Antena Meniu Search
x

Coronavirus 16 aprilie. 392 de decese și 7707 de cazuri confirmate în România

Coronavirus 16 aprilie. România înregistra 392 de decese, dintre pacienții infectați cu covid-19. Numărul total al persoanelor confirmate ca fiind infectate este de 7707.

de Redactia Observator

la 16.04.2020, 23:06

Un medic cu mască de protecție și vizieră
România raporta pe 16 aprilie 2020 372 decese - Profimedia
  • România anunța pe 16 aprilie 392 de decese, dintre pacienții cu covid-19
  • Ministrul Vela a schimbat regulile pentru credincioși, de Paște.

Ce știm până acum:

-România înregistrează 392 de decese și 7.707 de cazuri

-Ministrul Vela a schimbat regulile, de Paște

-Ministrul Cîțu a anunțat rectificare bugetară

-Președintele Iohannis a prelungit Starea de Urgență

23.05: A fost confirmat încă un caz de infectare cu noul coronavirus la un angajat al Ministerului Justiției. Cinci angajați din minister au fost confirmați până acum ca fiind infectați cu noul coronavirus.

21.04: 753 de francezi au murit din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Franța a ajuns la 17.920.

20.36: 525 de italieni au murit din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Italia a ajuns la 22.170. Au fost 1.189 de infectări noi, ceva mai multe decât în cursul zilei de miercuri, 1.127, însă cu mult sub cifrele înregistrate în vârful pandemiei.

19.19: Într-o intervenție în exclusivitate la Observator, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a transmis următoarele mesaje:

- Nerespectarea va însemna în 14 zile un impact major. Este clar, dacă oamenii s-au relaxat, merg acasă, poate că sunt unii asimptomatici și infectează pe alții, dacă au bătrâni. Pot să apară și decese în următoarele 14 zile. Am insistat, insistăm, insist personal să respecte recomandările și să evite ieșirile nejustificate. Problema nu s-a terminat, suntem în mijlocul ei. Fie o ia spre stabilizare și o scădere a numărului, fie o ia în sus și începe să crească numărul cazurilor din cauza noastră, că nu am respectat măsurile. Vârful poate să se mute către o altă perioada, să se ducă către iunie, o altă luna, și să crească foarte mult numărul cazurilor. Trebuie să fim foarte atenți, nu este o glumă. Spunem stați acasă că e ceva serios. Nu are nimeni interesul în a bloca cumpărăturile, economia, pe partea de consum sau servicii. Nimeni nu are acest interes. Există o urgență medicală și această urgență ne impune niște reguli.

- Să aibă sărbători fericite așa cum vor anul viitor, anul acesta stăm acasă. Să nu primească vizitatori, fără vizite, în familie, cât mai puțin expuse peroanele vulnerabile, altfel la anul în loc să sarbatoarească își vor aduce aminte de cei decedați. Treaba asta nu e deloc simplă. Acum stăm acasă, că la anul să fim cu toții împreună. Acum ne batem joc de recomandări, la anul s-ar putea să nu fim deloc cu toți împreună. Mesajul să-l ia direct așa cum îl spun, este o treabă foarte serioasă respectarea recomandărilor. Au un singur interes, răspândirea limitării virusului. Să sărbătorească acasă, știu că nu este cum s-a obișnuit lumea. Anul acesta facem sacrificii, anul viitor vom fi din nou la normalitate și din nou împreună.

19.04: Elveția, țară cu peste 1.200 de decese și 26.267 de infectări cu noul coronavirus, a anunțat o relaxare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei.

Ora 18.00- Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, susține o declarație de presă:

- Dragi români, fac din nou apel al dumneavoastră să respectaţi prevederile Ordonanţei Militare date până în prezent, inclusiv a recomandărilor primite de Biserica Ortodoxă Română. Evitaţi aglomerările, interacţiunea cu alte persoane, nu mergeţi în vizite şi nu primiţi oaspeţi de Sfânta Sărbătoare a Paştelui.

- Sunt conştient că este greu, motiv pentru care am şi ajuns la un acord cu BOR pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toţi românii care îşi doresc asta. Sunt încrezător că, cu înţelegere şi înţelepciune vom trece peste această perioadă. Starea de Urgenţă a fost prelungită, acest lucru era imperios necesar. Avem, indiferent de religia noastră, orientarea politică, un duşman comun: noul tip de coronavirus. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne şi instituţiile partenere nu se relaxează în această perioadă. Zilnic vor fi poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, militari, poliţişti locali şi toţi angajaţii instituţiilor partenere în această perioadă. 

- Pentru a face un nou pas, ca să prevenim eficient răspândirea noului tip de coroanvirus şia  reglementa unele prevederi, astăzi am semnat şi dat spre aprobare Ordonanţa Militară nr. 9. Am prelungit suspendarea zborurilor în şi dinspre România cu Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUa, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franţa şi Germania. Aşa cum ştiţi ele au fost suspendate în Ordonanţele anterioare, iar prin această Ordonanţă, termenul de 14 zile astăzi este prelungit proporţional pentru fiecare ţară.

- O altă reglementare este excepţia la normele de izolare pentru navigatori. Dacă ei nu prezintă simptome Covid-19, toate echipajele de la bordul navelor fluviale sau amritime împlinesc aceleaşi condiţii ca şi şoferii de la camioanele de marfă sau echipajele de la avioane.

- O altă prevedere importantă este legată de lucrătorii transfrontalieri, care muncesc în zona de frontieră cu Bulgaria, pe o rază de 30 de km de o parte şi de alta a graniţei, lucrători transfrontalieri care sunt şi ei exceptaţi de la izolare dacă nu prezintă simptome Covid-19. 

- A fost un alt punct important în analiză, în cadrul evaluării în Comitetul National pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi în analizele propuse de Ministerul Agriculturii cu privire la pieţe. Ele rămân deschise şi în această perioadă în baza actelor normative care reglează funcţionarea lor, cu condiţia respectării tuturor reglementărilor OM. Aici fac apel la managerii acestor pieţe, să fie foarte atenţi, nu doar la itnrarea în piaţă şi să evite aglomeraţiile şi în interiorul pieţei, altfel riscă închiderea respectivei pieţe. 

- În final, un alt punct important se referă la interzicerea exportului de grâu şi alte produse derivate, itnerzicere care a fost precizată şi impusă în Ordonanţa Militară anterioară. Prina ceastă Ordonanţă, articolele care interzic acest export îşi încetează aplicabilitatea pentru ca în urma discuţiilor purtate la nivel guvernamental cu comercianţii s-a reuşit perspectiva şi s-a clarificat achiziţia necesară pentru completarea rezervei de Stat. Astfel încât, un subiect important, securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă. Tot ce a fost interzis la export pentru a gândi şi administra aceste rezerve şi a achiziţiona cele necesare pentru securitatea alimentară a României fiind deja rezolvat. Din acest moment anunţ producătorii şi comercianţii că nu mai e interzis acest export.

- În încheiere, le mulţumesc celor din Diaspora pentru că au înţeles că aceste sărbători la distanţă reprezintă de fapt, iubirea şi grija faţă de cei dragi. Aş dori să le precizez că, venind în ţară, celor care totuşi vin, sunt în situaţia care ne obligă să aplicăm prevederile Ordonanţei Militare anterioare ceea ce înseamnă că vor sta în locuri de carantină.

- Am spus asta pentru a clarifica ceea ce a apărut în spaţiul public cu privire la Ordinul Ministrului Sănătăţii şi od ecizie a comandantului acţiunii care prevedeeau unele condiţii de carantinare. Vreau să vă anunţ că în această zi avem disponibile încă 13.254 de locuri în carantină. Aşadar, cei care au crezut că nu se mai aplică o carantină în zone special amenajate pentru această destinaţie, pentru a le clarifica această informaţie, precizez că respectivul ordin al comandantului şi Ministrul Sănătăţii se referă la definiţia izolării care are mai multe etape: în zona instituţionalizată, dacă prefecţii nu mai au locuri pot rechiziţiona spaţii pentru a oferi locuri de cazare sau pot apela la colegii din judeţele vecine pentru a carantina cetăţeni dintr-un judeţ în altul.

- Carantina la domiciliu e aplicabilă doar în ultima fază, situaţie în care nu este acum Romînia. Cei care au perceput că pot veni de Paşte acasă, că vor sta în izolare la domiciliu, au perceput într-un mod eronat. Azi România are avantajul că nu e la nivelul, la cazuistica înregistrată în alte state şi încă avem spaţii de carantinare.

-Vă doresc multă multă sănătate, în numele meu şi al tuturor colegilor din Ministerul Afacerilor Interne. Dumnezeu să binecuvânteze România şi vă doresc tuturor sărbători liniştite.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 17.40- Autoritățile din Marea Britanie au raportat 861 de decese survenite în ultimele 24 de ore la pacienți infectați cu noul coronavirus. 740 de pacienți infectați cu noul coronavirus au murit în Anglia, în ultimele 24 de ore, restul deceselor fiind consemnate în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. S-a ajuns la un total de 13.729 de decese provocate de coronavirus în Marea Britanie. Din acest punct de vedere, Marea Britanie este pe locul cinci în topul celor mai afectate țări din lume, după Statele Unite ale Americii, Italia, Spania și Franța.

Ora 17.20- Autoritățile din Spania au anunțat, joi, încă 551 de decese între pacienții infectați cu noul coronavirus, informează Reuters. Numărul morților a depășit 19.000. Fernando Simon, șeful Centrului de Coordonare a Urgențelor din Sănătate, a transmis că numărul deceselor a crescut la 19.131. Față de ziua de miercuri, când Spania a raportat 523 de victime, bilanțul a crescut cu încă 551.

Ora 16.50- Prefectura Argeş a transmis, joi, că potrivit datelor DSP Argeş, un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti este infectat cu virusul COVID-19, iar numărul contacţilor săi este de aproximativ 50 de persoane.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

 Ora 16.30- ”Preşedintele (rus Vladimir) Putin consideră că pandemia este momentul în care trebuie să ne ajutăm reciproc”, a declarat Dmitri Peskov pentru presă, după ce Donald Trump s-a declarat pregătit să trimită în Rusia aparate medicale de respiraţie artificială, în contextul în care Rusia a trimis în aprilie un ajutor umanitar în Statele Unite.

Ora 16.20- Hans Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, a lansat un apel ferm la respectarea restricțiilor impuse în pandemie, în special în țările din estul continentului, unde credincioșii așteaptă Paștele ortodox.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 16.00- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Bianca Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 15.35- Morţii nu mai au loc în spitalele din New York. Până ajung la cimitir, sunt ţinuţi în camioane frigorifice. Statele Unite au înregistrat miercuri un nou record de aproape 2.600 de noi decese în 24 de ore ca urmare a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilanţ înregistrat de o ţară, conform datelor anunţate de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP. Mai multe detalii AICI.

Ora 15.20- Este anchetă epidemologică de proporţii în comunitatea de ruşi lipoveni din Târgu Frumos. Şi asta după ce preotul, diaconul, dascălul şi clopotarul bisericii de acolo au fost confirmaţi cu COVID-19. Rezultatul a venit la doar câteva zile după slujitorii bisericii au mers din casă în casă cu molifta din postul Pastelui. Autorităţile locale se tem acum că ar putea deveni primul focar de coronavirus din judeţ. 

 Ora 15.10- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Bianca Iacob, pot fi urmărite în acest video:

Ora 15.05- Biserica Ortodoxă Română transmite că acordul Patriarhiei cu MAI „a fost unul interinstituțional, oficial și public” și că România nu este o „țară creștinopată”, iar Biserica ia decizii, ci doar le respectă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 14.50- Parlamentul a încuviinţat, joi, decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă, fiind înregistrate 404 voturi favorabile. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, la finalul votului desfăşurat online, că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori şi-au exprimat votul 439.

Ora 14.40- Saxofonistul jazz Lee Konitz, colaborator al lui Miles Davis, a murit din cauza Covid-19. Lee Konitz este al doilea colaborator important al lui Miles Davis care a murit din cauza Covid-19. Trompetistul Wallace Roney a murit pe 31 martie, la vârsta de 59 de ani.

Ora 14.30- Un patron izbucneşte în plâns când îşi anunță angajații că nu mai poate să le asigure un loc de muncă și că acum îi plătește pentru ultima dată. ”Sunt ultimii mei bani. Mă doare sufletul să vă spun că e ultima dată când vă plătesc. Nu mai aveţi unde să lucraţi”, este mesajul patronului. Mai multe detalii AICI.

Ora 14.20- Sute de oameni au ieșit fără mască la plimbare, în Germania: "Uite-i și p'ai noștri, ăștia sunt români, te pup!". Un român a filmat imagini într-un parc, pe malul unui lac și le-a postat pe Facebook. Mai multe detalii AICI.

Ora 14.10- La Jibou, în Sălaj, în plină pandemie de coronavirus, zeci de oameni au ignorat restricţiile și s-au înghesuit să primească de la primar pachete cu alimente. Semnalul de alarmă a fost tras de USR Sălaj, care a postat pe pagina oficială de Facebook o fotografie și un mesaj prin care avertizează că orașul Jibou poate deveni un focar de coronavirus.

Ora 14.00- Președintele României, Klaus Iohannis, face declaraţii cu privire la măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 13.40- În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 718 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 422 în Italia, 196 în Spania, 25 în Franța, 13 în Germania, 47 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 2 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 55 de cetățeni români aflați în străinătate, 13 în Italia, 14 în Franța, 16 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, unul în Belgia și unul în Suedia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Ora 13.25- Autoritățile române au anunțat alte 5 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Numărul morților a ajuns la 392.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 13.20- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:

Ora 13.00- La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 22.866 de persoane. Alte 60.697 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ora 12.50- 491 noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 7707 pacienţi infectaţi, între care 1.357 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 12.30- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:

Ora 12.20- Au fost 7 candidați pe loc pentru un post de șofer de ambulanță, la Botoșani, în plină epidemie de coronavirus. Mai multe detalii AICI.

Ora 12.05- Peste 70 de cazuri de infectare cu Covid-19, în Insulele Galapagos. Majoritatea, la bordul unui vas turistic. Din totalul de 73 de cazuri înregistrate, 48 au fost identificate între cei 69 de oameni aflaţi la bordul vasului Flora, a declarat, Norman Wray care conduce Consiliul Guvernamental în Galapagos.

Ora 11.51- 122 de români plecați la muncă în Austria au fost testați de coronavirus pe aeroport și trimiși 14 zile în carantină. Ei vor putea munci doar în condiții stricte de izolare și igienă.

Ora 11.38- Covid-19 în Australia - Peste 90% dintre cazurile simptomatice, detectate. Restricţiile rămân în vigoare încă patru săptămâni. Scott Morrison, prim-ministrul australian, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că restricţiile de mobilitate a populaţiei vor rămâne în vigoare încă patru săptămâni, dar că pregăteşte relaxarea lor.

Ora 11.25- Sfârșit tragic pentru o asistentă medicală însărcinată, infectată cu coronavirus. Tânăra de 28 de ani a murit la scurt timp după ce a dat naștere unei fetițe, prin cezariană. Mary Agyeiwaa Agyapong lucra de cinci ca asistentă medicală în Spitalul Luton şi Dunstable University, din Marea Britanie. Mai multe detalii AICI.

Ora 11.10-  Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:

Ora 10.50- Autoritățile române au anunțat alte 14 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Numărul morților a ajuns la 387.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 10.43- Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan cere autorităţilor să permită preoţilor să ofere credincioşilor lumină de Paşte, explicând că aşa cum un curier livrează alimente la domiciliu şi un preot sau voluntar pot oferi pâine sfinţită sau lumină. Înaltul prelat le cere autorităţilor să permită ca oamenii să primească “măcar o mică mângâiere“, respectiv o pâine sfinţită şi o lumânare aprinsă, respectându-se cu stricteţe măsurile de siguranţă.

Ora 10.31- Un medic din Suceava transmite un mesaj dur autorităților din România, pe care le acuză că au relaxat restricțiile impuse prin ordonanțele militare, în plină pandemie de coronavirus, la presiune politică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora 10.20- Declarația pe propria răspundere cu care poți ieși din casă poate fi refolosită. Pentru a face asta, susține Jandarmeria română, e de ajuns să faci o modificare simplă pe foaie. Mai multe detalii AICI

Ora 10.10- Zeci de asistente, medici și operatori sanitari de la spitalul "S. Croce e Carle" din Cuneo, Italia, au lăsat orice altă treabă și s-au gândit la Doina vreme de 2 minute, timp în care au aplaudat continuu. În timpul aplauzelor, pe un banner agățat la balcon se putea citi: "Ciao Doina". Mai multe detalii AICI.

Ora 10.00- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:

Ora 9.00- Observator Update, principalele informații ale acestei ore, transmise de Francesca Simionescu, pot fi urmărite în acest video:

Coronavirus 16 aprilie. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat miercuri seară noi reguli, privind Sărbătorile Pascale. Astfel, Lumina Sfântă va fi distribuită la cerere credincioșilor, dar nu de către polițiști, ci de către preoți și voluntari ale parohiilor locale, care vor purta mănuși și măști, necesare protecției.

Tot miercuri noapte, au fost confirmate încă 10 decese la pacienți infectați cu noul coronavirus. Numărul total al deceselor în România a ajuns la 372. Numărul total al cazurilor confirmate cu covid-19 pe 16 aprilie a ajuns la 7.216.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Sanatate » Coronavirus 16 aprilie. 392 de decese și 7707 de cazuri confirmate în România