Antena Meniu Search
x

Coronavirus: Autopsia şi rolul său-cheie în găsirea tratamentelor contra COVID-19

Autopsia pe pacienţii cu coronavirus decedaţi poate avea un rol crucial în a vedea ce efecte are COVID-19 asupra corpului uman. În Statele Unite, medicii legişti fac toate eforturile pentru a face descoperiri care să-i ajute pe cercetătorii aflaţi în cursa pentru găsirea tratamentelor adecvate care să combată COVID-19.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 22.07.2020, 21:10

Rezultatele autopsiei la pacienţii cu coronavirus pot fi foarte utile medicilor pentru a stabili tratamente eficiente contra efectelor Covid Vezi și
  • Medicii legişti îşi concentrează studiile pe efectele asupra organelor vitale.
  • Informaţiile obţinute sunt livrate comunităţii ştiinţifice.

În Seattle, la Universitatea de Medicină din statul american Washington, medicul Desiree Marshall, directorul Serviciului de Autopsie, analizează inima unei paciente cu coronavirus care a murit recent.

"Inima este puţin mărită. Se poate observa din conturul ei. În general are o formă normală. Sunt unele părţi lipsă, pentru că am luat mostre de ţesut proaspăt pentru studiile noastre. Iar apoi voi face ceea ce fac în mod obişnuit. Mai întâi mă voi uita la arterele coronariene, pentru a identifica eventuale blocaje", explică medicul reporterilor de la Associated Press.

Cum se fac studiile

Autopsiile oferă cercetătorilor oportunitatea unică pentru a afla cum afectează noul coronavirus corpul uman. O necropsie poate dezvălui care organe şi ţesuturi au fost cele mai lovite de infecţie şi poate indica dacă distrugerea provine de la virus sau de la reacţia corpului la acesta. De asemenea, poate arăta nu doar efectele bolii, ci şi ale diferitelor terapii la care a fost supus pacientul.

În studiile sale, Desiree Marshall încearcă să afle mai multe despre complicaţiile pe care COVID-19 le provoacă.

"Am auzit şi am văzut că, predominant, populaţia afectată e o parte din cea vârstnică, cea cu comorbidităţi. Dar am văzut, de asemenea, că şi pacienţii mai tineri, poate de vârstă medie, care poate că nu au aceste comorbidităţi, se confruntă, de asemenea, cu boala, în mod semnificativ", declară medicul.

Descoperirile pe care le poate face un medic legist despre efectele unei boli, până de curând necunoscute, pot fi de mare folos medicilor pentru a aplica un tratament mai eficient pacienţilor cu COVID-19.

Autopsia prevede inclusiv extragerea organelor vitale, cântărirea şi secţionarea lor pentru a fi examinate. Aceste organe sunt studiate cu ochiul liber, iar mostrele prelevate din ele sunt analizate la microscop.

Unele efecte ale COVID-19 pot fi descoperite astfel imediat, cum ar fi în cazul plămânilor fluidele şi celulele inflamatorii. Altele, precum afectarea sacilor alveolari la nivelul cărora se face transferul oxigenului în sânge şi care provoacă probleme de respiraţie pacientului, pot fi văzute prin analiza la microscop a ţesutului pulmonar.

"Nu ne uităm doar la ţesuturile pacienţilor şi la istoricul lor medical. Analizăm chiar aceşti pacienţi, de unde vin, unde au trăit, ce caracteristici au", explică Desiree Marshall.

Care sunt efectele

Legiştii au identificat prezenţa coronavirusului în plămâni, splină, rinichi, dar şi în vasele de sânge care alimentează creierul. Autopsiile au oferit dovezi, de asemenea, şi legate de faptul că infecţia COVID-19 poate provoca coagularea sângelui, care poate fi fatală mai ales dacă e prezentă în vasele de sânge conectate la plămâni. Aceste descoperiri i-au făcut pe medici să facă studii pentru a vedea dacă e nevoie de schimbarea unor proceduri, pentru a preveni coagularea sângelui.

Conform specialiștilor, printre efectele-surpriză ale coronavirusului este modul neașteptat în care se dezvoltă pneumonia severă, dar și faptul că, în ciuda pierderii mirosului, semnalată ca simptom de mulți pacienți, zonele din creier cu rol în miros sau respirație au prezentat puține caracteristici anormale.

”Pentru că virusul e atât de nou şi e necunoscut, am vrut să ne asigurăm că ceea ce descoperim din aceste autopsii poate fi împărtăşit comunităţii ştiinţifice pentru a promova tratamente şi studii aprofundate”, spune doctor Nicole Yarid, medic legist în districtul King, din statul american Washington.

Legiştii sunt convinşi că autopsiile vor dezvălui secretele acestei boli. De altfel, specialiştii spun că cea mai bună cale de a găsi metode pentru a înfrunta virusul e să-l cunoşti.

"Nu ştim multe despre acest virus. Învăţăm mult despre efectele severe ale lui. Dar ceea ce nu ştim e cum vor fi consecinţele pe termen lung, iar ceea ce facem acum ne e de mare ajutor pentru a înţelege asta", spune medicul Desiree Marshall.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Coronavirus: Autopsia şi rolul său-cheie în găsirea tratamentelor contra COVID-19