Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid-19
Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid-19. Cazurile de COVID s-au dublat de la o săptămână la alta. Numai în ultimele şapte zile s-au înregistrat 8.000 de îmbolnăviri, iar Ministrul Sănătăţii crede că vârful unui nou val va fi atins în august atunci când vom înregistra 10 mii de cazuri pe zi.
Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid-19. Momentan nu există protecție împotriva noilor variante ale Omicron. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioasă. Companiile farmaceutice cercetează noi vaccinuri adaptate la subtipuri.
Noua variantă Omicron se răspândește cu rapiditate. În România, numărul cazurilor se dublează în fiecare săptămână. Şi în Germania numărul cazurilor s-a dublat, în timp ce în Portugalia, ţara în care 87,2% din populație a beneficiat de imunizarea de bază, numărul de pacienți cu Covid internați în spitale a crescut din nou, la fel ca și mortalitatea. Incidența pe șapte zile a crescut de patru ori de la jumătatea lunii aprilie și se apropie de 1.500.
În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție.
Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud
- Valul 6 COVID, adus de Omicron şi pentru care nu există vaccin, ar putea aduce din nou restricţii. Oficialii...
- Jurma anunţă o nouă variantă Omicron în România: "O veste proastă pe care speram să nu o auzim până în...
- Moderna anunţă rezultate preliminare bune ale vaccinului "bivalent" împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2
Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2. Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta.
Ce știm până acum despre aceste două mutații ale Omicron
Potrivit specialiştilor OMS, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific ”pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu se știu aceste lucruri în acest moment”.
Ministerul Sănătăţii recomandă purtarea măştii în transportul public în comun
Autorităţile sanitare ne recomandă să revenim la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, în universități şi în after school-uri. Şi mijloacele de transport în comun sunt vizate. Masca nu poate fi impusă obligatoriu pentru că această măsură se poate lua doar dacă se decretează din nou stare de urgenţă sau de alertă. Doar pentru spitale, clinici şi cabinete medicale există o lege care permite asta.
În ultima săptămână s-au înregistrat peste 7.700 cazuri noi
900 de români sunt internaţi cu COVID. Cei mai mulţi sunt copii. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat peste 7.700 cazuri noi.
Adrain Marinescu, medic infecţionist: Ne apropiem de 200 de pacienţi, sunt forme uşoare sau forme medii. Copiii mici chiar dacă fac forme uşoare ei trebuie să fie sub observaţie, au nevoie să fie internaţi pentru o scurtă perioadă de timp. Cel puţin jumătate sunt copii şi vorbim inclusiv de sugari care au câteva luni.
Infecția și vaccinarea anterioară nu asigură o protecție suficientă
Cei care au fost deja infectați cu Omicron probabil că nu sunt protejați împotriva noilor subtipuri, relevă datele inițiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5. În cazul în care infecția inițială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecția este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel și protecția.
Cu valul şase se confruntă multe alte ţări, Franţa şi Italia au peste 70.000 de cazuri, iar Grecia destinaţie de vacanţă pentru mulţi români 14 mii de îmbolnăviri pe zi. în Israel sunt 10 mii de cazuri pe zi ia autorităţile iau primele măsuri: oricine intră în ţară trebuie să şi facă un test PCR dacă în primele 10 zile manifestă unul din simptomele COVID.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰