeci de mii de angajaţi şi-ar putea da în judecată patronii, dacă le scad salariile de la 1 ianuarie.

de Redactia Observator

la 22.11.2017 , 19:46

Revoluţia Fiscală poate declanşa război în instanţă! Zeci de mii de angajaţi şi-ar putea da în judecată patronii, dacă le scad salariile de la 1 ianuarie. Este ultima soluţie a românilor care riscă să înceapă anul mai săraci.

Calculele sunt sumbre: revoluţia fiscală scade salariile din IT cu 6,5%. De teamă că îşi vor pierde angajaţii, reprezentanţii mai multor companii le cer parlamentarilor să intervină. 

Alexandru Timiş, reprezentantul Patronatului Industriei IT:

Vezi și

Propunerea noastră este să scadă contribuţia socială de la 25% la 20,5%.

Singura modalitate ca salariile a zeci de mii de angajaţi să nu scadă este ca salariaţii care sunt acum scutiţi de impozit pe venit să plătească mai puţin cu 4,5% pentru contribuţii faţă de restul angajaţilor din România. Vorbim de it-işti, angajaţii din cercetare, munctori cu handicap sau muncitori sezonieri. Deocamdată este doar o propunere care a ajuns pe masa comisiei de buget-finanţe din Senat. 

Mediul de afaceri îşi pune toată speranţa în Parlament. Însă amendamentul propus trebuie să treacă de tot circuitul legislativ. 

Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe:

Când se doreşte, aţi văzut foarte bine că se poate face peste noapte. 

Revoluţia fiscală poate declanşa război în instanţă, între angajaţi şi angajatori. 

Gheorghe Piperea, avocat:

Dacă se intenţionează reducerea salariului net, lucru care este completamente ilegal! Angajatul are dreptul să dea în judecată angajatorul! 

Măsurile Guvernului i-au debusolat deja pe angajaţi. 

Până la votul parlamentarilor, revoluţia fiscală rămâne în picioare în forma actuală. Modificările de contribuţii au afectat deja mai mulţi angajatori. 

OVIDIU CERNEA, angajator:

Ne-a băgat taxa aceea cu part time-ul şi de atunci am dat 17 oameni afară. 

DRAGOŞ RĂDUCAN, prim vicepreşedinte executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din România:

Nu poţi să faci afaceri într-un mediu nesigur, instabil şi fără predictibilitate, care uneori poate fi chiar şi periculos.

Un alt hop pentru angajatori, dar şi pentru stat, sunt şi cele peste 5 milioane de contracte de muncă actualizate, ce trebuie înregistrate până pe 20 ianuarie. 

DRAGOŞ RĂDUCAN, prim vicepreşedinte executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din România:

Nu ştiu cum se va mişca ITM  când se va trezi cu milioane de modificări la contracte. Din experienţa pe care o avem, sistemele informatice pică. 

Momentan, termenul de modificare a contractelor de muncă este doar la nivel de discuţii. Angajatorii aşteaptă şi Hotărârea de Guvern.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Revoluţia fiscală poate muta războiul pentru salarii în instanţă! Analiştii anunţă un val de zeci de mii de procese