Zi liberă pentru vaccinare. Ludovic Orban spune că proiectul USR-PLUS nu a fost discutat cu PNL și nu e obligatoriu să fie susținut
Ludovic Orban a comentat proiectul de lege al USR-PLUS care prevede ca persoanele care se vaccinează anti-Covid-19 să primească o zi liberă și spune că PNL nu are olibația să susțină un demers care nu a fost discutat în cadrul coaliției și care „excede cadrul de vaccinare”.
Ludovic Orban a adăugat că partenerii de coaliţie nu au discutat cu PNL proiectul de lege şi nici la nivelul Guvernului. Din punctul său de vedere, iniţiativa legislativă excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental.
„Nu, nu s-a discutat la nivelul coaliţiei, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare şi foarte multe companii au arătat responsabilitate şi au îndemnat angajaţii care au organizat, în condiţii exemplare, procesul de vaccinare. Cred că strategia de vaccinare care a fost stabilită de Guvern şi care este implementată trebuie să rămână în continuare strategia de vaccinare.
Ca atare nu avem niciun fel de obligaţie de a susţine un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi, nu au discutat nici la nivel guvernamental şi care, din punctul meu de vedere, excede cadrul de vaccinare care este stabilit la nivel guvernamental”, a explicat Orban.
Ce prevede proiectul de lege
Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul, după cum urmează:
- a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;
- b) o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
- c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.
„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, conform iniţiativei de lege.
Este prevăzută, prin proiect, şi posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept este acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.
Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său.
„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, una dintre iniţiatoarele proiectului.
Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰