Endometrioza, o boală cu simptome înșelătoare, care poate afecta femeile încă din adolescență
Una din zece femei din întreaga lume este diagnosticată cu endometrioză. Asta înseamnă un total de aproape 200 de milioane de paciente. Şi, din păcate, această boală hormonală aduce pentru aproape jumătate dintre ele şi infertilitate. Atenţie, însă, simptomele pot fi trecute des cu vederea sau confundate cu alte probleme ale femeilor. O simplă consultaţie la medicul ginecolog poate fi salvatoare.
- Endometrioza are simptome ce pot fi confundate ușor cu alte probleme
- Voicu Simedrea, fondator al Centrului de Excelență EndoInstitute: Este o boala cronică, hormono-dependentă şi debilitantă.
Primul simptom pe care pacienta îl poate depista este durerea. De obicei, apare în relație cu ciclul menstrual şi începe să se cronicizeze în timp. Poate apărea din adolescenţă, iar stările pot fi des confundate şi cu alte probleme. Oboseala, balonarea, constipaţia se încadrează fix în aceeaşi categorie.
Voicu Simedrea, fondator al Centrului de Excelență EndoInstitute: Este o boala cronică, hormono-dependentă şi debilitantă. Afectează viaţa pacientei pe mulţi ani, toată viaţa normal activă, adică 20, 30 de ani. Este o boală hormono-dependentă, pe perioadă vieţii hormonal active, pacienta poate suferi această boală. Este o boală debilitantă pentru că pacienta poate suferi dureri mari, de multe ori, poate prespune infertilitate şi toate acestea însumate duc de multe ori la autoizolare, la depresie şi la eşec profesional, la eşec educational, boala are multe implicaţii şi costuri sociale şi medicale.
Endometrioza, o boală cu simptome înșelătoare
10 la suta dintre femeile cu vârste între 15 si 50 de ani, suferă de endometrioză. Unul dintre cele mai frecvente mituri este că boala presupune doar o durere abdominală trecătoare. Sau că sarcina ar vindeca aceasta afecţiune. Nimic mai greşit. Este adevarat că o sarcina poate stagna anumite leziuni, dar în niciun caz nu va trata endometrioza. După perioada de alaptare, simptomele vor reveni, spun medicii.
Mihail Banacu, medic ginecolog: Diagnosticul este mai dificil faţă de alte afecţiuni ginecologice. În primul rând, pacientele prezintă aceste simptome timpuriu, din viaţa lor de adolescentă şi atunci se acumulează cu acest tip de durere, plus că are un caracter familial, probabil şi mama, şi alte rude le au şi sunt considerate normale. De aceea, ele ajung târziu la un specialist şi se diagnosticheaza târziu aceasta boală. Întârzierea poate fi între 5 şi 10 ani.
Boala nu are o evoluţie rapidă, dar odata depistată are nevoie de un o abordare medicală multidisciplinara. Ca să poată să fie tratată cu medicamente, şi nu cu intervenţii chirurgicale complexe.
Voicu Simedrea, fondator al Centrului de Excelență EndoInstitute: Acum avem o reţea de management a pacientei cu endometrioză în București, Iasi, Timișoara, Constanța și Cluj. Să facem un screening pentru boala aceasta, să depistăm corect şi devreme, să le oferim un sfat onest, să le tratăm corect şi să le operam cât mai târziu, să le oferim o şansă la viaţa normală şi la concepţie.
Primul pas pentru o diagnosticare corecta este consultul ginecologic. Mai apoi o ecografie şi, desigur, tratamentul prescris doar de medicul specialist.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰