Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Amniocenteza - 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre investigatie

Amniocenteza este un test de diagnostic prenatal care se efectueaza pentru a determina daca bebelusul este in perfecta stare.

de Redactia Observator

la 14.09.2018 , 11:16

Amniocenteza - 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre investigatie - unsplash.com

Ce este amniocenteza si ce presupune ea?

Amniocenteza este un test de diagnostic prenatal care se efectueaza pentru a determina daca bebelusul este in perfecta stare.

Procedura este metoda medicala invaziva prin care se scoate, din sacul amniotic in care se afla bebelusul, o cantitate mica de lichid pentru a se face cateva teste genetice. Mai departe, celulele extrase prin intermediul acestei investigatii sunt analizate ulterior in laborator pentru a depista si indica informatii concludente despre prezenta anomaliilor genetice.

Articolul continuă după reclamă
  1. Amniocenteza nu este o investigatie care se efectueaza de rutina la toate gravidele

Asa cum aminteam, amniocenteza ajuta la diagnosticarea unor anomalii congenitale prin verificarea genelor sau a cromozomilor bebelusului inca nenascut. Insa, aceasta metoda nu este recomandata tuturor femeilor insarcinate deoarece poate produce o serie de complicatii.

Medicul care supervizeaza evolutia sarcinii recomanda efectuarea acestei investigatii daca mamica: are in familie antecedente cu afectiuni genetice, are varsta de peste 35 de ani, a primit rezultatele triplului test cu modificari ori are la o activ o sarcina pierduta cu un bebelus care prezenta anomalii genetice.

  1. Procedura nu este o dureroasa, dar poate produce disconfort abdominal viitoarei mamici

Starile descrise de gravidele care au trecut printr-o investigatie de tip amniocenteza, difera de la un caz la altul, insa cele mai frecvente sunt ca cele care se instaleaza inainte de aparitia menstruatiei. Insa este important de precizat ca amniocenteza este o investigatie optionala, doar recomandata de catre specialist.

Decizia finala de a efectua sau nu aceasta procedura ramane la latitudinea viitorilor parinti, dupa ce vor fi analizat cu atentie toate informatiile necesare.

  1. Investigatia nu poate identifica toate anomaliile congenitale

Aceasta detecteaza prezenta anomaliilor cromozomiale, ofera date importante cu privire la ADN-ul bebelusului, poate evalua daca plamanii celui mic sunt suficient de dezvoltati si nu in ultimul rand, poate depista toxoplasmoza sau alte infectii fetale.

Dar cu toate acestea, este important de stiut ca pot aparea situatii care nu tin de contextul unor sindroame genetice, si drept urmare, nu pot fi diagnosticate prin amniocenteza.

  1. Rezultatele pot fi transmise in decurs cateva zile sau chiar cateva saptamani, in functie de complexitatea testelor efectuate

Chiar daca asteptarea se lasa cu mari emotii din partea viitorilor parinti, dar si a familiei, rezultatele pentru sindromul Down sunt cele care vin cel mai rapid. Iar ulterior, in functie de recomandarile medicului specialist si testele efectuate vor aparea si celelalte la interval de cateva zile distanta.

Dar un alt aspect de mentionat este acela ca procedura nu masoara si severitatea anomaliilor depistate.

  1. Ca orice investigatie invaziva, amniocenteza prezinta anumite riscuri

Principalul risc care este asociat amniocentezei este avortul spontan. Dar in unele situatii, investigatia poate include si: sangerari vaginale abundente, dureri abdominale si de spate, pierderea de lichid amniotic pe cale vaginala, precum si instalarea unor infectii.

Pentru a evita aparitia unor situatii neplacute sau a celor mai grave, este important ca viitoare mamica sa fie atenta la schimbarile prin care trece organismul si sa anunte de urgenta medicul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Sănătate » Amniocenteza - 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre investigatie