Antena Meniu Search
x

Cădere a burselor, după anunţul îngrijorător al şefului Moderna: Omicron ar putea fenta vaccinurile; Va dura luni până facem altele

Preţul petrolului a scăzut la cel mai mic nivel de la mijlocul lunii septembrie, iar bursele europene au fost şi ele lovite, pe fondul grijilor că varianta Omicron ar putea încetini redresarea globală, ca urmare a anunţului şefului Moderna conform căruia ar putea dura câteva luni până când vor fi dezvoltate vaccinuri specifice acestei tulpini.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 11:50

Anunţul directorului executiv al Moderna, Stephane Bancel, a aruncat bursele în aer
Anunţul directorului executiv al Moderna, Stephane Bancel, a aruncat bursele în aer - Profimedia Images

Directorul executiv al Moderna Stephane Bancel a stârnit un val de îngrijorare la nivel mondial, după ce a susţinut într-un interviu pentru Financial Times că vaccinurile existente ar putea să fie mai puţin eficiente în combaterea Omicron şi că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor produce un vaccin specific acestei variante de coronavirus. 

Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman să lupte împotriva Covid.

"Nu există nicio lume, cred, în care eficienţa să fie aceeaşi precum cea pe care o avem la Delta. Cred că va fi o scădere. Doar că nu știu cât de mare pentru că trebuie să așteptăm datele. Însă toţi oamenii de ştiinţă cu care am vorbit spun că nu e de bine", a declarat Bancel pentru Financial Times.

Ce spun alţi experţi în domeniul sănătăţii

Pe acelaşi subiect

Directorul Moderna a mai spus că, în 2022, compania sa ar putea livra între 2 şi 3 miliarde de doze de vaccin. Totuşi, spune el, ar fi periculos să schimbe toată producţia pe un ser specific-Omicron în timp ce alte variante, precum Delta, sunt încă în circulaţie.

Comentariile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care experții în domeniul sănătății publice și politicienii au încercat să adopte un ton mai optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

Luni, Scott Gottlieb, un director al Pfizer și fost comisar al Administrației americane pentru alimente și medicamente, a declarat pentru CNBC: "Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că trei doze vor asigura pacientului o protecție destul de bună împotriva acestei variante". 

Joe Biden, președintele SUA, a declarat ulterior că Omicron este "un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică", adăugând că experții medicali guvernamentali "consideră că vaccinurile vor continua să ofere un anumit grad de protecție împotriva cazurilor grave".

Cutremur pe burse

Predicțiile șefului Moderna au zdruncinat marți investitorii din Asia, acțiunile și contractele futures pe acțiuni scăzând, iar prețul țițeiului pierzând teren.

În Japonia, indicele de referință Nikkei 225 a înregistrat o pierdere de până la 1,1% în urma raportului FT. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,3 procente. Contractele futures S&P 500 au pierdut câștigurile inițiale pentru ca acțiunile americane să scadă cu aproape 1%, în timp ce indicele FTSE 100 urma să piardă 1,2% la deschiderea ședinței de la Londra.

Îngrijorările legate de variantă au determinat traderii să caute siguranță în obligațiuni, împingând randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani în scădere cu 0,05 puncte procentuale, în timp ce pe piețele de mărfuri, țițeiul Brent, referința internațională a petrolului, a scăzut cu aproape 2 procente, la 72,04 dolari pe baril.

"Ceea ce a început ca o seară liniştită a fost dată peste cap de declaraţiile şefului Moderna, care contrazic remarcile făcute de Asociaţia Medicală din Africa de Sud care vorbea de simptomele minore cauzate de Omicron. Este un semn de inconstanţă, iar asta face pieţele să reacţioneze", spune Elsa Lignos de la RBC Capital Markets. 

Interviul cauzează îngrijorări spune şi Mohit Kumar, de la banca de investiţii Jefferies. "Comentariile probabil reflectă realitatea situaţie actuale şi incertitudinea din jurul Omicron. Ar trebui să avem mai multă claritate în câteva săptămâni, însă pieţele vor rămâne expuse riscului până atunci", spune acesta. 

Când vom avea un vaccin specific pentru varianta Omicron

Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc în mod specific varianta Omicron a noului coronavirus şi care vor fi produse dacă se va dovedi că serurile lor actuale nu sunt eficiente împotriva acestei noi variante, despre care Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că prezintă un "risc foarte ridicat".

"[Moderna] și Pfizer nu pot obține un miliard de doze săptămâna viitoare. Matematica nu funcționează. Dar am putea obține miliardul de doze până la vară? Sigur", a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea produce un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.

BioNTech a anunțat, luni, că lucrează deja la un vaccin „adaptat” pentru a combate varianta Omicron și că, de asemenea, continuă să testeze cât de bine funcționează vaccinul său anti-Covid existent pe piață împotriva noii variante de coronavirus. 

Compania care produce vaccinul rusesc Sputnik a transmis la rândul ei că şi-ar putea adapta în 45 de zile vaccinul, susţinând însă că şi serul ei actual ar putea rămâne eficient împotriva noii variante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Cădere a burselor, după anunţul îngrijorător al şefului Moderna: Omicron ar putea fenta vaccinurile; Va dura luni până facem altele