Căminele pentru bătrâni, incubatoare pentru COVID-19
Cei mai vulnerabili în faţa coronavirusului sunt vârstincii. În Europa, jumătate din decesele provocate de COVID-19 au fost raportate în centrele de îngrijire a bătrânilor. La noi în ţară, sunt deja mai multe cămine-focar. Autorităţile din unele judeţe au început să-i testeze în masă pe asistenţii sociali.
- Cea mai gravă situație e la Galați.
- 44 de vârstnici cu coronavirus în Hunedoara.
Sute de bătrâni internaţi în cămine din toată ţara sunt infectaţi cu coronavirus. În şapte judeţe există cămine-focar.
Situaţia cea mai gravă este la Galaţi, unde 108 bătrâni s-au îmbolnăvit, iar 21 au murit. În Hunedoara, 44 de vârstnici au fost depistaţi pozitiv, în Dâmboviţa - 32, iar în Vrancea, 25 Virusul a ajuns şi în centre de bătrâni din Arad, Braşov şi Botoşani.
Îngrijorător este că, de multe ori, chiar angajaţii au dus virusul în cămine. La centrul Sfântul Ilie din Galaţi, pacientul zero a fost proprietara. Nu a ştiut că este bolnavă şi, până să fie testată, a continuat să meargă la azil. Efectul a fost în lanţ. 21 de bătrâni au murit, iar 85 sunt acum trataţi în spital pentru coronavirus.
Carmen Şerbănescu, manager spital CFR Galaţi: Au venit nehrăniţi, au venit neîngrijiţi, pentru că personalul de acolo era insuficient, iar în ultimele zile începuseră şi ei să fie testaţi pozitivi şi nu mai erau prezenţi la serviciu, ci internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase.
În toată Europa, vârstnicii din cămine sunt cei mai afectaţi de coronavirus. Procentul de decese în aziluri din ţări precum Italia, Spania, Franţa, Irlanda şi Belgia este între 42% şi 57%.
Dr. Hans Kluge, Director regional OMS pentru Europa: Potrivit datelor estimate ale statelor din Europa, aproape jumătate din cei care au fost ucişi de COVID-19 erau rezidenţi ai căminelor de bătrâni. Aceasta este o tragedie umană de proporţii inimaginabile.
Specialiştii OMS recomandă creşterea capacităţii de testare în cămine. În sectorul 1 al Capitalei, s-au recoltat deja probe de la aproximativ 600 de asistenţi sociali.
Daniel Tudorache, Primar Sector 1 București: Oamenii aşteaptă, nu intră în schimb până nu le dăm ok-ul că sunt negativi. Aici sunt undeva la 270 , la Străuleşti undeva 100, mai avem şi copii care sunt în grija noastră, a statului. la finalul stării de urgenţă vor fi testaţi toţi bătrânii.
Toma Mitica, îngrijitoare: Am fost testată, sunt negativ, intru în tură de azi până pe 9 mai. Ne-am făcut bagajele înainte cu 2 zile cu absolut totul.
Aproape 72% dintre decesele din ţara noastră au fost la persoane cu vârste de peste 60 de ani, potrivit Institutului Naţional pentru Sănătate Publică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰