Antena Meniu Search
x

Secretarul general al NATO, la București: România este un aliat foarte hotărât

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi o vizită oficială la București, ocazie cu care s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul interimar Gabriel Oprea, cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și cu cel de Externe, Bogdan Aurescu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat joi o vizită oficială la București, ocazie cu care s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul interimar Gabriel Oprea, cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și cu cel de Externe, Bogdan Aurescu

Jens Stoltenberg a afirmat, la Cotroceni, că România este un aliat foarte hotărât pe care NATO se poate baza, iar președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe oficialul Alianței că țara noastră își propune să fie un furnizor de securitate într-un context "foarte complicat".

"România este un aliat foarte hotărât. NATO se bazează pe România și România se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul puternic continuu al României în operațiunile NATO din Afganistan până în Kosovo, contribuiți la eforturile noastre de susținere a partenerilor noștri, Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Contribuiți, de asemenea, la stabilitatea în zona Mării Negre, care rămâne o componentă importantă a securității euroatlantice și, de asemenea, sunteți gazda unei părți importante a sistemului de apărare antirachetă al NATO", a spus el.

Cei doi oficiali au vorbit și despre Rusia și situația economică a Greciei.

Președintele Iohannis a declarat, referindu-se la dialogul cu Federația Rusă, că "este important de evitat ceva similar cu războiul rece" și a precizat că nu a discutat, până la acest moment, cu președintele rus, Vladimir Putin.

În același context, oficialul NATO a spus că Alianța Nord-Atlantică nu vede niciun fel de amenințare imediată împotriva unui aliat, arătând că garanțiile de securitate se aplică terestru, maritim și aerian.

"Nu vedem niciun fel de amenințare imediată împotriva unui aliat NATO. Este foarte important pentru mine să subliniez că garanțiile de securitate din articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaților inclusiv apele teritoriale și spațiul aerian. NATO este gata să apere toți aliații împotriva oricărui tip de amenințări și acest lucru se aplică atât pe zona terestră, spațiul aerian, cât și pentru apele teritoriale", a declarat Stoltenberg, la Cotroceni, potrivit Agerpres.

Cu privire la Grecia, președintele Klaus Iohannis a declarat că, în lipsa găsirii unei soluții, "situația dificilă în care va intra" această țară va afecta România, UE și NATO.

"În ce privește Grecia, nu trebuie să ne facem niciun fel de iluzie. Dacă criza continuă și nu se găsește o soluție, atunci situația dificilă în care va intra Grecia ne va afecta pe toți, și pe noi, România, și pe noi, Uniunea Europeană, și pe noi, NATO, în grade diferite, dar nu cred că cineva este atât de naiv încât să creadă că ieșirea Greciei din zona euro nu ar afecta pe toată lumea. Din acest motiv, cred că este foarte important să se caute în continuare căi pentru a atenua criza și a se găsi soluții de ieșire din ea", a afirmat Iohannis.

La rândul său, secretarul general al NATO și-a exprimat speranța că se va găsi o soluție la situația Greciei.

"Grecia este un aliat puternic și angajat în cadrul Alianței și sunt sigur că va fi și în continuare, iar Guvernul Greciei a subliniat, de mai multe ori, că își respectă angajamentele în cadrul Alianței, lucru care este bun atât pentru Grecia, cât și pentru NATO. Vorbim și de criza fiscală, și criza datoriilor pe care o traversează Grecia. Urmărim cu foarte multă atenție eforturile făcute de UE și statele europene. Cred că este important ca eu, ca secretar general al NATO, să sprijin statele UE ale zonei euro în rezolvarea acestor probleme și provocări. Sper că va fi posibil să se găsească o soluție, pentru că acest lucru ar fi bine și pentru Grecia, cât și pentru Europa și NATO", a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice și-a început vizita la București la sediul MApN cu întâlnirea cu ministrul Apărării, Mircea Dușa. Ulterior, oficialul Alianței a fost primit la Palatul Victoria de premierul interimar Gabriel Oprea, iar apoi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

La finalul vizitei, secretarul general al NATO a vizitat Unitatea NATO de Integrare a Forțelor împreună cu președintele Klaus Iohannis și miniștrii Gabriel Oprea și Mircea Dușa.

El a precizat că Unitatea NATO de Integrare a Forțelor de la București nu va fi o bază militară, iar experții Unității vor juca un rol-cheie în planificarea exercițiilor și în asistarea unei reîntăriri potențiale.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București va fi activată oficial în cursul lunii septembrie, șeful statului apreciind că aceasta este prima prezență concretă a Alianței pe teritoriul României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Secretarul general al NATO, la București: România este un aliat foarte hotărât