Meniu
Search
x

Coronavirus 26 martie. 23 de decese și 1029 de cazuri în România

Guvernul va da o Ordonanță de Urgență pentru amânarea ratelor la bănci, la cerere, chiar și pentru o perioadă de 9 luni, iar ministrul Sănătății a anunțat că dorește ca toți bucureștenii să fie testați pentru noul coronavirus.

De Redactia Observator la 26.03.2020, 23:20
  • Guvernul anunță ordonanță pentru amânarea plății ratelor cu 9 luni
  • Toți bucureștenii ar putea fi testați pentru coronavirus

Ce știm până acum:

- 23 de morți și 1029 de cazuri în România

- Nelu Tătaru e noul Ministru al Sănătății

- ratele pot fi suspendate până la 9 luni

- 712 de morți și 6153 de pacienți confirmați azi în Italia

Ora 23.15: O adolescentă de 16 ani care a contractat coronavirus a murit în Franța. Este cea mai tânără victimă în această țară.

Ora 22.55: Al 23-lea deces al unui pacient cu coronavirus a fost anunțat de Grupul de Comunicare Strategică:

”Bărbat, 75 ani, din judetul IASI, internat si confirmat în data 22.03.2020, decedat in 26.03.2020. Comorbiditati diabet zaharat complicat”, se afirmă în comunicat.

Ora 22.35: Statele Unite au depășit China la cazurile confirmate de coronavirus, anunță autoritățile americane. SUA au urcat la 81.977 de cazuri, față de China, care a raporta 81.285.

Ora 22.20: Cei trei copii ai Prințului William și ai lui Kate Middleton, Prinții George, Charlotte și Louis, apar într-un video în care aplaudă cadrele medicale din Marea Britanie pentru eforturile făcute în combaterea coronavirusului.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kensington Palace (@kensingtonroyal) on

Ora 22.00: Un studiu făcut de cercetători de la Imperial College din Londra evaluează că pandemia de coronavirus ar putea provoca moartea a 1,8 milioane de oameni în lume, chiar și cu respectarea strictă a măsurilor destinate să împiedice răspândirea Covid-19.

Ora 21.05: Declarații Florin Câțu:

”În ședința de guvern a fost aprobată ordonanța privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare acordate unor anumite categorii de debitori. Urmează ca normele de aplicare să fie publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanțe și aprobate prin Hotărâre de Guvern.”

”În primul rând debitorii: cine poate să beneficieze de această ordonanță - persoane fizice sau juridice. Care au calitatea de împrumutat în contractele de credit. Deci, toți cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitatea de împrumutat în contractele de credit.”

 ”În al doilea rând, pe ce perioadă se pot suspenda ratele? La data intrării în vigoare a acestei ordonanțe se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus încă o clarificare: debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rata de capital, dobânzi și comisioane, pe o perioadă cuprinsă între 1 și 9 luni.”

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

#ObservatorUpdate, Live: Ministrul Cîțu face declarații de presă.

Posted by Observator on Thursday, March 26, 2020

Ora 20:45: Bilanțul zilei a fost rectificat în Italia. Încă 50 de decese au fost anunțate, ridicând numărul la 712 în ultimele ore. Cei 50 de morți sunt din Piemont, regiune care nu a fost luată în calcul în momentul anunțării bilanțului, la ora locală 18.00 (19.00 în România):

Ora 20.40: Franța a transmis, de asemenea, bilanțul de astăzi. 365 de decese au fost raportate în ultimele 24 de ore. De la începutul epidemiei, 1696 de persoane au decedat în această țară.

Ora 20.35: 113 decese și 2129 de cazuri raportate astăzi în Marea Britanie. Bilanțul urcă la 578 morți și 11.658 de cazuri.

Ora 20.30: Jandarmeria București vine cu precizări despre un al doilea caz de coronavirus în rândul membrilor săi..

”Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a fost informată astăzi, 26 martie, asupra faptului că un al doilea angajat al instituției a fost confirmat pozitiv cu COVID – 19. În urma verificărilor efectuate, jandarmul respectiv a contactat virusul în cadrul familial, de la o rudă. Menționăm că, încă de la momentul în care jandarmul a fost considerat suspect de contactarea virusului, s-au dispus toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii. Acesta a raportat imediat iar la nivelul unității au fost luate, de urgență, toate măsurile necesare referitoare la izolarea lui și a celor cu care a intrat în contact, conform procedurii anchetei epidemiologice”, se afirmă într-un comunicat.

Ora 20.05: Au fost confirmate încă patru decese la pacienți cu coronavirus din România. Este vorba despre un bărbat din Dâmbovița (56 de ani), un bărbat din Timiș (49 de ani), un bărbat din Arad (45 de ani) și o femeie din Neamț (70 de ani).

Ora 19.40: Autoritățile vin cu detalii despre trei cadre medicale confirmate cu coronavirus la Iași:

1. Pentru un cadru medical din cadrul Institutului Regional de Oncologie informaţiile sunt deja publice,

2. Un al doilea cadru medical este angajat al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi care, venind dintr-o deplasare in străinătate, s-a izolat la domiciliu. In urma apariţiei simptomelor specifice a solicitat testarea pentru COVID-19. Nu a avut contacte in cadrul Spitalului. 

3. Un al treilea cadru medical este angajat al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" - Sectia de Gastroenterologie, contact al unui pacient transferat de la Suceava, declarat pozitiv ulterior internării. Toţi contactii acestui cadru medical sunt izolaţi si testele in curs de realizare. Mai precizam ca pentru situaţia de la Secţia de Gastroenterologie au fost prelevate un număr de 59 de probe, dintre care 52 au rezultat negative, iar 6 probe sunt lucru. De asemenea sunt in curs de prelevare un număr de 13 probe. Toti contacții stabiliți prin ancheta epidemiologica sunt izolaţi.

Ora 19.30: Peste 500 de mii de cazuri de coronavirus au fost confirmate în întreaga lume de la începutul pandemiei. Pragul a fost depășit după anunțarea bilanțului de către Italia, care a confirmat peste 6000 de noi cazuri.

Ora 19.15: Ministrul Tătaru a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, devenind noul Ministru al Sănătății.

Ora 19.10: Italia anunță o ușoară scădere a deceselor de coronavirus, însă raportează o creștere a cazurilor, față de ieri. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat astfel 662 de decese și 6153 de cazuri. Bilanțul epidemiei în această țară a crescut la 8.165 de morți și 80.569 de cazuri confirmate. Astăzi au fost declarați vindecați 999 de pacienți, numărul total fiind 10.361.

Ora 18.40: În statul american New York s-au înregistrat 385 de decese, dintre care 100 în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor confirmate de coronavirus e de peste 37 de mii.

Ora 18.20: Operațiune de dezinfectare pe străzile din Iași, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. 

”Noaptea trecută, 25 spre 26 martie, am continuat dezinfecția în municipiul Iași și am intervenit cu hipoclorit de sodiu, substanța biocida (aproximativ 760 de kilograme), în concentrație reglementată de Ministerul Sănătății, pe următoarele artere: Socola, Bucium, Tudor Vladimirescu, Sf. Andrei, Petru Movilă, Silvestru, Nicolae Iorga, Independenței, Elena Doamna, Anastasie Panu, Palat și Prof. Dimitrie Mangeron, precum și pe șoseaua Bucium și aleea Nicolina. În acest scop a fost folosită în premieră o autospecială dotată cu un echipament de pulverizare la joasă altitudine, utilajul fiind în dotarea Salubris SA. În această noapte vom acționa cu circa 1.200 de kilograme de hipoclorit de sodiu/biocid pe următoarele artere: Poitiers, Nicolina – CUG, Carol I, Grigore Ghica Vodă, Tabacului, Toma Cozma, precum și pe aleea Tudor Neculai, bulevardul Dacia și șoseaua Națională. Această soluție tehnică de dezinfectare este o premieră națională și speram să obținem rezultatele scontate, dar asta doar dacă, împreună, facem efortul de a respecta măsurile de izolare socială, de limitate a contactelor directe dintre noi și de respectare a igienei personale. Suntem prezenți în permanență și răspundem oricărei provocări pentru a trece cu bine peste această grea perioadă”, a transmis Primarul din Iași, Mihai Chirică.

Ora 18.00: Adrian Streinu-Cercel, șeful Institutului Matei Balș, a anunțat că au fost confirmate, până acum, 188 de cazuri de infectare cu coronavirus în București și Ilfov, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Sectorul 2, respectiv 116 cazuri.

Ora 17.30 - Peste 10.500 de bucureșteni ar urma să fie testați pentru coronavirus, începând de luni, 30 de martie, conform unui anunț făcut de autorități.

Ora 17.13- Agenția de Sănătate Publică din Irlanda de Nord a declarat că au fost confirmate alte 32 de cazuri noi  de coronavirus, bilanţul total ajungând la 241. Numărul persoanelor decedate în urma infectării cu Covid-19 a ajuns la 10.

Ora 17.00- Autoritățile din India au dispus măsuri stricte pentru mai mult de 1,3 miliarde de locuitori, în încercarea de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. În timp ce guvernul se străduia să convingă populația să stea în casă și să circule numai în cazuri de urgență majoră, mai multe persoane au fost găsite pe străzi, ignorând avertismentul autorităților.

Ora 16.50- Șeful Institutului Matei Balș a recomandat joi primăriilor din București să asigure curățenia în București pentru a preveni răspândirea coronavirusului. ”Stă pe jos, pe clanțe, pe uși, pe geamuri”, a spus Adrian Streinu-Cercel. Medicul a recomandat astfel autorităților folosirea apei hiperclorizate, pentru a igieniza orașul.

Ora 16:30- Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, și Peter Szijjarto, omologul său ungar, au ajuns la un acord privind situația lucrătorilor transfrontalieri de la granița româno-ungară. Deși autoritățile ungare au decis încă din 17 martie interzicerea intrării străinilor pe teritoriul țării, Bogdan Aurescu a avut mai multe intervenții pe lângă ministerul ungar de Externe, iar cele două părți au ajuns, în cele din urmă, la un acord comun în privința lucrătorilor transfrontalieri.

Ora 16:18- Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public și întrebările primite în această perioadă cu privire la menținerea valabilității rovinietelor care expiră în perioada stării de urgență, CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi cărovinietele NU SE ÎNCADREAZĂ în categoria "documentelor eliberate de autoritățile publice", motiv pentru care valabilitatea acestora încetează la sfârșitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful", a transmis CNAIR.

Ora 16:10- Observator Update: Informațiile orei 16:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.

Ora 15:48- La nivel mondial au fost confirmate peste 490.000 de cazuri de coronavirus, 22.156 de persoane au murit, iar 118,060 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Ora 15:39- Medicul epidemiolog, Molnar Geza, spune că măsurile de izolare ne pot salva viața:

Cele două vârfuri fără nicio discuţie vor urma, primul vârf acum, în săptămâna aceasta, sau maximum în 10 zile. Va urma un platou şi după sărbătorile de Paşte din nou va exista o creştere previzibilă. Fără nicio discuţie, decizia pentru limitarea mişcării şi aşa-zisa distanţare socială este absolut necesară. Nu vom ajunge la situaţia actuală a Italiei sau a ceea ce există în momentul de faţă în Spania. Chiar două-trei luni de zile nu putem să ţinem toată populaţia în carantină, dar pe o perioadă de o săptămână, 10 zile, poate să fie extrem de bine venită sub toate aspectele epidemiologiei. 

Ora 15:37- Conform datelor raportate din teritoriu către Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment la nivel național sunt 153 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19, după cum urmează: 70 medici, 50 asistente, 15 infirmiere, 1 îngrijitoare,  17 personal auxiliar.

Ora 15:18- Autoritățile române au emis un model actualizat de declarație pe propria răspundere. Acest model a fost simplificat și poate fi descărcat online.

Ora 15:08- Observator Update: Informațiile orei 15:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.

Ora 14:50- Spania a cumpărat sute de mii de teste rapide pentru coronavirus din China, însă laboratoarele de microbiologie raportează că acestea nu funcționează bine, având o rată de depistare de doar 30%, deși ar fi trebuit să depășească pragul de 80%.

Ora 14:45: Al 18-lea deces a fost confirmat joi în România:

”Este vorba despre o femeie în vârstă de 76 ani, din judetul Cluj, internată în data de 20.03.2020 în Spitalul Huedin. Pacienta a fost  transferată în data de 22.03.2020 în secția ATI a  Spitalului de Boli Infectioase Cluj, după ce a fost confirmată cu COVID-19. Pacienta avea afecțiuni pre existente: hipertensiune arterială, diabet zaharat”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Ora 14:20: Situația legată de coronavirus în județul Gorj:

”În data de 26 martie 2020 (ora 08.00), la nivelul județului Gorj, se aflau în autoizolare la domiciliu un număr de 3.046 de persoane și 243 de persoane în carantină. În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii gorjeni au aplicat un număr de 213 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 140.350 de lei, pentru nerespectarea art.1 alin (1) din Ordonanța Militară nr.3/2020, privind condițiile în care se poate realiza circulația persoanelor”, transmit autoritățile locale.

Ora 14.00: Declarații Klaus Iohannis. Din discursul său:

”Am luat act de demisia domnului Costache şi am semnat decretul de numire a noului ministru Domnul Tătaru cunoaşte foarte bine care este situaţia şi trebuie să ia urgent măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Domnul Tătaru va depune astăzi jurământul”

”Așa cum știți, începând cu ora 17:00, voi participa la o videoconferință cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19”.

”Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre”.

”În altă ordine de idei, le voi transmite partenerilor noștri din Uniune că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor noștri la bunurile esențiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje.”

”Un alt aspect pe care îl voi menționa se referă la repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România. Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetățenilor europeni în țările lor de origine, mai ales în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație. Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noștri mobili, în special lucrătorii detașați și cei sezonieri. Noi facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă.”

”Respectați, vă rog, dragi români, restricțiile impuse de autorități! Stați acasă, pentru că doar așa putem să ne protejăm sănătatea! Cu cât reușim acum mai bine să ținem sub control și să limităm răspândirea coronavirusului, cu atât mai repede vom putea să revenim cu toții la activitățile cărora le simțim acum lipsa! Știu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos!”

Ora 13.50- Numărul de cazuri confirmate cu noul coronavirus în Germania a crescut la 36.508 și 198 de persoane au murit din cauza bolii, au arătat joi statisticile Institutului Robert Koch pentru Boli Infecțioase.

Ora 13.25- Autoritățile de la București au transmis joi că 11 români infectați cu coronavirus au murit în străinătate. Datele oficiale arată, de asemenea, că numărul românilor confirmați cu coronavirus în afara țării este de 59.

Ora 13.21- Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi vindecarea a încă 8 pacienți în România. Numărul total a ajuns astfel la 94.

”Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara,28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași)”, au transmis autoritățile.

Ora 13.14- Autoritățile din Spania au anunțat încă 6.673 de cazuri de coronavirus și 442 de decese, de la ultima raportare. Bilanțul pentru ultimele 24 de ore este de 8.578 îmbolnăviri și 665 de morți. Mai multe detalii AICI

Ora 13.10- Observator Update: Informațiile orei 13:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov.

Ora 12.55: Numărul cazurilor confirmate în România a trecut de 1000, la o lună de la apariția coronaviruslui în țara noastră. Joi au fost confirmate 123 de noi cazuri.

”Până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași)”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Ora 12.40- Un convoi de autocamioane care transportă Spitalul Modular de Izolare și Tratament achiziționat din Olanda de Direcția medicală a MApN, a intrat joi, 26 martie, în România, prin PTF Nădlac. Spitalul Modular de Izolare și Tratament va funcționa ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța. Această capabilitate medicală militară va fi instalată de structuri din MApN în campusul militar ce va fi amplasat pe terenul stadionului „Portul” din Constanța.

Ora 12.35- Interpretul unui criminal român judecat în Austria a fost confirmat pozitiv cu coronavirus. Toți oamenii care s-au aflat în sală, la proces, testați și izolați.

Ora 12.25- În urma desfășurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani, din rândul celor 57 de contacți apropiați ai celor două persoane confirmate inițial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că un număr de încă 20 de angajați din rândul personalului medical și auxiliar sanitar au fost confirmați, de asemenea, pozitiv, potrivit unui comunicat de presă al Minsterului Apărării Naţionale.

Ora 12.18- A trecut o lună de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19. În urmă cu o lună în România era confirmat primul caz de coronavirus, în cazul unui tânăr din Gorj, contact al unui italian. Acum, numărul cazurilor persoanelor infectate în ţara noastră se apropie de 1000. În ultima săptămână, în ţara noastră au fost confirmate şi primele decese. În câteva zile au ajuns la 17. Acestui bilanţ i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate, unul în Franţa şi şapte în Italia.

Ora 12.15- Observator Update: Informațiile orei 12:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov.

Ora 12.10- Belgia raportează 1.298 de cazuri noi de coronavirus și 42 de decese noi, bilanţul total ajungând la 6.235 de cazuri confirmate și 220 de morți în urma infectării cu noul coronavirus.

Ora 12.00- Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţa marţi că 103 cadre medicale sunt confirmate până în acest moment cu coronavirus. Astăzi, numărul era de 149, doar din datele publice: 85 la Suceava, 38 la Gerota, 11 la Hunedoara, 3 la Galaţi, 3 la Botoşani, 2 la Constanţa, 2 la Vrancea şi 5 la Covasna. Alte sute de cadre medicale s-au autoizolat la Suceava, Arad, Slobozia, Bucureşti (Floreasca, Spitalul de Arşi, Obreja, Universitar), iar spitalul Militar de Urgenţă Focşani şi Spitalul din Suceava au fost închise pentru 48 de ore pentru dezinfecţie.

Ora 11.50- Un om își atinge telefonul într-o zi de 2.617 ori, în medie, iar coronavirusul poate supravieţui pe sticlă şi plastic până la nouă zile, astfel că e vital ca telefonul să fie curățat frecvent. Specialistul în boli infecţioase, profesorul Nigel McMillan, de la Universitatea Griffith spune că poate fi folosit dezinfectant pentru mâini ori soluţie pentru curăţat lentilele de contact pentru igienizarea telefonului.

Ora 11.40- O asistentă, internată în spitalul în care, până mai ieri îi ajuta pe alţii să se facă bine, a povestit cum nepăsarea sistemului i-a răpit soţul. Femeia se numără printre cadrele medicale care au luat virusul din spitalul de la Suceava. Dar până să fie testată, a mers acasă. Şi, fără să ştie, a dus boala necruţătoare cu ea. I s-au îmbolnăvit şi soţul, şi fiica. Mai multe detalii AICI.

Ora 11.25- Un jandarm din București a fost confirmat cu noul coronavirus, au transmis reprezentanții instituției. Jandarmul precum și persoanele cu care a interacționat direct au intrat în izolare.

Ora 11.20- Observator Update: Informațiile orei 11:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov

Ora 11.10: În ciuda restricțiilor, mijloacele de transport în comun sunt, în continuare, intens folosite. Un telespectator Observator a transmis imagini surprinse în această dimineață în autobuzul R434, care face legătura între comuna Chiajna și Cartierul Militari din București. La ora 5.45, autobuzul era plin.

Ora 11.00- Au fost aplicate sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor ordonanţei militare. În urma acțiunilor desfășurate ieri, începând cu ora 12.00, polițiștii au depistat 5.621 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.404.297 de lei.

Ora 10.50- Spania extinde Starea de Urgenţă până la data de 12 aprilie, ca măsură în lupta cu epidemia de coronavirus. Spania a depășit China la numărul de decese din cauza coronavirusului.

Ora 10.35: Premierul Ludovic Orban confirmă demisia Ministrului Sănătății, Victor Costache.

Aproape 5 luni de zile Victor Costache a făcut parte din Guvernul pe care îl conduc. Am făcut echipă și împreună am laut o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o în ceea ce privește functia de Ministru al Sănătății.

Îi voi propune domnului Preşedinte funcţia de Ministru al Sănătății pe domnul Secretar de Stat Nelu Tătaru. Domnul Secretar de Stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătăţii, a fost este și va fi în prima bătălie contra coronavirus, deja stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri, astăzi se găseste la Suceava, l-am sunat și informat privitor la intenția mea de a-l propune ca și Ministru al Sănătății, urmând sa revină în Bucureşti și să discutăm toate detaliile.

Voi continua să întăresc echipa de la Ministerul Sănătăţii. Rămânem concentrati pe toate obiectivele stabilite, pentru întărirea Direcţiei de Sănătate Publică pentru a face faţă nevoilor crescânde în activitate, datorate epidemiei de coronavirus, creșterea vitezei anchetelor epidemiologice, efectuarea tuturor operaţiunilor caracteristice pentru Direcţiile de Sănătate Publică cu promptitudine în consecinţe.

Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană a instituit un stistem de diagnosticare, stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate acestea rămân valabile, continuăm ca în diagnosticare să aplicăm aceste reguli care sunt stabilite de Institutul Naţionald e Sănătate Publică.

De asemenea urmărim în continuare apărarea spitalelor, procurarea de urgență a materialelor, echipamentelor necesare pentru a asigura protecția cadrelor medicale, pentru a putea apăra angajații spitalelor şi pacienții.

Punem în practică în continuare planul de pregătire a spitalelor pentru tratarea apcienţilor infectaţi, păstrăm aceeaşi strategie stabilită şi gradual pregătim toate spitalele pentru momentul în care vor trebui să intre în dispozitivul de tratare.

Îi asigur pe toți românii că Guvernul, toate instituțiile își fac datoria cu devotament şi au ca principal obiectiv apărarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români.

Ora 10.20: Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat în această dimineață. Conform unor surse politice, interimar va fi în locul său Secretarul de Stat din MS, Nelu Tătar. Surse medicale spun că demisia ar fi fost cerută de prim-ministru. Anunțul este așteptat să fie făcut oficial de Premierul Orban, în ședință de Guvern.

Ora 10:00 - Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov.

Ora 09:30 - Peste 1.000 de decese cauzate de noul coronavirus au fost confirmate în Statele Unite ale Americii, a anunțat Universitatea Johns Hopkins, citată de New York Post. Până la acest moment în SUA s-au înregistrat 1.031 de morți, în creștere cu 827 față de ziua precedentă. Numărul infectărilor a ajuns la 68.572, ceea ce plasează Statele Unite pe locul trei în topul țărilor afectate de Covid-19, după China și Italia.

Ora 09:00 - Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în România și în lume, transmise de Sonia Simionov.

Ora 08:55 - Un avion NATO umplut până la refuz cu 45 de tone de echipament medical a aterizat pe Aeroportul "Henri Coandă", în această dimineață. Materialele, trimise de Coreea de Sud, partener strategic al României, sunt primele dintr-o serie ce ajutoare ce vor fi livrate de guvernul de la Seul.

Klaus Iohannis, președintele României a anunțat miercuri că se conturează o rectificare bugetară în domeniile Sănătate și Protecție Socială, către care urmează să fie direcționați mai mulți bani. De asemenea, președintele a precizat că Guvernul va da o Ordonanță de Urgență pentru amânarea ratelor la bănci, la cerere, chiar și pentru o perioadă de 9 luni.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunțat că dorește ca toți locuitorii municipiului București să fie testați pentru coronavirus, anunțând un program inovativ, care presupune ca autoritățile să trimită echipe mobile din ușă în usă, pentru testarea populației. Costache precizează că a pregătit un protocol cu profesorul Streinu-Cercel, pentru testarea tuturor cetăţenilor din Bucureşti, cu echipe mobile. Primarul general, Gabriela Firea, a precizat că peste numai câteva zile, 12 mașini vor fi alocate deplasării către domiciliile bucureștenilor cu vârsta peste 65 de ani, iar aceștia vor fi testați pentru coronavirus.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Coronavirus 26 martie. 23 de decese și 1029 de cazuri în România