Video Cel mai mare spital de neurochirurgie din ţară, nevoit să funcţioneze cu 300 de lei. Plăţile din sănătate vor fi oprite, anunţă casele de asigurări
Spitalele din Capitală au ajuns la fundul sacului. Nu mai au bani de medicamente, materiale sanitare şi salarii. Unele funcţionează pe datorii şi speră că vor primi fonduri de la Guvern. Criza riscă să se acutizeze, după ce angajaţii caselor de asigurări de sănătate ameninţă că vor sista şi puţinele plăţi pe care le mai fac.
Criza din sistemul de sănătate din România a ajuns la un nivel fără precedent în ultimii ani.
Pacienţii nu pot fi operaţi, din cauza lipsei de medicamente şi materiale sanitare
Vasile Barbu, asociaţie pacienţi: Pacienţii ne spun că au fost amânate intervenţii medicale pentru că nu au materiale sanitare sau nu au anumite tipuri de medicamente, nu au stocuri, sunt nevoite să comande medicamente sau materiale sanitare pe zile, adică în fiecare zi şi pe datorie. Orice întârziere în actul medical produce daune pacientului de multe ori cu risc vital.
Cel mai mare spital de neurochirurgie din ţară, Bagadasar Arseni, este deja în colaps. Asta după ce pentru luna noiembrie are doar 3 milioane de lei alocaţi, iar pentru decembrie nu mai mult de 300 de lei.
- Risc de blocaj în spitale. Apel disperat al medicilor, care spun că spitalele vor intra în colaps, avertizează...
- O problemă tehnică a "îmbolnăvit" sistemul medical, deşi s-au dat sute de milioane de euro. Bolnavii şi medicii...
- Cât costă asigurarea de sănătate pe lună în 2023. Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri...
Andi Nodiţ, manager Spitalul Bagdasar Arseni: Din perspectiva unui spital nu se poate face absolut nimic cu 300 de lei, tocmai vă spuneam că nu am ce să fac cu 3 milioane, aceste contracte noi le realizăm, pe care Casa trebuie să le plătească conform legii, reprezintă cheltuieli. Înseamnă blocaje, imposibilitatea de funcţionare. Salariile se vor plăti doar la nivel de rest de plată.
Personalul din spitale e plătit cu banii pentru medicamente
Şi la Institutul Marius Nasta sunt probleme. Medicii sunt la un pas să nu-şi primească salariile în această lună, deşi conducerea a luat din banii de medicamente pentru a-şi păstra personalul.
Beatrice Mahler, manager Instit Marius Nasta: Vom intra în imposibilitatea de plată. Ştiu cât de greu este să fii în faţa unui pacient, să ştii ce ai de făcut, să ştii că ai nevoie de materiale sau de medicamente care sunt mult mai bune şi nu le ai în acel moment şi să te uiţi în ochii lui şi să nu ştii cum să-i răspunzi la întrebare.Tot sistemul medical este la noi în ţară cam la pământ. Diferenţa este ca de aici la Dumnezeu între sistemul nostru şi sistemele care funcţionează afară.
Din acest motiv, cei care îşi permit aleg sistemul sanitar privat.
Criza din sănătate riscă sa ia o şi mai mare amploare
Andreea Petrescu, reporter Observator: Angajaţii caselor de asigurări de sănătate din ţară spun că începând de săptămâna viitoare vor sista plăţile către spitale, dar şi către ceilalţi furnizori de servicii medicale.
Problemele în sistemul de sănătate au început încă din vară, atunci când spitalele au început să primească tot mai puţini bani. Şi la decontarea medicamentelor sunt întârzieri la plată. Restanţele statului către farmacii depăşesc două luni. Ministerul Sănătăţii a semnat un memorandum pentru credite bugetare şi de angajament, dar banii vor veni doar pentru luna noiembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰