Antena Meniu Search
x

Bilanț coronavirus în România, 5 ianuarie. Creştere alarmantă a cazurilor noi de covid, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru miercuri, 5 ianuarie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.893 cazuri de infectări cu coronavirus şi 24 de decese.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 13:35

Bilanț coronavirus în România, 5 ianuarie.
Bilanț coronavirus în România, 5 ianuarie. - Shutterstock

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.893 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 993 mai multe decât în ziua anterioară. 276 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în ședința de miercuri dimineața, prelungirea stării de alertă și modificarea măsurilor luate pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Documentul cu noile decizii poate fi consultat la finalul acestui articol.

În total, până astăzi, 5 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.821.849 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 12.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.749.204 pacienți au fost declarați vindecați.

Câte decese au fost înregistrate în România, 5 ianuarie 2022

Pe acelaşi subiect

Până astăzi, 58.896 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.01.2022 (10:00) – 05.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 30 de decese, dintre care 6 anterioare intervalului de referință, (16 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava și Municipiul București.

Dintre cele 30 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Din totalul de 30 de pacienți decedați, 24 erau nevaccinați și 6 vaccinați. Cei 6 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

Au fost raportate 6 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județul Suceava, înregistrate 2 în luna octombrie 2021 și 4 în luna noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 24 de decese.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.259, cu 56 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 409 persoane, cu 19 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 409 de pacienți internați la ATI, 34 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 88 sunt minori, 82 fiind internați în secții, cu 10 mai mult decât în ziua anterioară și 6 la ATI, cu unul mai puțin decât în ziua anterioară.

Câte teste au fost efectuate în România, 5 ianuarie 2022

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.115.268 de teste RT-PCR și 6.171.713 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.887 de teste RT-PCR (9.947 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.940 la cerere) și 43.759 de teste rapide antigenice.

Datele referitoare la persoanele confirmate cu infecție cu noul coronavirus care sunt în izolare sau în carantină vor fi transmise imediat ce vor fi disponibile.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.492 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 555 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 4 ianuarie, 740 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 300.200 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Guvernul face pregătiri pentru valul 5 de COVID

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, o şedinţă, la sediul Guvernului, pentru a analiza măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. La întâlnire au fost invitaţi să participe miniştri şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, anunţă Executivul.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată evoluția pandemiei în țară și la nivelul Uniunii Europene, fiind evidențiate o serie de măsuri avute în vedere în funcție de această situație, care să protejeze sănătatea românilor și să permită continuarea funcționării școlilor, precum și a sectoarelor economice.

Ce măsuri s-au decis în ședința de Guvern

  • Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluție de protejare a vieții și sănătății românilor față de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2. 
  • În privința situației din școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală. 

Guvernul ia în calcul șomajul tehnic, în așteptarea valului 5 - Omicron

- Pentru continuarea în bune condiții atât a funcționării serviciilor publice, cât și a activităților economice care să mențină locurile de muncă, au fost prezentate ca soluții alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic. În acest sens, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor se vor asigura că sunt pregătite resursele financiare necesare.

În vederea asigurării unui nivel cât mai ridicat de informare corectă a populației, vor fi derulate activități de comunicare si informare, alături de demersuri de combatere a dezinformării, au transmis reprezentanții Guvernului.

Peste 1.700 de cazuri noi de COVID în România, în ultimele 24 de ore

Conform datelor existente la data de 3 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.756 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 18 decese.

Un tsunami COVID traversează Europa, care a depăşit pragul de o sută de milioane de îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Numai în ultima săptămână, pe continent, au fost confirmate aproape cinci milioane de noi cazuri. În ciuda pericolului, oamenii nu mai vor restricţii. În Amsterdam au fost proteste masive faţă de noile măsuri de carantină. 

Anunţată de câteva zile, manifestaţia din Amsterdam a început la prânz în ciuda unei triple interdicţii din partea autorităţilor. Zeci de mii de oameni au protestat faţă de restricţiile impuse de autorităţi. În Olanda, restricţiile sunt în vigoare din noiembrie şi au fost înăsprite de sărbători. Toate magazinele neesenţiale au fost închise, la fel şi restaurantele, muzeele, teatrele şi cinematografele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Bilanț coronavirus în România, 5 ianuarie. Creştere alarmantă a cazurilor noi de covid, în ultimele 24 de ore