Aspirina pare a fi medicamentul preferat al românilor, dar poate avea efecte grave, consumată des
Se consumă în cantităţi mari, pentru prevenirea problemelor cardiace, pentru dureri sau la un început de răceală. Mulţi ajung să ia câte o pastilă chiar zilnic. Atenţie însă, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.
Se consumă în cantităţi mari, pentru prevenirea problemelor cardiace, pentru dureri sau la un început de răceală. Mulţi ajung să ia câte o pastilă chiar zilnic. Atenţie însă, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Un nou studiu scoate la iveală urmări grave ale consumului zilnic pentru cei care sunt trecuţi de tinereţe.
Medicamentul este într-adevăr recomandat pacienţilor după un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Dar în cazul oamenilor de peste 70 de ani, cu o stare bună de sănătate, situaţia se schimbă.
Potrivit unui studiu al cercetătorilor din Statele Unite şi Australia, consumul zilnic de aspirină poate face mai mult rău. Timp de aproape cinci ani, peste 19 mii de oameni au participat la acest studiu. Jumătate dintre ei au primit zilnic o doză mică de aspirină, iar cealaltă jumătate a luat pastile cu efect placebo.
În cazul celor care au luat medicamentul s-a observat nu doar că acesta nu reduce riscul de probleme cardiace, aşa cum se credea, ci dimpotrivă. Cei care au luat aspirină erau mai predispuşi la riscul unor hemoragii la stomac sau creier.
Cercetătorii îi sfătuiesc însă pe cei care a luat o doză mică de aspirină vreme îndelungată să nu se oprească peste noapte. Pentru că şi asta ar putea provoca probleme. Cel mai bine ar fi să discute cu medicul lor înainte.
Până acum, majoritatea cercetărilor privind beneficiile aspirinei s-au făcut asupra oamenilor de vârstă mijlocie, dar ar fi existat mai multe dovezi cum că pericolul creşte pe măsură ce îmbătrânim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰