Antena Meniu Search
x

Cartofii românești, mai puțini și tot mai scumpi

Anul acesta ne aşteaptă o criză a cartofului românesc. Un kilogram se vinde chiar şi cu patru lei în magazine. Acolo unde se mai găseşte, pentru că tarabele sunt pline de soiuri de import.

de Redactia Observator

la 13.03.2019, 00:22

Vezi și

Anul acesta ne aşteaptă o criză a cartofului românesc. Un kilogram se vinde chiar şi cu patru lei în magazine. Acolo unde se mai găseşte, pentru că tarabele sunt pline de soiuri de import. Cartofii autohtoni sunt de la un an la altul mai rari şi mai scumpi, din cauza secetei. Dar şi pentru că importăm tot mai mult seminţe de la străini: 147 de mii de tone doar anul trecut. 

Preţurile au crescut în ultimul an cu aproape 4%, o arată ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Mai scumpi de la o lună la alta, cartofii româneşti au început să devină un lux. Sunt pe cale de dispariţie în marile magazine. 

Și în piețele din Capitală abia se găsesc câţiva comercianți care au pe tarabe cartofi românști. 

Iar producătorii dn Lunguleţu, comună faimoasă pentru producţia de cartofi, avertizează că şi următoarea recoltă va fi slabă. Iar ei riscă să nu-şi recupereze nici măcar investiţia. 

Dar, până la pieţele din Bucureşti, preţul se dublează. 

Faţă de finalul lui 2018, cel mai mult s-au scumpit legumele, conservele, ouăle şi pâinea. Majorări  s-au înregistrat şi la combustibili, tutun, medicamente, cărţi, dar şi la energie termică şi salubritate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Cartofii românești, mai puțini și tot mai scumpi