Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât costă asigurarea de sănătate pe lună în 2023. Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri contribuţia la CNAS

Românii care nu au venituri fiscalizate au totuşi posibilitatea să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, urmând să achite contribuţia din propriul buzunar.

de Redactia Observator

la 25.07.2023 , 17:33

Românii care nu au venituri fiscalizate pot să plătească din propriul buzunar asigurarea de sănătate Românii care nu au venituri fiscalizate pot să plătească din propriul buzunar asigurarea de sănătate - Profimedia
  • Românii care nu au venituri fiscalizate pot achita 1.800 de lei pe an pentru a fi asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Vorbim aici despre românii care nu au un contract de muncă, dar totuşi obţin venituri din alte activităţi şi, nu în ultimul rând, trebuie precizat că nici nu se încadrează în categoria celor scutiţi de la plata CASS.

Conform specialiştilor, cei care nu au venituri fiscalizate, dar totuşi vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au de completat o declaraţie unică, reglementată printr-un ordin al preşedintelui ANAF, şi au de achitat 1.800 de lei.

În contul banilor respectivi, cei care plătesc sunt, practic, asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru o perioadă de 12 luni. Conform economica.net, s-a ajuns la suma de 1.800 de lei astfel - "suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 3.000 de lei, conform HG 1.447 din 2022".

Articolul continuă după reclamă

Cât costă o asigurare de sănătate privată în 2023 şi care sunt avantajele

Pe acelaşi subiect

Cei care nu au venituri fiscalizate şi, totuşi, nu vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin plată din propriul buzunar, au la dispoziţie posibilitatea de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate privată. 

Condiţiile în care se încheie o poliţă de asigurare de sănătate privată diferă de la o firmă la alta. Există firme de specialitate care oferă asigurări de sănătate privată şi la un cost de 5 lei pe zi, însă în aceste cazuri există pericolul ca serviciile primite să fie limitate. Evident, cu cât pachetul este mai costisitor, serviciile sunt mai ample şi de calitate.

Specialiştii sunt de părere, totuşi, că "o asigurare privată de sănătate te ajută să economisești bani și să gestionezi mai ușor problemele medicale însoțite de costuri ridicate".

În cele mai multe cazuri este de dorit ca românii să aibă o asigurare privată de sănătate pe lângă asigurarea socială de la stat. Asta poate însemna o reducere semnificativă a costurilor, dar şi posibilitatea de a beneficia de tratamente mai complexe.

Pe de altă parte, se ştie că mulţi dintre românii care lucrează în mediul privat beneficiază de susţinere din partea angajatorului, multe firme având încheiate contracte de colaborare cu clinici private.

Specialiştii recomandă ca, în cazul în care avem posibilitatea, să ne blindăm cu documente când vine vorba de sănătatea noastră, inclusiv să încheiem poliţe private sau să semnăm contracte cu firme care oferă servicii private de sănătate.

Astfel se poate câştiga inclusiv timp, pentru că se ştie că firmele care oferă servicii private de sănătate au condiţii avantajoase pentru clienţii care încheie direct contracte cu ele.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Sănătate » Cât costă asigurarea de sănătate pe lună în 2023. Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri contribuţia la CNAS