Antena Meniu Search
x

Curs valutar

AstraZeneca va testa din nou vaccinul său anti-Covid, după critici privind rezultatele deja anunțate

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford necesită "un studiu suplimentar", a indicat joi directorul general al grupului, după critici privind rezultatele anunţate.

de Iulia Iancu

la 27.11.2020 , 10:26

AstraZeneca anunţă un vaccin împotriva COVID-19 eficient 70% AstraZeneca anunţă un vaccin împotriva COVID-19 eficient 70% - Profimedia Images
  • AstraZeneca va relua testele vaccinului său anti-COVID.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

"Acum că am găsit ceea ce pare a fi o mai bună eficienţă, trebuie să o validăm, deci trebuie să facem un nou test", a declarat Pascal Soriot într-un interviu pentru agenţia Bloomberg. 

Rezultatele acestui nou studiu internaţional "ar putea fi mai rapid" de obţinut, "căci ştim că eficienţa este ridicată, aşa că vom avea nevoie de un număr mai mic de pacienţi", a precizat el.  

Potrivit acestuia, procedurile nu ar trebui să întârzie aprobarea de către cei care reglementează în Uniunea Europeană şi în Marea Britanie, dar aprobarea din partea americanilor ar putea să întârzie.                 

Articolul continuă după reclamă

Potrivit rezultatelor intermediare ale testelor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie şi în Brazilia, laboratorul britanic a anunţat luni că vaccinul său este eficient în medie de 70%.            

Însă, în spatele acestui rezultat se ascund mari discrepanţe între două protocoale diferite: eficienţa este de 90% pentru voluntari care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar de doar 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat mai mult, cu două doze complete la o lună distanţă. 

În condiţiile în care administrarea unei jumătăţi de doză a fost din cauza unei erori, ceea ce explică faptul că doar 3.000 de pacienţi au urmat protocolul, rezultatele par să arate că primă schemă de vaccinare antrenează un răspuns imunitar mai bun. Grupul căruia i-a fost administrată jumătatea de doză era limitat la perosane cu vârsta de 55 de ani, fiind excluse cele din categoriile de vârstă cele mai vulnerabile, scrie News.ro.

Prin noul studiu va fi evaluată eficienţa vaccinului pentru această doză mai redusă.            

Pentru moment, mai puţin promiţător decât cel al Pfizer/ BioNTech sau al Moderna, vaccinul AstraZeneca prezintă avantajul de a folosi o tehnologie mai tradiţională decât a celor doi concurenţi, ceea ce îl face mai puţin costisitor şi mai uşor de stocat pentru că este păstrat în frigidere şi nu la o temperatură foarte scăzută. 

Luni, AstraZeneca a anunţat că a avansat rapid cu fabricarea prevăzută a celor 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021. Comparativ, Pfizer şi partenerul său BioNTech au anunţat 1,3 miliarde de doze de acum şi până la sfârşitul anului 2021. 

Iulia Iancu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Sănătate » AstraZeneca va testa din nou vaccinul său anti-Covid, după critici privind rezultatele deja anunțate