Asimptomaticii Covid-19 ar putea fi tratați acasă. Medicii de familie se opun: Prin telefon nu poți să asculți plămânul
A fost ziua recordurilor. 4902 - e numărul infectărilor în ultimele 24 de ore. Cele mai multe - în Capitală, 804! Exact cât erau acum o lună în întreaga ţară. Avem şi record de decese, 98. Pentru a lua presiunea de pe spitale, chiar în acest moment la Guvern se discută o ordonanţă ce prevede ca asimptomaticii şi cei cu forme uşoare de boală să fie monitorizaţi şi trataţi la domiciliu. Realitatea însă e deja cu un pas înaintea decidenţilor: în multe spitale, sunt deja trimişi acasă.
- În România, avem puţin peste 10.000 de medici de familie
- 23.455 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt acum în izolare la domiciliu
Pacient: A debutat cu febră, dureri puternice de musculatură şi încheieturi, frisoane. Acum sunt absolut normal, nu am niciun fel de simptom.
Medic de familie: Dacă cumva simţiţi o apăsare în piept sau ameţeală mă sunaţi pe mine.
Aşa va arăta consultaţia unui asimptomatic sau bolnav cu forme uşoare de COVID 19. Sunt dispoziţiile unei ordonanţe ce prevede tratarea lor la domiciliu. După ce vor primi rezultatul testului, vor fi duşi pentru evaluare într-un spital. Programaţi, cu ambulanţe de transport. Li se vor recolta analize, li se vor face radiografii şi nu rămân internaţi. Pacienţii ar urma să fie trimişi în izolare, la domiciliu şi monitorizaţi prin telefon de medicii de familie. Dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte, vor suna la 112 şi vor ajunge la spital. Sau ar putea fi consultaţi acasă de către medicii de familie.
Raluca Zoițanu, medic de familie: Ne trebuie echipamente. Vedem şi în spital şi pe ambulanţă cum sunt echipaţi colegii noştri. Ori asta nu se face în medicina de familie şi este şi foarte consumator de timp.
Pentru monitorizarea pacienţilor cu COVID, medicii de familie ar urma să primească în jur de 100 de lei de bolnav. Prea puţin, spun aceştia.
Eva Cirstescu, medic de familie: Prin telefon nu poţi să asculţi plămânul, prin telefon nu poţi să măsori saturaţia în oxigen şi cu certitudine nu poţi recolta analize prin telefon.
Simin Florescu, director medical, Spitalul Victor Babeş: E vorba de o monitorizare zilnică a medicului de familie, chiar şi numai prin telefon. Este suficient! Un medic îşi dă seama imediat dacă survine o problemă / evident, că îl va trimite la spital şi noi îl vom primi.
În România, avem puţin peste 10.000 de medici de familie. Nu e clar dacă ordonanţa prevede cine va monitoriza pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie. Cel mai probabil, angajaţii din direcţiile de sănătate publică.
Ludovic Orban, premierul României: Din câte ştiu, a parcurs procedurile de avizare dar trebuie văzut în şedinţa de Guvern dacă sunt îndeplinite toate condiţiile de adoptare.
Doar că realitatea a luat-o înaintea ordonanţelor de guvern. Copleşite d enumărul mare de infectări zilnice, spitalele deja trimit acasă asimptomaticii şi bolnavii cu forme uşoare. Rămân internaţi doar cei cu forme medii, grave şi severe de COVID-19.
Ema Schweninger, reporter Observator: 23.455 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt acum în izolare la domiciliu. Iar aproape 10.000 de bolnavi de COVID-19 sunt izolaţi în centre speciale. Toţi vor trebui monitorizaţi de medicii de familie
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: La spital să vină doar cei care au nevoie de îngrijiri medicale.
Numărul cazurilor a crescut alarmant. 4902 români a fost diagnosticaţi cu covid în ultimele 24 de ore. 10.354 de pacienţi sunt internaţi acum. Şi mai sunt libere puţin peste 3.000 de paturi în spitalele COVID. Cea mai gravă situaţie e la terapie intenivă. 778 de bolnavi în stare gravă se luptă să trăiască.
La Bucureşti, Cluj şi Alba, rata de infectare a depăşit deja 3 la mie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰