Video Ce este boala ficatului gras şi de ce apare tot mai frecvent în rândul tinerilor
Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun ce probleme de sănătate ai! Steatoza hepatică non-alcoolică este un diagnostic tot mai frecvent în rândul tinerilor. Obiceiurile alimentare nesănătoase sau stresul sunt doar două din cauzele acestei boli.
Ai observat că ți s-a lățit talia, deși greutatea n-a crescut prea mult? Sau ai un stil de viață tot mai sedentar? Poate fi un semnal de alarmă pentru ficatul gras metabolic, cunoscut acum sub numele de MASLD, o afecțiune tot mai frecventă, care nu are legătură cu consumul de alcool, dar este strâns legată de alimentație, sedentarism și stres cronic.
Vestea bună? Cu cinci pași simpli, susținuți științific, această afecțiune poate fi încetinită, oprită sau chiar inversată. MASLD – Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease – afectează 1 din 3 adulți. Ficatul gras este rar întâlnit la persoanele active și slabe, dar foarte des la cei cu obezitate centrală.
Ce poți face concret? Cei 5 pași esențiali MASLD – boala ficatului gras – nu este o condamnare, ci un semnal de alarmă. Corpul tău are o capacitate incredibilă de regenerare, iar ficatul răspunde rapid la schimbările de stil de viață. Ai grijă de ficatul tău – nu ai altul de rezervă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰