Video Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor. Medicii spun că în lunile următoare ne vom confrunta cu un record
După două săptămâni de şcoală, camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din Capitală s-au umplut. Sunt peste 200 de prezentări zilnic, iar mulţi copii sunt atât de grav încât au nevoie de internare. Medicii spun că virozele periculoase de iarnă au debutat mai devreme în acest sezon, iar cei mai afectaţi sunt cei din primul an de colectivitate.
Sezonul virozelor a început mai devreme şi a umplut spitalele din Capitală.
"În a treia săptămână a începerii școlii e săptămâna neagră pentru că se suprapun sezonul de polenuri peste virusurile de grădiniță de comunitate. Cam 10% din numărul de prezentări au reprezentat-o pacienții care nu au putut fi deloc ameliorați cu protocoale utilizate în UPU. 1 din 10 au trebuit să rămână și peste noapte pentru oxigeno-terapie și tratament pe cale intravenoasă", a declarat prof. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru.
Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor
Medicii spun că în lunile următoare ne vom confrunta cu un record de viroze respiratorii. Schimbările bruște de temperatură și mâinile murdare duc la înmulțirea cazurilor.
"A avut năsucul înfundat, mucisori, temperatura 2 3 zile. Stare de oboseală, a zăcut mai mult în pat". "Are un frate mai mare care i-a adus de la gradiniţă fel și fel de viroze și acum văd că trece mult mai ușor peste virozele astea", spun părinţii.
Unul dintre pericole este virusul sincițial respirator care afectează grav mai ales sugarii și persoanele vârstnice. Poate provoca infecții severe precum pneumonia sau bronșiolita, cu inflamarea căilor aeriene. Deocamdată nu există vaccin pentru această afecțiune.
Timpul de așteptare la camera de gardă a crescut la 3 ore pentru fiecare pacient. Zilnic sunt aproape 250 de copii cu viroze respiratorii, iar 40 dintre aceștia rămân internați în spital.
Cele mai comune simptome sunt: stări de oboseală, tuse, secreţii nazale, dureri musculare, strănut, dureri în gât, dureri de cap, febră sau nas înfundat. Medicii se tem acum şi de cazurile de gripă.
"Ieri la ora 10 dimineață aveam 10 pacienți în așteptare din toate categoriile de vârstă cu simptomatologie diversă. Încă nu a început sezonul gripal și deja au început să apară cazuri care necesită internarea și monitorizarea pacienților", a declarat Adelina Ichim, medic pediatru.
Singura soluţie, spun specialiştii, este triajul copiilor dimineaţa în şcoli şi grădiniţe. Pentru a preveni infectarea şi explozia cazurilor, părinţii trebuie să ceară ajutorul medicului de familie de la primele simptome de răceală, iar acolo unde este cazul, să ţină copiii acasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰