Avertisment de la dermatologi. Stresul și soarele ne distrug tenul
Anul acesta, parcă mai mult decât în alţi ani, tenul nostru este atacat şi îmbătrânit de stresul pe care îl acumulăm zi de zi. În plus, avem şi măştile care ne protejează dar ne şi provoacă neplăceri atunci când avem deja probleme dermatologice.
- Situatiile stresante din viata noastra afecteaza negativ aspectul acesteia.
- Solutia ar fi sa gestionam cu calm situatiile dificile.
Nici soarele nu este tocmai prietenos cu pielea noastră. Soluţia o găsim tot la specialişti care spun că alimentaţia şi igiena corectă ne pot salva pielea.
Perioada pe care o traversăm impune purtarea măştii de protecţie, aşa că dermatologii ne avertizează că este nevoie să acordăm mai multă atenţie pielii noastre, pentru a preveni efectele negative.
Ana Maria Oproiu, conferenţiar medicină plastică: Stresul imi stimuleaza aparitia foliculitei. Mastile si o igiena necorespunzatoare. Am o anumita toaleta a fetei dimineata, o anumita toaleta a fetei seara, obligatoriu dupa ce m-am spalat pe maini, o aplicare a unui toner pe fata si dupa aceea o crema adecvata. Una de noapte, una de zi. Imi asigura un aspect tanar, un aspect hidratat si frumos al pielii.
Soarele ne oferă acel bronz strălucitor pe care îl iubim, însă pe termen lung, efectele asupra pielii sunt dezastruoase. Dermatologii ne recomandă expunerea numai cu creme de protecţie şi ne explica ce anume ni se potriveşte.
Ana Maria Oproiu, conferenţiar medicină plastică: Daca pielea este foarte alba si este acea piele care mereu se inroseste si niciodata nu se bronzeaza, trebuie sa am un factor de protectie foarte mare. Pacientii cu pielea mai inchisa la culoare, poa' sa foloseasca o crema cu factor de protectie 30%, pentru ca ei sigur nu se vor arde.
Un alt factor dăunător pielii? Alimentaţia nesănătoasă.
Pielea este cea mai clara oglinda a starii de sanatate, astfel ca situatiile stresante din viata noastra afecteaza negativ aspectul acesteia. Solutia ar fi sa gestionam cu calm situatiile dificile dar si sa acordam o atentie mai mare alimentatiei.
Anca Alungulesei, coach nutriţionist: Fructele si legumele sunt de baza, practic ar trebui sa fie baza alimentatiei noastre, iar celelalte alimente pe care le alegem intotdeauna trebuie sa ne gandim si ce face bine pielii. Alimente bogate in antioxidanti, in vitamine, vitamina C in special, vitamina E, vitamina A, proteina de calitate, grasimi de calitate.
Ana Maria Oproiu, conferenţiar medicină plastică: Genul de mancare, genul de fast food, are un efect foarte nociv asupra pielii. Si nu numai asupra pielii, ci si asupra intregului organism, si asupra volumetriei, mai ales la nivelul fetei.
Micul dejun este momentul prielnic de a lua prima doză de nutrienţi necesari pielii.
Anca Alungulesei, coach nutriţionist: Eu am pregatit cateva fructe care mie mi se par extrem de importante si care ajuta la hidratarea si vitaminizarea pielii, avem afinele de padure si rodia. Cu ele vom prepara un smoothie pe care il putem consuma dimineata, in special pentru persoanele care nu servesc micul dejun dimineata. Banana, pentru ca este baza smoothie-ului, apa, pentru ca este pe baza de apa, o portie generoasa de afine si rodie. De asemenea, voi mai adauga si fulgi de ovaz care sunt o sursa foarte buna de fibre si de proteina. Si smoothie-ul nostru este gata!
Nu doar dermatologii, dar şi nutriţioniştii recomandă pentru sezonul cald mâncărurile uşoare precum salatele, în care să adaugăm proteină vegetală, cum ar fi năutul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰