Antena Meniu Search
x

Video Certificatul de vaccinare ar putea aduce privilegii: tratament special la restaurant, uşi deschise la dentist sau la concerte

Viaţa celor 500.000 de români vaccinaţi cu ambele doze, câţi vor fi în această săptămână, va avea câteva privilegii. La restaurant, la dentist sau la concerte, cei mai imuni dintre noi vor avea parte de facilităţi şi uşi deschise. La nivel european, sunt discuţii despre un document universal, care să ateste vaccinarea. E discriminare sau nu pentru cei care refuză vaccinul?

de Bogdan Ocnaru

la 15.02.2021, 21:25

Vezi și
  • Cei vaccinaţi vor avea parte de beneficii la restaurant sau stomatolog
  • Mai multe ţări susţin ideea introducerii unui paşaport de vaccinare

Viaţa după rapel are semne bune. Antreprenorii din Horeca au anunţat deja că vor oferi tratament special celor care şi-au administrat serul. La Braşov, proprietarii localurilor din centrul vechi continuă să dea reduceri celor care au adeverinţa de vaccinare. 

Cristian Macedonschi, preşedintele Asociaţiei Smart City: E o siguranţă în plus. Cei 10% nu sunt o pierdere pentru noi, poate nici un discount extraordinar pentru cei care vin, dar este un fel de a zice mulţumesc celor care sunt responsabili. 

Oana, reprezentant restaurant: Cu buletinul de vaccinare şi buletinul. Pentru aniversări este, de fapt, acestă ofertă. Primesc un voucher de 50 de lei pentru fiecare invitat la o masă de 4 persoane. 

Şi stomatologii recunosc că stau mai liniştiţi dacă pe scaun li se aşează pacienţi vaccinaţi. 

Cristian Irimia, medic stomatolog: Da, există posibilitatea apariţiei unui confort psihic, dar mai degrabă e pentru pacient acel confort psihic. În clinicile noastre sunt foarte mulţi angajaţi care s-au vaccinat. 

Cum mare parte din personalul medical e vaccinat, unele clinici private au eliminat deja testarea pacienţilor care vin la consultaţii. Şi, potrivit surselor Observator, pregătesc şi alte beneficii la finalul etapei a treia de vaccinare. 

Testul Covid sau vaccinul ar putea fi biletul de intrare şi la ediţia aniversară a festivalului George Enescu din acest an. Doar că, tratamentul preferenţial pentru vaccinaţi şi eventualele restricţii la evenimente publice pentru cei care vor refuza imunizarea pot duce la o formă de discriminare. 

Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD: Orice astfel de condiţionare, limitare, care ating drepturi fundamentale, trebuie să fie justificate de un scop legitim. Scopul legitim poate fi cel ce ţine de asigurarea sănătăţii publice. 

''Se spune că e antidemocratic. Eu cred ca e democratic pentru că dacă-l îmbolnăvesc şi pe altul...până acolo merge democraţia şi libertatea.''

''Nu cred ca ar trebui să fie obligatoriu, poate mai mult investit în ceea ce înseamnă coştientizare.''

Paşaport de vaccinare: privilegii sau discriminare

Mai multe ţări susţin ideea introducerii unui paşaport de vaccinare. Documentul ar putea aduce privilegii turiştilor, dar şi restricţii celor care nu îl au, inclusiv localnicilor. Cipru şi Israel au anunţat deja că cetăţenii lor nu vor mai fi obligaţi la carantină, dacă prezintă dovada vaccinării. 

Lars Ramme, ministrul danez al Turismului: Suntem optimişti că vom avea o vară plină de bucurii, cu meciuri de fotbal, muzică. 

România e printre primele ţări din lume care a anunţat că persoanele vaccinate cu rapel nu vor mai fi obligate să stea în carantină la intrarea în ţară. Dar un document internaţional de vaccinare nu intră în calcul deocamdată. 

Florin Cîţu, premierul României: În România nu luăm în considerare aşa ceva. Nici paşaport nici certificat? Nu luăm în considerare aşa ceva. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Certificatul de vaccinare ar putea aduce privilegii: tratament special la restaurant, uşi deschise la dentist sau la concerte