Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alimente recomandate elevilor în perioada examenelor

Examene, teste online, proiecte trimise de acasă şi portofolii de sfârşit de an care trebuie completate. Sunt câteva dintre momentele tensionate prin care trec elevii şi studenţii, în această perioadă. 

de Redactia Observator

la 22.06.2020 , 14:07

  • Mare atenţie ce dulciuri consumaţi în această perioadă.
  • E recomandat consumul de apă şi ceaiuri din plante neîndulcite.

Iar stresul, emoţiile şi starea de nervozitate se resimt mult mai puternic şi din cauza alimentaţiei dezorganizate. Ştiţi, cu siguranţă, momentul acela când, după ce învaţam, am fi facut orice pentru o tabletă de ciocolată... S-a demonstrat ştiinţific că nu este un moft de moment, ci... o necesitate a organismului.

Şi asta pentru că ciocolata de bună calitate conţine antioxidanţi care protejează celule şi stimulează activitatea neuronală. Atenţie, însă, la cantitatea consumată. Există şi alte alimente al căror consum are efecte benefice asupra creierului şi care pot uşura procesele de concentrare, repetare şi memorare.

Melisa are 21 de ani şi este studentă în anul II la design vestimentar. Perioada sesiunii, mai ales în pandemie, a fost mai dificilă decât şi-a imaginat. Restricţiile impuse de starea de urgenţă au îngreunat fizic, dar şi mental sarcinile pe care a trebuit să le ducă la bun sfârşit.

Vezi și

Melisa Volga, studenta: A fost ceva nou. Nu doar pentru mine pentru toţi studenţii, primele examene din timpul carantinei au fost mai dificile. Din punctul meu de vedere a fost dificilă partea cu comunicarea cu profesorii, prin mesaje şi aplicaţiile date a fost mult mai rigidă conversaţia.

Tristeţea, stările de nemulţumire şi de vinovăţie, dar şi poftele care par de necontrolat sunt doar câteva dintre semnele pe care ni le dă organismul atunci când este obosit. Iar alimentaţia joacă un rol extrem de important în recăpătarea energiei şi forţei pierdute.

Primul pas este să excludem din meniul zilnic o serie de alimente care nu fac altceva decât să îngreuneze procesele metabolice, spun specialiştii.

Melisa Volga, studenta: Creierul e cel mai mare consumator de energie. Şi tocmai din acest motiv, energia trebuie primită din surse bogate în nutrienţi. Aveam un meniu destul de stabil, micul meu dejun consta în salsa cu avocado, ton sau roşii, avocado are acizii importanţi graşi. După masa legume la cuptor cu peşte, încărcat în fosfor

Lygia Alexandrescu, nutritionist: Există o legătură foarte strânsă între alimentaţie şi randamentul cerebral, activitatea nervoasă, alimente care ne ajută să scădem cantitatea de cortizol, hormonul stresului

Pe lista alimentelor care pot îmbunătăţi funcţiile creierului sunt fructele de sezon: cireşele, căpşunile, fructele de pădure, dar şi legumele de culoare închisă.

Lygia Alexandrescu, nutritionist: Tot ce înseamnă legume de culoare închisă: spanac, roşie, adei gras roşu, sunt foarte bogate în fitonutrienţi, îi ajută să se concentreze. Peştele gras să nu lipsească.

Şi asta pentru că este o sursă extrem de importantă de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, dar şi de proteine.

Irina Antonescu, medic pediatru: Carbohidraţii sunt cei care se absorb lent, menţin un nivel constant al energiei şi dau senzaţie de saţietate îndelungată şi atunci creierul meu, care are ca principal carburant glucoza, funcţionează în continuu. Dacă eu mănânc o ingheţată, creşte nivelul glicemiei, dar apoi scade şi atunci creierul meu rămâne fără carburant şi funcţionează mai prost

Mare atenţie ce dulciuri consumaţi în această perioadă dar şi ce beţi. E recomandat consumul de apă şi ceaiuri din plante neîndulcite, aproximativ 40 ml pe kilogram corp.

Lygia Alexandrescu, nutritionist: O gură de cafea pot consuma, sau ceai verde, dar nu în exces, pentru că şi ea deshidratează şi conduce la hiperexcitabilitate nervoasă, bineînţeles, nu există consum de alcool în această perioadă

Şi, conform specialiştilor, ciocolata sau prăjitura de care simţim nevoia după câteva ore de învăţat, pot fi înlocuite cu fructe sau deserturi pregătite în casă.

În plus, odihna corespunzătoare este obligatorie. Studiile arată că lipsa odihnei şi a somnului de calitate îngreunează procesele de gestionare a emoţiilor şi de luare a deciziilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Alimente recomandate elevilor în perioada examenelor