Absolvenţii de Medicină care nu au reuşit să-şi ia examenul de rezidenţiat pot profesa fără probleme în Occident
Pierdem anual zeci şi chiar sute de medici tineri, din cauza unor reguli vechi de zeci de ani, de pe vremea când nu era criză de medici la noi! Mai clar, după ce învaţă 6 ani şi obţin şi o diplomă de licenţă, aceştia nu pot profesa dacă nu trec rezidenţiatul.
Pierdem anual zeci şi chiar sute de medici tineri, din cauza unor reguli vechi de zeci de ani, de pe vremea când nu era criză de medici la noi! Mai clar, după ce învaţă 6 ani şi obţin şi o diplomă de licenţă, aceştia nu pot profesa dacă nu trec rezidenţiatul. Interesant este că tinerii care nu iau acest examen, deci nu pot munci în România, sunt primiţi cu braţele deschise în alte ţări, acolo unde sunt imediat integraţi în sistem.
Din cei peste 5000 de candidaţi la concursul naţional de rezidenţiat de anul trecut, peste 830 nu l-au promovat.
Cei care nu au reuşit să ia examenul, nu pot face nimic cu diploma de licenţă.
Cel mult, îşi pot încerca norocul şi în acest an. Alte opţiuni pentru cei care pică la examen sunt:
Alte țări îi primesc pe absolvenții celor 6 ani de facultate cu brațele deschise. Ei sunt evaluaţi pe parcursul pregătirii şi susţin unele examene. Rezidenţii sunt în permanență supravegheaţi și învățaţi.
Raed Arafat spune că ar trebui găsită o soluţie pentru cei care nu promovează.
Un astfel de an de stagiu se practica la începutul anilor 2000. Dar apoi s-a renunţat la el.
80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare, arăta un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor în urmă cu doi ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰