Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Secretul păstrăvului afumat în cobză, reţeta bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi

Vremea bradului de Crăciun a trecut, dar vremea păstrăvului servit în crengi de brad nu trece niciodată. Este o reţetă bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi. Cetina dă preparatului un gust unic. Iar pentru că forma crengilor în care peştele este pus la păstrare aminteşte de un instrument muzical, preparatul se mai numeşte şi păstrăv la cobză.

de Redactia Observator

la 04.01.2022 , 08:42

Secretul reţetei de Păstrăv la Cobză sau în cetină este fumul. Acesta nu trebuie să fie nici prea cald, pentru că peştele se sfărâmă şi devine amar, nici prea rece, pentru că păstrăvul riscă să rămână crud. 

Andrei Chirilă, proprietar păstrăvărie: Avem păstrăv fântânel şi îl scoatem, îl curăţăm, îl punem cu sare şi apoi îl punem la afumat, îl pregătim pentru cobză. Am eviscerat peştele, acum trebuie să îl sărăm bine, şi sare şi piper, doar atâta folosim ca să nu îi luăm din gustul peştelui prea mult. Pregătim focul, avem lemn de fag şi conuri de brad, noi aici, în partea de nord a Bucovinei, în Ţara Dornelor, folosim foarte mult conurile la afumat. Şi apoi afumătoarea e pregătită, e încinsă, trebuie doar să îl punem la afumat şi o să îl lăsăm în jur de 5-6 ore, cam aşa, să stea liniştit. 

La Panaci, în Suceava, gospodarii ştiu exact ce trebuie să facă pentru ca rezultatul final să fie un deliciu. 

Vezi și

''Noi îl punem aşa pe burtă, cum ar veni, ca să se pătrundă mai bine. Când păstrăvul e gata îl luăm şi îl pregătim pentru cobză.''

Pe acelaşi subiect

O adevărată marcă a Bucovinei

În funcţie de mărimea păstrăvilor şi de dărnicia gospodarului, o cobză poate avea doi, trei sau chiar patru peşti. O surpriză pe care cumpărătorul o descoperă atunci când dezleagă cetina. 

''L-am lăsat la răcit. Şi putem începe să facem cobza. Avem paletele, noi le împletim cu aţă, alţii le mai împletesc direct cu fâşie de răchită. Cetina se pune şi pentru a ţine cobza, să o învelim foarte bine şi pentru gust, binenţeles. Pentru că aroma de brad e o aromă foarte fresh. Închidem cobza, o legăm la capăt. Şi noi pregătim cobzele cam cu 2-3 zile înainte să fie servite pentru ca păstrăvul să stea în cetină şi să îşi ia aromă de brad. Cobza noastră este gata, i-am pus si moţ, i-am pus şi o etichetă făcută de cineva local, de aici, ne ajută cu etichetele din lemn şi vă invităm să gustaţi din cobzele noastre din Ţara Dornelor!''

Păstrăvul în cobză este o adevărată marcă a Bucovinei. Vorbim însă despre un produs culinar care a trecut demult graniţele locului şi a ajuns să se vândă în mai toate colţurile ţării. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Reţete » Secretul păstrăvului afumat în cobză, reţeta bucovineană care a cucerit mulţi pretenţioşi