Antena Meniu Search
x

Video Care sunt șansele ca România să vaccineze 60% din populație până în august și să renunțe complet la masca de protecție

Fără mască pe plajă de la 1 iunie. Iar de la 1 august scăpăm de tot de ea. E promisiunea făcută de Florin Cîţu. Cu o condiţie, să ne vaccinăm. Să atingem pragul de cinci milioane de vaccinaţi la sfârşitul lunii şi până în august să avem 60% din populaţia eligibilă imunizată.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 04.05.2021, 19:31

Vezi și
  • Vaccinarea a 60% din populație până în august, o performanţă greu de atins. Mai ales că vaccinarea la medicii de familie a început cu un eşec

Oameni pe litoral, plimbându-se cu masca la gură. Imagini care ar putea deveni istorie peste mai puţin de o lună. Ne vom putea bucura, din nou, de briza mării şi de soarele fierbinte fără mască. Cu o condiţie: 

Florin Cîţu, premierul României: Dacă atingem acele cinci milioane la 1 iunie.

Reporter: Cinci milioane imunizate cu ambele doze? 

Florin Cîţu, premierul României: Cinci milioane de persoane vaccinate. Vom putea sta fără mască pe plajă, dar va exista distanţare. 

Şi mai are un vis premierul. 

Florin Cîţu, premierul României: Aș vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțarea la purtatul măștii. În Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape. 

Nu ar fi singura libertate recâştigată. 

Florin Cîţu, premierul României: Restaurante care pot să ajungă cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate, la interior, sau hoteluri la mare cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate. 

Cei vaccinați vor putea merge la petreceri, nunţi şi botezuri

Ne-a luat patru luni să vaccinăm cu o singură doză aproape trei milioane şi jumătate de români şi complet peste două milioane.  Iar acum, în 27 de zile, Florin Cîţu vrea să imunizăm peste un milion şi jumătate de români. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Eu sper, dar campania de vaccinare nu e o...problemă de matematică.

Reporter: Şi dacă nu atingem ţinta?

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Mergem mai departe. Nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide. Sunt estimări.

Iar ca visele oficialilor să devină realitate, vaccinarea ar trebui să meargă strună. Ori asta nu se întâmplă. Era programat ca de azi medicii de familie să vaccineze la ei în cabinete. Doar că:

Raluca Zoiţanu, medic de familie: Aştept încă să primesc vaccinul şi o parte din materialele promise, acel stilou cu adrenalină şi seriginile şi acele speciale.

Şi nu e singura problemă.

Raluca Zoiţanu, medic de familie: Am primit contul şi parola la registrul de vaccinare, dar este o eroare, momentan nu funcţionează.

Probleme la vaccinarea în cabintele medicilor de familie

Ieri, secretarul de stat Andrei Baciu promitea că de azi vor fi peste trei mii de fluxuri noi de vaccinare doar în cabinetele medicilor de familie, cu vaccin Johnson & Johnson, inclusiv în rural, unde numărul de imunizaţi e încă foarte mic. Dacă ne uităm la ratele de vaccinare vedem că fruntaşe sunt judeţele prospere, în timp ce în zonele slab dezvoltate imunizarea e mult sub media naţională. Teoretic, peste 12.000 de doze au ajuns în 11 judeţe. Practic, la ora 14.00, erau abia 17 oameni vaccinaţi de medicii de familie. 

Raluca Zoiţanu, medic de familie: Colegii ori au primit dozele, dar nu au primit materialele.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Nu am reușit demararea acestei etape cu toți medicii de familie.

Sătui să tot sune la medicii de familie, oamenii au profitat că de azi se pot imuniza şi în centrele militare fără programare. Teoretic, 120.000 de oameni ar putea fi vaccinaţi zilnic. În ultimele 7 zile am avut o medie de circa 70.000 de oameni pe zi. Dacă s-ar menţine, deadline-ul impus de Florin Cîţu ar putea fi atins. 

De vineri e liber la vaccinare în toate centrele din ţară fără programare, dar cu bon de ordine. Persoanele peste 60 de ani au prioritate toată ziua. Ceilalţi pot merge între orele 14 şi 20. 

Situaţie vaccinare / 7 zile 

3 mai - 64,767

2 mai - 41,273

1 mai - 60,017

30 aprilie - 78,612

29 aprilie - 80,391

28 aprilie - 83,790

27 aprilie -  84,647 

Total: 493,457

Medie/7 zile: 70,493

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Care sunt șansele ca România să vaccineze 60% din populație până în august și să renunțe complet la masca de protecție