Update Moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu a picat. Ce acuze i s-au adus ministrului Sănătății
Camera Deputaţilor a respins la votul final moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Depusă în urmă cu o săptămână, moţiunea intitulată „Incompetența și lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!” a fost semnată de 109 deputați social-democrați.
- Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi
UPDATE. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă pe Sănătate, depusă de PSD, cu 140 de voturi „pentru”, 161 „împotrivă” şi o abţinere.
---
Deputații își exprimă azi votul final pe moțiunea simplă inițiată de PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Aceasta este prima moțiune simplă depusă de opoziție în această legislatură și, potrivit regulamentului, se aprobă cu votul majorității deputaților prezenți.
Fiind simplă, moțiunea nu are un efect juridic și, chiar dacă este adoptată de Parlament, Vlad Voiculescu nu este automat demis. Este însă modul prin care social-democrații au ales să sublinieze, așa cum susțin și în textul moțiunii, faptul că într-o lună și jumătate de la învestire, ministrul Sănătății a dat dovadă de „incoerență, lipsă de profesionalism și de asumare, cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.
Cine este vinovat pentru dezastrul din Sănătate
În timpul dezbaterii, Vlad Voiculescu a atras atenția asupra ironiei celor exprimate de PSD, pe care îl consideră autorul „direct” al „dezastrului” din ultimii 30 de ani.
Ministrul Sănătății a arătat că PSD a avut de la Revoluție 12 miniștri ai Sănătății, dintre care ultimii trei sunt toți anchetați de DNA, și că totul i se reproșează pe seama tragediei de la „Matei Balș”, institut condus timp de 30 de ani de Adrian Streinu Cercel, actual parlamentar din partea PSD, și aflat într-un București condus în utlimii 12 ani de Sorin Oprescu și Gabriela Firea, ambii cu susținerea social-democraților.
„Vorbesc despre asumare oamenii care au condus Ministerul Sănătăţii 18 din ultimii 30 de ani, timp în care şi-au creat adevărate reţele mafiote cu filialele lor de partid, cu consiliile lor judeţene, conectate până chiar şi aici în Parlament. (...) Aţi început probabil să scrieţi această moţiune împotriva mea înainte să fiu ministru. Aţi aşteptat să apară o tragedie să puneţi în seama mea tot dezastru lăsat în urmă de voi. (...) Am găsit sistemul de sănătate din România mult mai rău decât l-am lăsat. V-aţi bătut joc de aproape tot ce am făcut în 2016 şi era un început de reformă reală”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ce se întâmplă după rezultatul moțiunii împotriva lui Vlad Voiculescu
Votul asupra moţiunii urmează să fie dat în şedinţa plenului Camerei Depitaților de miercuri.
Potrivit regulamentului, moţiunea simplă „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor” se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
Chiar și dacă trece, Vlad Voiculescu nu este automat demis, iar ministrul Sănătății a anunțat că indiferent cât i se va cere demisia, el nu se va opri.
„Am primit, doamnelor şi domnilor parlamentari PSD, un mandat de reformă şi puteţi să strigaţi demisie 24 de ore din 24, 7 zile din 7, patru ani de zile, nu mă voi opri”, a transmis Voiculescu, la dezbaterea de luni.
Ce i se reproșează lui Vlad Voiculescu
Deputații PSD îi cer demisia ministrului Sănătății acuzând că acesta „a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor”, precum și că e indiferent, indolent, arogant și sfidător.
Iniţiatorii demersului susţin că, după tragediile de la Piatra-Neamţ şi de la „Matei Balş” din Capitală, Voiculescu recunoaşte „senin” că nu a făcut nimic din ceea ce susţinea că trebuie făcut urgent pe vremea când era în Opoziţie.
„Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! (...) În loc să faceţi, din prima zi în care aţi ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-aţi comunicat sec românilor că le veţi prezenta un <raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020>. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri aţi luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereaţi în noiembrie ministrului Tătaru? Sau niciuna de fapt!? Aşa cum de altfel chiar dumneavoastră susţineaţi public, urgenţa era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declaraţiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel naţional în privinţa evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, i-au transmis social-democraţii ministrului Voiculescu.
Deputaţii PSD au menţionat că această moţiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici sistemul sanitar în banca acuzaţilor, ci „critică lipsa evidentă de performanţă a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viaţa românilor”.
„Această moţiune este depusă împotriva ministrului care nu a reuşit să ia deciziile necesare, nu a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor - aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut - pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor. (...) Astfel, de o lună şi jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină şi să corecteze tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut şi altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum”, menţionează iniţiatorii.
Cine va vota moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu
În favoarea adoptării moţiunii simple s-au exprimat, alături de deputaţii PSD, şi reprezentanţii AUR.
Deputaţii AUR spun că vor vota moţiunea simplă pe Sănătate iniţiată de PSD şi vor vota orice moţiune împotriva ministrului Vlad Voiculescu, conform liderului grupului parlamentar al acestui partid de la Camera Deputaţilor, George Simion.
PNL și USR-PLUS au anunțat în schimb susținerea pentru Vlad Voiculescu și arată cu degetul spre PSD.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a acuzat luni pe social-democraţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că „din cauza lor şi a mafiilor lor ard spitalele din România”.
Grupul parlamentar al UDMR de la Camera Deputaţilor a anunțat de asemenea că nu va vota moţiunea simplă pe Sănătate, pe care o consideră „o declaraţie politică extinsă, cu enunţuri mai populiste”, a precizat deputatul Zoltan Zakarias.
Florin Cîțu va analiza activitatea ministrului Sănătății
Premierul Florin Cîțu și-a declarat susținerea față de Vlad Voiculescu și încrederea că moțiunea nu va trece. Acesta spune că miniștrii vor fi analizați într-un alt context, pe baza unor indicatori.
„Nu are cum să treacă în primul rând o moţiune la vot. Suntem în altă logică decât a anilor precedenţi. De ce să vorbim de remaniere când lucrurile merg foarte bine? Nu înţeleg de ce", a declarat Cîţu la Parlament.
El a amintit că va exista o analiză a miniştrilor, dar „asta este altceva”.
„În legea bugetului voi încerca să introduc aceşti indicatori sau aceste ţinte intermediare, în vară premierul evaluează, bineînţeles, pentru că avem un singur premier, evaluează performanţa miniştrilor şi execuţia bugetară şi apoi luăm decizii pe baza acestora. (...) E foarte simplu, premierul, este un singur premier care face această evaluare. Se pot face evaluări în coaliţie, bineînţeles, dar deciziile de a vedea evoluţia sau execuţia bugetară se iau de către premier”, a precizat Cîţu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰