Antena Meniu Search
x

Alimentația sănătoasă se învață de la părinți. Ce sfaturi ne dau specialiștii

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme, în ţările dezvoltate. Şi asta pentru că ispitele culinare se află la tot pasul. Există mai multe pericole ascunse în dulciuri şi alimente bogate în sare şi grăsimi, care pot distruge starea de sănătate.

de Redactia Observator

la 15.06.2020, 14:17

Vezi și
  • În România, mii de copii care consumă zilnic alimente cu un conţinut bogat de sare, zahăr și grăsimi.
  • Părinţii motivează că nu-i pot opri pentru că aşa văd la ceilalţi.

Şi consecinţele unui stil alimentar dezordonat nu sunt deloc de ignorat. Copiii şi adolescenţii obezi sunt mult mai predispuşi să dezvolte afecţiuni cardiovasculare, endocrine sau gastrointestinale.

Diandra a învățat de la o vârstă fragedă ce înseamnă autocontrolul când vine vorba de mâncare. La doar 13 ani știe să își învingă poftele.

Diandra Pânişoară: Trebuie să te gândeşti să ai un alt aliment. Adică dacă vrei ciocolată, dar nu poţi avea în momentul ăla pentru care deja ai mâncat prea multă, să iei un fruct.

În România există mii de copii care consumă zilnic alimente cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi. Părinţii motivează că nu-i pot opri pentru că aşa văd la ceilalţi.

Tocmai exemplul dat de adulţi joacă un rol extrem de important în formarea obiceiurilor copiilor, spun specialiştii.

Adriana Giugula, nutritionist: Degeaba incercam noi sa le dam să mănânce sănătos, dacă în noi au un exemplu prost. În pacheţelul copilului ar trebui să fie fructe, seminţe în forma crudă, snacks-uri preparate de noi acasă.

Cu puţină răbadare şi multă voinţă, preferinţele alimentare pot fi educate. Iar gustările mai puţin sănătoase pot fi cu uşurinţă reinventate.

Adriana Giugula, nutritionist: Pe hârtie cerată, în tava de la cuptor, feliem foarte subţire dovlecel, cartof, cartof din acela dulce, feliem morcov, ţelină, putem da cu puţină sare şi din elşug cu condimente. Şi iată am făcut o variantă sănătoasă de chips-uri.

Părinte: În primul rând gătesc copilul aşa zisele dulciuri fără zahăr cât şi supă, felul doi, totul gătit în casă, e cam singura soluţie. Cu cât îi dai dulce, se obişnuieşte cu dulce şi îţi cere. Când nu îi dai, poţi să înlocuieşti ciocolata cu biscuite, banana bread fără zahăr.

De fiecare dată când spune "NU" părintele trebuie să aibă şi argumente. Altfel refuzul îi poate provoca copilului sentimente de frustrare și neliniște.

Georgeta Panisoara, conf. dr, specialist in parenting: Este foarte important să dublez această negaţie cu altceva, să îi spunem o explicaţie, să motivăm răspunsul nostru. Vârsta optimă la care începe să se dezvolte controlul, vârsta optimă de a forma aceste obişnuinţe, 3-7 ani.

Există o serie de trucuri utile pe care specialiştii în parenting le recomandă, atunci când vine vorba de gestionarea situaţiilor delicate.

Georgeta Panisoara, conf. dr, specialist in parenting: Să îi distragem atenţia. Poate luăm din magazin o cutie de bomboane, dar poate mergem puţin şi la cărticele sau la nişte lucruri colorate, creioane, abţibilduri. E bine ca noi, adulţii, să surpindem când face ceva bun. "Mi-a plăcut astăzi că ai mâncat mai puţină ciocolată"

Psihologii spun că nu există o formulă magică care să le ușureze misiunea părinților. Dar exista, în schimb, câteva cuvinte care pot fi de ajutor. "Înțeleg" și "împreună" sunt doar două dintre ele.

Dorina Stamate, psiholog: "Tu ştii că această gustare nu este dintre cele mai hrănitoare. Înţeleg că îţi doreşti acest lucru, dar vom mânca împreună mâine la gustare acest lucru".

Consecvenţa, tonul calm, argumentarea deciziilor şi evitare refuzurilor categorice sunt paşii pe care părinţii trebuie să-i facă pentru corectarea comportamerntului alimentar greşit al copilului

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Alimentația sănătoasă se învață de la părinți. Ce sfaturi ne dau specialiștii